用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無加操有成功一線直私/叩門嗎?
樓主: OP妮歌
go

無加操有成功一線直私/叩門嗎? [複製鏈接]

性格係天生
名校喜愛自信型學生

平時係屋企伴讀圖書, 無出去學任何學術, 數學只靠幼稚園, 都應付到絕大部份面試.
唔好淨係比人地, 家教唔會俾補習差, 尤其是幼兒.

我小朋友係非常活潑好動,我都花唔少心機教佢

我地揀啲校風嚴既學校俾佢(好多家長會就小朋友性格選校,我就一定唔會), 幼稚同小學都係, 等佢知道幾時要守規矩, 幾時可以自由活動.

呢方面, 幼稚園都有好大功勞.

buzz1234 發表於 16-7-14 23:29
請問Tsl 同cky 考得有幾深?以ORT 來說,要讀到level 幾?

如果, 要針對英文較強的學校來說, 恐怕唔係ORT, 而係正常chapter books.(身邊朋友是)

閱讀要靠家長培養子女興趣, 呢樣係我當係親子活動, 唔使操, 而且比起補習更有效百倍(針對幼稚園學生).

meowloo 發表於 16-7-17 11:42
不是針對你言論的,只想補充不是英普幼稚園,未開始看chapter books,沒上面試班,也考到所述的兩間學校的 ...

可能我識人少, 我地只讀中文幼稚園, 沒有上面試班

只係家長肯伴讀, 小朋友愛閱讀, 也不用"谷"看書, 反而只擔心睇書多近視加深.

最後, 我地都無人真係讀所提的2所學校.

不過, 面試睇好多野, 英文只係其中一項.語文好係一種優勢.

meowloo  沒有朋友入讀相信只因都有更合適的選擇吧  發表於 16-7-18 12:55
meowloo  真的沒惡意,我們也是讀學券學校,大家能為子女找到最合適的學校已很好﹗
欣賞你願意因材思教,不隨波逐流

我伴讀就教埋認字了, 當識字量夠, 佢自己就會拎住本書睇, 唔使再伴讀(因為自己睇快好多, 又唔使我陪)

佢極少會問我個字點解(多數問中文字點讀), 自己用上文下理估出意思.

也可以說睇小朋友性格

有些小孩對字敏感(身邊有唔少朋友係), 好快就自己跳到去全文字(到全文字階段我已經唔使伴讀)多數呢類小朋友係書不離手.(佢從來唔睇漫畫書, 覺得太花.)

K2頭, 英文

K3頭,中文(因為佢之前唔鍾意中文)

學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.
我知有些學校連品學兼優的學生也不是全科滿分, 有點名不符實
以前間幼稚園唔一定每班有品學兼優生, 如符合要求試過有2位學生, 有見過校長寫推薦信俾表現突出的學生, 多數佢地入哂女神校/男女神校.

獎項係錦上添花, 反而名幼校長推薦信更加有力.

其實, 全校唔係好多人有, 班上也有人無推薦信而入到呢2間神校,
所以我地都係自己努力!
‹ 上一主題|下一主題