用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

自己同老公都不是native English speaker, 但响屋企會同小朋友講英文, 而現在囡囡1.5歳已可用英文說3-4個字的短句子, 有冇媽咪可以分享點樣可以 train up 小朋友做到較近似 native English speaker, 有冇playgroup可以做到 (不可以返全英幼兒園, 因想囡囡也學好中文, 已報讀本地幼兒園)? 只可以諗其他如課外活動, 或請NET上門教, 但又唔知有冇效?  有冇有經驗的媽媽可以分享?  或小朋友在家講得好好英文的, 平日又是怎樣教小朋友?
   9    0    0    0

多謝大家的回應先, 奇實我想小朋友考國際學校, 但看到報明文件上面寫住小朋友的英文要係NATIVE程度.

其實現階段阿囡仲細, 只有1.5歳, 我自己現時覺得她的英文已算好, 英文指令, 日常生活的英文都聽懂, 但始絡我們家長不是NATIVE, 有些用字/日常語都唔係咁正宗, 我見她已有了一個頗好的開始, 看有沒有其他方法令她再進步些.

嚟繄2歳會返本地N地, 每星期才2天NET ENGLISH (但返學也只是幾個小時而已), 最近諗緊不如上TUTOR TIME 英普 playgroup (每次45分鐘ENGLISH, 45分鐘普通話), 唔知有冇用?  

現在其實返緊 ENGLISH & CANTONESE playgroup, 我自己跟過阿囡上一堂, ENGLISH NET 說話用正常速度 (反而 CANTONESE的會慢慢講及用誇張口形), 結果阿囡返了幾個月, 從她平日的說話, 我聽到她學到有些CANTONESE是我們在家從沒有說過的, 明顯她吸收到, 但英文我唔覺得她有學到我們平日沒有講的.

言歸正傳, 大家的小朋友有沒有返純英文的playgroup?  有沒有從playgroup中感到小朋友有學到英文?  若要學NATIVE ENGLISH, woodland / tutor time 好?  我只諗到PLAYGROUP, 因太細個, 沒有什麼補英文的會收.  請個NATIVE ENGLISH BABYSITTER 太貴啦, 更何況我囡基本上唔跟工人 (工人也是講英文, 但可能我一有時間便自己同小朋友玩, 所以除了返PLAYGROUP外, 工人同我小朋友基本上是不會交談).

我知道自己係貪心, 但現在社會競爭那麼大, 唔具備二文三語又怕小朋友冇競爭力, 而她細個, 在日常返學/PLAYGROUP以玩為主, 順便可不知不覺學到相關語言, 就最好不過.

而我本身想TARGET 英普的國際小學(現在競爭勁大), 中文我自己不是太擔心 (我知中文係仲難學, 但我自己係NATIVE), 所以想從小便TRAIN UP她的英文.  而萬一收唔到, 我又唔會考慮全英的國際學校, 返回讀LOCAL的, 我的問題亦不大, 故幼稚園我必選中英普都有的, 唔可以讀internatonal kindergarten.

流利英語OK, 口音其實處處不同, 我並不是太介意. 由她開始懂聽(約5-6個月), 在家是KEEP住跟她說英文, 原先她似是懂英文多過中文, 但近2-3個月, 她開始講多了很多說話, 跟我說話, 我囡大多數說英文, 但因為平日我父母會給我照顧小朋友, 現在我發現她的主要語言是中文, 跟住變成學中文快過英文, 我屋企人說了一句中文, 她"即時"跟著說, 但英文, 我說一句, 她很少即時便跟著說 ... 而這亦是我開始擔心的 - 她越大會越說得多中文, 這個不緊要, 但我怕她之後不說英文, 故語境真的很緊要, 故現在是諗緊有什麼方法去令她KEEP住英文語境(尤其是以後上本人幼稚園).

香港口意唔失禮, 我都唔介意口音.但native涉及的不只是口音, 而是怎樣回答及用字.

Moonlight819 發表於 17-6-9 23:00
我囝仔之前讀過Tutor Time, 純正外國人說英文,真的不錯呢!

返Tutor Time playgroup,45分鐘英文,以你經驗,小朋友有冇跟學到native英文, 請問你小朋友由幾歲返?返到幾時停?每個星期返幾多堂?playgroup內全部香港小朋友?還是有個別外國的?

Moonlight819 發表於 17-6-11 00:37
其實每堂分別約20分鐘英文,20分鐘普通話,中間有約20分鐘活動及茶點,我囝仔由九個月開始上,上到讀n班停 ...

有用?阿囝返到屋企有冇跟你說你們在家沒教過/講過的英文?

貝珠 發表於 17-6-12 19:06
樓主,假如你的目標係要入國際學校,而家長本身又不是native English speaker , 其實很多家庭都是這樣。那 ...

可否分享吓你的經驗(小朋友讀那一間),因自己雖然是兩個小孩的媽媽,但始終是新手,未經歷過怎樣為小朋友選學校,而身邊朋友的小孩入IS, 已是N年前的事, 那時候IS較易入呢.

jenntang 發表於 17-6-13 10:59
樓主, 其實如果你家有一個人經常同小朋友講英文, 佢一定OK.

希望ok, 但自己睇EK, 好多媽咪都話IS難入, 新手媽咪好緊張, 想預早諗定有什麼給小朋友做「外援」,尤其是我給大的報了間心儀的本地N班(今年12月滿2歲才插班,諗住N班不求學術,給小朋友返學學群體生話,與其他小朋友溝通,練好母語廣東話,又有2日NET, 2日普通話,聽講老師好有愛心,其實係好滿意。

但最近開始Plan幫2個小朋友報名IS, 見到其中要求要小朋友貼近native English speaker (其實我都唔知4歲native English speaking 的小朋友會懂講什麼,流(emoji)到什麼程度),故便開始諗是否要另外給小朋友上額外的playgroup,我大的那個才歲半,已開始懂說3-4個字的英文sentence, 現階段是滿意,但就是怕返N後,會否太多人說廣東話,她會不進則退,所以想另報playgroup, 但playgroup有太多free play time, 我有質疑到底聽到多少及學到多少,現在她也返緊playgroup, 1星期三天英文及廣東話,我偶然也會聽她說一些屋企不曾講的字,又似乎返playgroup 是有用. 現在正收集大家意見,再諗諗應否讀一年本地N班,之後幫阿囡轉讀第2間全英/英普讀K1。

Covenant2017 發表於 17-6-13 12:13
當然不是啦,例如,如果只有家的菲傭經常同小朋友講英文,我估就唔OK啦 ...

若小朋友肯跟姐姐講英文,我覺得也不是壞事,但最幣我囡係唔跟姐姐(而我又好鈡意經常性跟阿囡玩,故基本上我姐姐除了湊我囡返playgroup,平日同我囡是零溝通)

回覆 sweetbaby13 的帖子

你小朋友幾多歲?  每星期返多少天? 班中小朋友有外國人嗎?

我都硏究緊TT同Woodland, 但其實2間都不近我屋企, TT好在pg是英普(個人偏好), 但Woodland pg主力是英.

除pg外, 我亦諗緊會否給阿囡K1轉去TT/Woodland, 而Woodland好似語境更好(聽講多些外國小朋友讀), TT冇extended (我上他們的website見有, 但send email去問又回覆冇), 但Woodland 有全日.  當然若我plan讀那間的k1(即pre-school), 正常我應join讓間的pg, 才較易接住上.

但令我煩惱的是阿囡12月返本地N班, 我係想 keep住給她上英文/英普playgroup, 但她返學時間是12:30-4:30 (連埋搭校車時間), 她那麼細, 要多睡覺, 故我又想不到怎樣給她報, 報上午playgroup (例如9-11), 返到屋企也11:45, 還要吃東西, 又沒有小睡, 之後便返學, 根本就似乎行不通(雖然有朋友說小朋友可以不午睡), 但我囡似乎沒有午睡的日子, 脾氣很差, 很易扭計. 返下午班的問題真是冇時候去做其他東西.

sweetbaby13 發表於 17-6-14 10:09
我有兩個女,一個三歲一個兩歲!我一年前係 ANFIELD轉去TT,一星期番三日!班入面都多外國小朋友,我兩個女 ...

請問現在返TT 一星期三堂,每月多少費用?要排嗎?另,亦想知道K1學費如何 (我問了,但回覆說不能給我fee schedule, 只是粗略說約$10000(每星期五天),又說冇extended program, 但網上又說有?  

sweetbaby13 發表於 17-6-16 14:54
一星期三日,一個月大概7千幾!我上年入個時就唔洗排,咁岩AM有位呀,但而家我就唔清楚,我諗你最好打去問 ...

唔該曬,我問咗,中環下學年冇extended program, 係間間唔同

我想大家也誤會了,其實大家說的也對,各處地方也有不同的口音,而我亦不是要改小朋友的口音。而我想小朋友成為native Eng speaker的意思是令她說英文如外國土生土長的小朋友一般,即同齡懂什麼英語,我希望train up 小朋友到同一程度,但我自己並沒有在英語地區長期生活,亦是新手媽咪,小朋友到3歲能說話/說英語到什麼程度,我自己也不知道,實際上我的目標是令小朋友在溝通上、詞彙上、內容上跟native一樣,不是口音問題,而現在小朋友才那麼小,開始簡單sentence, 我只是想襯這語言爆發期,令她學到正宗的語句 (例如香港人問自己小朋友是否要上洗手間,可能會問 Do you want to pee / go to bathroom / go to toilet?, 而native Eng speaker 會問 do you wanna go potty?)。而我自己雖然不是native Eng speaker, 但我深信自己跟小朋友在家說英語不是壞事,因從我身上,我可以看得到小朋友才歲半已pick up了很多英語,而日常生活上的對話,她亦聽得懂,而我相信這亦是她未來從別的途徑去學真正native Eng 的基礎,自問英文不是差,只是說的不是native的口音/快/外國common的用詞,故想請教如何令小朋友成為native Eng speaker.

而本人亦贊成跟小朋友說母語,故除我老公外,其他家庭成員也是跟小朋友說廣東話的,而為target日後IS的interview, 現在根本是一定要在家跟小朋友說英語,小朋友有返1星期三天的NET playgroup, 但我自己偶然會跟她去上playgroup, 說實話,我相信我小朋友現在懂的英文絕大部份是來自我自己,而自己願意教(而我實際不是教,而是日常生活及小朋友玩都是用英文),效果絕對比返playgroup來得有效。但我只是覺得已為小朋友打好底,是時候找方法去令她學較正宗的native Eng, 當然我明白找個全職NET去做保母一定ok, 但我相信沒有平常人會為target入IS而這樣做(除非我是徐子淇),而作為一般家庭,我就是希望聽聽大家意見,如何用最cost effective的方法去達成目標,而若小朋友已入IS,她自然會從周邊環境pick up native Eng, 到時候我才不反對全家上下一起廣東話。但現在當然是目標為本,其實有沒有IS家長分享4歲入學前(即3歲多的小朋友,說英語可到什麼程度,是仍會咬音不準嗎?因我亦有爬文章,2-3歲 native Eng speaking kids 仍會咬錯音,例如drink 變成dink), 那我其實是否應輕鬆一點,讓小朋友自然在日後返學學英語,不用另外花功夫?我知道ESF對小朋友要求不高,而懂溝通便可以,但自己不是target ESF, 亦不知其他IS對英語的水平要求,故才想「及早」準備。

miya0315 發表於 17-6-26 16:02
嗯,睇片學英文我有個人原因,也唔係克意想佢去學英文!相反我無希望佢去到native程度,因我家庭無能力俾 ...

多謝具體的實況分享,雖然大家都說過早給小朋友接觸電子產品,但我個人覺得有家長陪同指引一齊看,不過量,這也不失為一個給小朋友學好英文的好辦法。正如我媽常常叫我不要給小朋友玩錢、牙簽、摸街外的東西 ... 這個不可以那個不可以,怕污穢 ... 但我覺得睇住小朋友玩/摸,以免他們弄傷,玩/摸後洗手,好過小朋友什麼也不懂。看電子產品亦一樣,不是放給小朋友而自己走開,有不妥的地方可即轉播,看電子產品也不是壞事。
‹ 上一主題|下一主題