用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
樓主: an~gel
go

學之園K2 vs 民生K1? [複製鏈接]

原帖由 sllau 於 11-12-10 21:08 發表
我囡囡讀ms k2, 姑仔個囡囡lh讀k2, 我無刻意去比較課程, 但係我敢講我囡囡好有自信企出來在陌生人當中朗讀, 英文發音準確, 但係我姑仔囡囡無呢個膽量, 讀英文係無尾音既, 還有ms既德育係教得好好的,最近一連串的敬老 ...

hi...我諗呢個要歸功於學校既閱讀計劃啦...呀仔讀左幾個月k1, 有d簡單既中英圖書(每版一, 兩句個d), 已經可以自己讀...仲會朗讀比其他人聽(學校要求)~~

所以我一d都唔覺得ms學術淺, 只係佢樣樣課程都好平均, 唔係淨係sell language, 呢點亦係我buy佢既原因~~

原帖由 sllau 於 11-12-13 09:14 發表
係呀, 學校個閱讀計劃真係唔錯, 既可認字又可訓練自信心, 總可以培養閱讀興趣...
琴日, 我囡囡有套偉論, 事源佢見到樓下有大包小包既垃圾:
囡囡: 嘩咁多垃圾既, 呢個地球會地震嫁...
我: 點解地震??(我真係唔明!!!)
...

係呀...呀仔冇你女女咁叻, 講咁多...但佢都成日話個地球就黎死啦...d野要"回收", "循環"再用...咁..咁..咁...

佢識得呢d名詞...我都覺得學校教得好好啦....我都相信, 德育要由細做起先有效果~~
‹ 上一主題|下一主題