用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 aralelo 於 10-5-19 17:54 發表
買左校服拍照先唔係問題, 但這安排令人感覺有趣吧? 好彩媽咪們提醒我!

不如打電話問學校攪清楚先啦。

原帖由 jl118 於 10-5-19 20:40 發表

Hi, 我係N2A新生,  女女在家食飯好慢,又未肯飯菜分開食(現在是飯菜mix埋食),同大部份train了一年的小朋友一起,真擔心

唔使擔心~只要佢肯食就得,至於混埋定係分開飯餸食,根本就唔係問題,只要跟學校配合,好快就會習慣架喇。

1/6 係weekday喎。未必人人方便帶埋小朋友去學校度身。如果唔計較些微的折扣,可以直接去位於灣仔的若瑟校服或係學校隔離街的森發校服都得

原帖由 sulleybe 於 10-5-19 17:22 發表

Thx!  唔用床單.. 床墊係唔係每星期都要帶返屋企洗呀?

係呀!逢星期五帶哂返屋企清潔。所以如果怕"乾唔切",床墊,枕袋,毛巾被可以預備兩套。

原帖由 aralelo 於 10-5-20 13:36 發表
打了電話問學校, 副校長回覆 :
[新生10張相'是'可以穿著日常街衫, 因為只是for 貼在日常用品用具上。但是約有兩張必須要跟提供的size造放學證用, 其餘的頭可大o的。]
校服可以1/6才買啊! ...

咁咪好囉 ~ 唔使估估吓

確實好多用品都要用相片架 !

原帖由 aralelo 於 10-5-20 19:55 發表
在Sogo 9/F 毛巾部買左毛巾被了!
but 真的找唔到珊瑚絨被仔&羽絨被仔係feet size的(全部都太大了), 請問還有哪裡有呢?

我上星期五都去左崇光買珊瑚絨被仔,減左價$79。不過只剩返淺藍色。你試下去永安或打電話去Uji留貨啦。

原帖由 ballballpen 於 10-5-20 19:50 發表
I buy uniform from a shop just very near SPN, the cost is $69, is it fair? Thanks!

哈!平左一蚊~

原帖由 aralelo 於 10-5-21 12:22 發表
I just found 毛巾被 28' X 54', I hope it can be okay!
But I still can't find 珊瑚絨被仔&羽絨被仔係feet size的!

珊瑚絨被仔&羽絨被仔遲些再搵啦 ~ (不可強求的)
只不過剛換季,好多公司做特價散貨,提醒大家掃平貨。

我記得當年開始秋涼先至去搵,小童SIZE的已經被掃得七七八八,問咗好多間先至買到,(特別係細細張羽絨被)

買大一個SIZE的,小朋友handle唔到的 (因瞓醒後要自己摺被的),所以學校要求指定size是有道理的。

原帖由 aralelo 於 10-5-21 12:22 發表
I just found 毛巾被 28' X 54', I hope it can be okay!
But I still can't find 珊瑚絨被仔&羽絨被仔係feet size的!

ok啦 ~ 你去邊間買架 ? ballballpen都想搵喎

多口提一提 :

好多衣物,如校服、毛巾被、枕頭袋、床墊、毛巾仔、外套仔等,都要縫上小朋友名牌的。雖然學校之購物清單上已有,恐防唔夠用,你可到其他公司額外訂購多些少 (買埋鞋貼同埋普通名字膠貼等),開學前訂單特別多,需預留多2-3星期預訂呀 ~

原帖由 ballballpen 於 10-5-21 00:31 發表
平過在學校買一蚊?!不過我買左返去比個女試完個size just fit, 可能到8月開學都穿唔到lu!係咪4年SPN都係同一款校服呢?

你買咗好多套xs碼 ? 囡囡快高長大,你應該開心啦 ~

唔使咁煩惱啊!你去賣沙灘巾或大浴巾的部門搵下,總之一定要毛巾質地的。

無指定款式。只要小朋友能自行穿著,柔軟,鞋底不太硬便可。特別係校內用果對,長時間穿著之外,又要上體能課又要跳舞,跑跑跳跳,我地都會買有魔術貼的運動鞋俾佢,保護足部。只要輕身柔軟唔易甩鞋就得。(你可以參考Nike / Reebok的童鞋、或shoe box店內Bibi品牌的鞋仔)

攪掂銀行戶口先啦!
毛巾被可以慢慢搵。有無去永安或吉之島呀?有時街市都會買到的。我行開見到再報料啦
細細張珊瑚絨被仔,我只知道Uji牌子,上網查下有無貨,不過佢分店唔多。

原帖由 sulleybe 於 10-5-26 15:26 發表
hi hi

我剛與一位資深家長通電, 以下是她說要主意的事項:

1)  小朋友最好已介片(但我想未介片也不用擔心), 自己能除/穿褲仔, 鞋仔 及 襪仔(因午睡時可能會自己除,但她已不記得清楚了)

2)  毛巾盒要小朋友可以自己 ...

原帖由 ballballpen 於 10-5-27 21:45 發表
各位mama, 我今日係 Uji買左冬天的珊瑚被,size算好fit, 售價$90. 質料幾OK, 有3色:粉紅,粉藍,米色。未買的mama可以參考下。

我就係講呢隻牌子囉~ 你係邊間分店買架 ? 太子 ? 美孚 ?

原帖由 dalada001 於 10-5-28 14:36 發表
我想請問夏天午睡時學校開冷氣定風扇?

寒天張uji 珊瑚被夠暖嗎?會不會太焗身?好唔好用呢?有無現就讀的家長可以share 一下?

Thank you very much!

有時會開冷氣,所以都會帶哂2張被返學(珊瑚被+毛巾被),張珊瑚被秋涼時都用得著。

恭喜哂咁多位同學仔  

學校非常鼓勵小朋友在能力所及的情況下,自己的事由自己去做,自動自覺,不依賴。 只要家長不要過份緊張,從旁提點一下便可。 否則,小朋友不會有進步的。

Lee Garden 都有好多鞋仔賣架。Mothercare賣的內衣褲同埋襪仔,質地唔錯。好多媽咪都去掃貨。尤其是2-4歲的size最搶手。
‹ 上一主題|下一主題