用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2009' 9月升小四家長請進
go

2009' 9月升小四家長請進 [複製鏈接]

P4A
wnnieng

P4B  
fionwong2707

P4C

P4D  
salina0817
kiwimum

P4E
AM

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:36 發表
hi 各位,

我囡囡9月將加入gh 大家庭.  想請問大家  
1. gh 有沒有用成績來編班 ?  無, 甚至沒有排名次
2. 中文是用廣東話抑或普通話教 ?  以往3年用廣東話教
3. 一般考試是跟學校課本溫習就可, 抑或需要溫習課外但相關的題目 ?   依照測考範圍溫習便可
4. 幾年級需要上游泳課 ?    以往3年都無

總括來說, 教得有系統, 功課量唔多, 小朋友PICK UP 唔難

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 11:00 發表
AM, 唔該哂!!!

唔好意思, 多一個問題, 請問gh一年級生以前初初返學有無適應期 ?  有, 不過忘記了幾多日.

下學年:
適應期 9月2~11日, 上課時間7:30am~1pm
9月14日開始正常, 7:30am~3pm, 午飯11:50~12:45

突然多左好多廣告呀   
留吓言推高番我地既topic先  

locker唔可以放物件過夜   , 等我仲以為可以放視藝堂用的顏色/剪刀/圍裙/膠水...., 唔駛帶來帶去添.

尋晚睇到通告, 樂器班係平日下午上堂, 我估其他課外活動興趣班都應該安排係平日下午, 唔駛返星期六, 非常好

原帖由 Wnnieng 於 09-9-2 11:04 發表
No time to access BK at home.
Handbook 有寫, 3/9先要帶4-8堂嘅書。
There are lockers in the classroom.  My daughter said they have to take back all the things after school.  If that's true, no need to  ...

我地班locker可以儲物過夜, 烏冬冬放左visual art用品.

你地有無訂學校飯?  我訂左9月份, 諗住俾烏冬冬試半個月. ok就繼續訂.

原帖由 fionwong2707 於 09-9-4 11:32 發表
locker唔可以放物件過夜----> 真的有點浪費, 小朋友每天背著書包的重量都不少啊!

樂器班係平日下午上堂----> 如果游泳班都有這樣的安排就好了!

yes, it will be perfect if swimming course could be arranged on friday within school hours.  I think many classmates would like to join.

原帖由 Wnnieng 於 09-9-4 12:28 發表
如果係真嘅, 我會問class teacher了解原因.
I have the same feeling.  It's ideal to arrange the swimming class in the afternoon during lesson.
Fri 嘅時間唔湯唔水.

very nice swimming pool  

成語考第1-15

我囡手冊寫明天小測成語是考第1-10 呀

原帖由 cheukmom 於 09-10-20 13:12 發表
是 考 1-15 個嗎???
‹ 上一主題|下一主題