教育王國

標題: 油麻地天主教小學 [打印本頁]

作者: Melody008    時間: 14-12-13 15:06     標題: 油麻地天主教小學

想請教,一間有括弧(海泓道)有何分別呢?校網是相同的嗎?

作者: 奥脫福    時間: 14-12-13 15:27

有何分別?

咪校名、地址、校長和教職員唔同囉!

http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2015dpnet-31.pdf

作者: eaubobo    時間: 14-12-13 15:30     標題: 回覆:油麻地天主教小學

2間唔同學校喎

作者: MrBeast    時間: 14-12-13 15:43

記得留意簡介日期,好快full
作者: se6b03    時間: 14-12-13 15:49

Melody008 發表於 14-12-13 15:06
想請教,一間有括弧(海泓道)有何分別呢?校網是相同的嗎?

當年小學轉全日制,新果間係由舊果間分拆出來變成兩間,由於名字相同,所以新果間後面加上括號。

作者: Melody008    時間: 14-12-13 17:13     標題: 回覆:油麻地天主教小學

唔該各位
咁年年新聞報導講好多人爭嗰間係邊間?

作者: se6b03    時間: 14-12-13 17:38

Melody008 發表於 14-12-13 17:13
唔該各位

兩間都多人爭,成績同升中派位又係叮嚀馬頭,不過新油天校舍較新較大,比較受歡迎。

作者: kufubaby    時間: 14-12-13 17:44

Melody008 發表於 14-12-13 17:13
唔該各位
其實新舊油天都係多人爭,皆因自行時大家都係計關係分。父母兄姐邊間畢業就報邊間。如果係博抽獎入,建議樓主比較兩間自行世襲超收情況,重有幾多抽獎位。
Lucky draw 既野,都係計機會率。

作者: se6b03    時間: 14-12-13 17:55

kufubaby 發表於 14-12-13 17:44
其實新舊油天都係多人爭,皆因自行時大家都係計關係分。父母兄姐邊間畢業就報邊間。如果係博抽獎入,建議樓 ...

如果係參加自行要世襲要計分就無辦法,否則一定係新油天較好,淨係個校舍都贏九條街,舊油天個校舍由68年用到而家,超過40年,又殘又舊。

作者: erniewellie    時間: 14-12-13 17:59     標題: 引用:Quote:Melody008+發表於+14-12-13+17:13+唔

原帖由 se6b03 於 14-12-13 發表
兩間都多人爭,成績同升中派位又係叮嚀馬頭,不過新油天校舍較新較大,比較受歡迎。 ...
亦識家長們不喜歡舊油天四週環境,所以大抽獎揀新油天

作者: tomcathui    時間: 14-12-13 22:07

新油天
三測三考全年無休,要勤力有鬥心。學校高層全女班,詳情就自己查下點解。
千禧校舍,香兒星期六上課課室
舊油天
兩測兩考,都係好忙。
舊校舍,BRITISH COUNCIL 九龍上課課室
兩校派位成績相若BAND 1  60%,舊油天好少少。
兩間只可揀一間頭位,排第二已冇幾机會入
作者: 必必    時間: 14-12-14 08:57

補充下. 舊油天係歷史耐, 但年年暑假維修, 保養得好好, 絕不殘舊.  另外聖保祿堂位於舊油, 星期日係教徒聚會地方, 神父宿舍都係舊油.
作者: manman33    時間: 14-12-14 09:28

校舍真係咁重要?又唔係火柴盒同千禧校舍比
作者: 必必    時間: 14-12-14 15:29

舊油天係以前下午校, 海泓道係以前上午校, 轉全日制後再分拆出來的. 基本上兩間學校係完全獨立, 無關連的. 舊油天平時默書, 測驗都唔計入考試分, 只係搏考試,  平時大人細佬會較輕鬆. 但有好有唔好, 睇自己心水.
作者: se6b03    時間: 14-12-14 16:16

必必 發表於 14-12-14 15:29
舊油天係以前下午校, 海泓道係以前上午校, 轉全日制後再分拆出來的. 基本上兩間學校係完全獨立, 無關連的.  ...
其實為了討好家長及提升知名度,兩間學校唔多唔少都會互相競爭。再加上當年上午校有得搬去新校舍,下午校卻要被迫留在原址繼續使用舊設施,師生之間心裡肯定不是味兒。
作者: 必必    時間: 14-12-14 17:08

se6b03 發表於 14-12-14 16:16
其實為了討好家長及提升知名度,兩間學校唔多唔少都會互相競爭。再加上當年上午校有得搬去新校舍,下午校卻 ...
搬校已經係十幾年前既事, 校監, 校長都轉晒, 舊油天校長由搬校時既蔡校長, 到潘校長, 朱校長到而家譚校長, 轉左幾轉啦! 兩間小學各有各運作, 唔需要特意去提升知名度已經可以吸引學生, 只係某些家長特別鍾意比較兩校. 其實兩間學校係完全獨立, 揀邊間全屬個人喜好.

作者: llked617    時間: 14-12-15 14:39     標題: 回覆:油麻地天主教小學

我是舊油old student
而阿仔也順利自行入舊油
咁多年來,上下午校一直被比較
澄清是當年大家是爭用原址
怕外人誤為別校
但其實一直兩校各方面也不相伯仲
不過,容觀睇,千禧校舍又真是好吸引

作者: miffy^    時間: 14-12-16 12:58

作者: silver921    時間: 14-12-16 13:25     標題: 回覆:miffy^ 的帖子

派得很好, 看你囝囝讀得很開心, 又不大壓力。 叻

作者: se6b03    時間: 14-12-16 14:30

miffy^ 發表於 14-12-16 12:58
我仔新油天畢業, 每年11月, 3月, 6月考試, 一年考3次好忙咩?? 評估唔計落成績表, 默書每學段中英各三次,  ...

點解升中派得咁散既 ? 一班同學分佈係咁多間唔同中學。

作者: miffy^    時間: 14-12-16 15:46

作者: 奥脫福    時間: 14-12-16 16:18

se6b03 發表於 14-12-16 14:30

派得散(出名果d)往往暗示到兩樣野:

一)家長來自全港各區,用番自己地址升中。

(咁點解家長要同學長途跋涉來上課呢?!畫公仔唔駛畫埋條腸啊!)

二)同學表現好,往往在自行時己攪掂。

呢兩個結果係相輔相,亦係用黎分辨全港/地區名校的其中一個指標。

作者: miffy^    時間: 14-12-16 17:55

作者: 必必    時間: 14-12-16 23:05

se6b03 發表於 14-12-16 14:30
舊油天學生唔係只住油尖旺區, 遠至天水圍, 元朗, 大埔, 沙田, 荃灣, 青衣, 香港島都有, 保母車路線都8,9條, 讀得叻那班, 自行會去報LS, QC,  Maryknoll, St. Mary, 庇利羅士等,    或者跟自己住既校網報中學, 所以每年派位會出現唔同區既中學.

作者: hippoo    時間: 14-12-17 00:07

tks for sharing
作者: se6b03    時間: 14-12-17 09:21

必必 發表於 14-12-16 23:05
舊油天學生唔係只住油尖旺區, 遠至天水圍, 元朗, 大埔, 沙田, 荃灣, 青衣, 香港島都有, 保母車路線都8,9條, ...

呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉,咁遠出黎油天讀,升中反而揀返自己居住校網既中學。

作者: lauwingtai    時間: 14-12-17 09:45

se6b03 發表於 14-12-17 09:21
呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉, ...
你去兩間油天參觀下開放日或簡介會就知,設備及活動豐富過好多私校直資,如有校友分真係好難唔抽。
作者: se6b03    時間: 14-12-17 10:00

lauwingtai 發表於 14-12-17 09:45
你去兩間油天參觀下開放日或簡介會就知,設備及活動豐富過好多私校直資,如有校友分真係好難唔抽。 ...

咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運,而校監及校長又係教區委派,老師又係循一般途徑招聘,但唯獨係兩間油天可以成為全港名校,學生長途跋涉上學,但其它天主教小學又好似好少人提,油尖旺入面都仲有兩間大天,40網入面又有荔天,65網有祖天,點解真係唔覺有人講係名校,真係好想知兩間油天有咩過人之處,令人趨之若鶩,真係好值得研究。

作者: 奥脫福    時間: 14-12-17 10:06

se6b03 發表於 14-12-17 09:21

呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉, ...

應該咁講,入得兩間油天唔少都係舊生的子女,在他們年少時都係街坊!到長大後結婚
搬出去住,咪做成油天小朋友來自全港各區囉!另外以兩間油天的名氣,亦有唔少家長
慕名而來,進駐31,但求大抽獎一擊即中。

至於去到升中時,叻果班同學在自行時好似手執「A」「K」「Q」咁,你話係佢地選
學校,還是學校選佢地呢?咁自然就睇同學們自己的意願,去邊都得啦!

作者: alyk    時間: 14-12-17 11:12

se6b03 發表於 14-12-17 10:00
咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運 ...

照你的說法那大家也不用關注油天. 同區有2間官小比較易入, 大家都知2間馬官, 荃官都是好學校, 同一管理機構, 佐官同廣官應該讀得過.

作者: 必必    時間: 14-12-17 11:27

alyk 發表於 14-12-17 11:12
照你的說法那大家也不用關注油天. 同區有2間官小比較易入, 大家都知2間馬官, 荃官都是好學校, 同一管理機 ...
講得有道理.

作者: hidingdong    時間: 14-12-17 12:32

回覆 alyk 的帖子

講得好好呀
作者: little_yolky    時間: 14-12-17 12:41

llked617 發表於 14-12-15 14:39
我是舊油old student
而阿仔也順利自行入舊油
咁多年來,上下午校一直被比較
一般上下午校分拆, 都係較強勢的可以留原址, 因為你講果句, 怕被誤會係新學校, 要keep住班fans。

報告:囡囡堂哥今年小一新油天, 話仲未谷住, 俾啲時間適應下先咁話。

作者: lauwingtai    時間: 14-12-17 12:49     標題: 引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-12-17+09:45+

原帖由 se6b03 於 14-12-17 發表
咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運 ...
「添好運」都唔係間一樣味道啦!相同主辦單位都有高低之分嘅

作者: se6b03    時間: 14-12-17 13:54

little_yolky 發表於 14-12-17 12:41
一般上下午校分拆, 都係較強勢的可以留原址, 因為你講果句, 怕被誤會係新學校, 要keep住班fans。

報告:囡 ...

之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既機會就真係好可惜,需知道,當年如果唔係要轉全日制,政府點會咁好有新校舍比學校用,你繼續留係舊校,都唔知下一次幾時先再有呢個機會,見到有d小學仍然用緊70年代好流行果種火柴盒校舍,就算入面翻新完好靚,整體結構都唔適合21世紀教學使用,所以有得用新校舍既師生真係好運。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-17 13:57

little_yolky 發表於 14-12-17 12:41

報告:囡 ...

忠心既fans, 或者有心報讀既人, 我相信唔會介意佢搬去邊, 亦唔會話攪錯唔知.

中西區既李陞小學同般咸道官立就係一個例子..... 大多數人寧願走去有新校舍既般小, 都唔揀李陞

作者: little_yolky    時間: 14-12-17 13:58

se6b03 發表於 14-12-17 13:54
之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既 ...
大家無共識, 咪抽簽囉。都唔可以話人短視既。好似我母校華德, 當年搬新校時, 上下午班考慮到上午校成績一向較好, 所以就讓下午校搬新校舍, 希望可以幫助吸收生源。所以, 上下午校關係好, 大家都會互相考慮既。
作者: hkpapa852    時間: 14-12-17 14:01

little_yolky 發表於 14-12-17 13:58
大家無共識, 咪抽簽囉。都唔可以話人短視既。好似我母校華德, 當年搬新校時, 上下午班考慮到上午校成績一向 ...
如果好似另一間, 基華小學, 由黃大仙區變九龍城區, 你話你會唔會爭住搬?

作者: rse    時間: 14-12-17 14:22     標題: 回覆:油麻地天主教小學

今年舊油天有朋友20入咗

作者: alyk    時間: 14-12-17 14:33

se6b03 發表於 14-12-17 13:54
之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既 ...
係囉, 好似石夾尾果2間聖方濟, 聖方濟各愛德果間係新校舍又新又唔洗錢, 入左去讀真係好好運架, 校舍又新, 又唔洗錢, 成積又好. 唔通甘短視走去讀聖方濟各小學咩, 果名又冇愛德, 又要比錢又要用舊校舍, 果間野睇落好鬼舊, 返返下學都唔知會唔會整舊(石)屎你嘆. 入左去讀真係冇運行.

Dear all: 聖誕就到, 開心下啦! 啊...里 路.也, 啊里路也!

作者: sorman    時間: 14-12-17 14:37     標題: 引用:Quote:必必+發表於+14-12-16+23:05+舊油天

舊生子女加天主教徒,自行好大機會入油天。

咁冇理由畢業十幾廿年都「只限」住油尖旺吧?

作者: 熊牛不兩立    時間: 14-12-17 14:40

上下午校分拆轉全日制, 通常一間留原址, 一間搬新校. 咁軒小咁唔好彩無新校舍, 要搬去返新左既舊校舍...
作者: sorman    時間: 14-12-17 14:49     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-17+12:41

教會學校,有時仲多一個考慮。

就係方便番貧苦學生。搬左,學生(同弟妹)將來由唔駛搭車/阿媽送飯,變做坐車/食學校飯, 當中多左既支出,對佢地黎講唔係一個細數,尤其本身油尖旺仲有好多劏房,當年搬時,入小一冇咁激烈,大家都係睇住邊咋。

好似我中學母校,天主教地區名校、校舍好細(籃球場冇三分線)。我畢業前後時其實可以搬去第二區既大校舍。不過神父校監兼校長話非原區唔搬,因為仍想服務屋村既家境較差既小朋友,同埋一搬,讀緊既學生要煩交通同午飯,佢唔想咁,所以一直留原區。

佢退休後十年有多,先搬去第二區

神父校長嗰番話令我有深刻感受。

老一輩既(尤其係有宗教信仰)既校長,好多時係講教育而唔係睇知名度。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-17 17:28

熊牛不兩立 發表於 14-12-17 14:40
上下午校分拆轉全日制, 通常一間留原址, 一間搬新校. 咁軒小咁唔好彩無新校舍, 要搬去返新左既舊校舍...:ig ...
要有新地起新校舍, 可能要搬過東區, 咁同QC聯繫威力大減, 所以梗係留係原區用翻新舊校舍. 如果唔係, 搬完新校舍變咗另一間愛官仲得不嘗失

作者: erniewellie    時間: 14-12-18 21:41     標題: 引用:Quote:原帖由+se6b03+於+14-12-17+發表之前

原帖由 sorman 於 14-12-17 發表
教會學校,有時仲多一個考慮。

就係方便番貧苦學生。搬左,學生(同弟妹)將來由唔駛搭車/阿媽送飯,變做 ...
這真是有心人,值得表揚!

作者: kkhon    時間: 14-12-23 14:15

兩間油天各有人喜好,校舍是我選校排最後的考慮,我主要看校長丶師資丶校風丶地点的距離和返學的時間。
作者: rhg087    時間: 14-12-24 04:10

請留意新油天上課時間比較早及大家校車路線,課外活動也不一樣,亦應在考慮之列!
作者: Kungfuli    時間: 14-12-25 22:38

補充一下:新油天是三考三評估,評估不計考試分。而功課量㑹隨級慢慢增加。家長及學生適應得很好,學校有很多細節去照顧學生,所以孩子其實很愉快地學習!
作者: Apple_Orange_T    時間: 14-12-26 00:17     標題: 引用:請留意新油天上課時間比較早及大家校車路線

原帖由 rhg087 於 14-12-24 發表
請留意新油天上課時間比較早及大家校車路線,課外活動也不一樣,亦應在考慮之列! ...
請問新油天上完課外活動仲有冇校車?
舊油天好似冇。

作者: Kungfuli    時間: 15-1-3 17:45

新油也冇
作者: tammy_my    時間: 15-5-19 03:36

lauwingtai 發表於 14-12-17 09:45
你去兩間油天參觀下開放日或簡介會就知,設備及活動豐富過好多私校直資,如有校友分真係好難唔抽。 ...
我想問幾時有開放日或簡介會? 大約幾月

作者: lauwingtai    時間: 15-5-19 08:14

tammy_my 發表於 15-5-19 03:36
簡介會九月
作者: tammy_my    時間: 15-5-19 17:55

lauwingtai 發表於 15-5-19 08:14
簡介會九月
Thanks

作者: Apple_Orange_T    時間: 15-7-8 09:04     標題: 引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-12-17+09:45+

原帖由 tammy_my 於 15-05-19 發表
也會去呢

作者: 怪獸父母    時間: 15-11-5 16:18

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

請問舊油收咗仲可唔可以扣新油?

作者: cazza    時間: 15-11-6 19:02     標題: 回覆:油麻地天主教小學

可以.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5