用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人報左美孚地利亞幼稚園?
樓主: subrina
go

有無人報左美孚地利亞幼稚園? [複製鏈接]

Delia衣2年似乎多在學生報讀...

My BoBo study K2 @ Delia KG.
小朋友上年座校巴返學, 比較鬆動;
今年座校巴返學差不多滿座.
我覺得老師好有Heart和感覺充滿陽光氣息.
我沒有跟別的小朋友比較, 不知道是否好標青?
但小朋友真的進步好快, 我覺得小朋友說國語, 英文都比我想像中的好.
上星期, 小朋友一早無端端用國語唸"床前明月光" 比我聽. I said..the Sun just kicked your moon (8月15)

原帖由 sumsumyauyau 於 11-11-10 23:55 發表
Chris

Is your children study there or.......?

小朋友一時時, 心情好時唱歌, 唸詩, 爆幾句國語, 英文...我住葵涌, 校車是一人一個位坐.
我間中去學校偷望小朋友上堂, 簡直系2個人. 系學校見到小朋友好乖, 舉手答問題. 我個小朋友系屋企就naughty 到唔知點講. 一物治一物.

K1時, 學生比學生適應. 用廣東話和英文. 國語一星期一堂.
K2會全英文, 除國語堂.

原帖由 subrina 於 11-11-15 01:02 發表
你小朋友好叻呀!好主動
你住邊區?校車是否一人有一個位坐?定3個小朋友坐2個位?
有 你讀緊既家長都讚學校, 我地以班準k1家長都放心.
想問問學校遘 英語, 普通話 同廣 話既比例, 係機多?
100%為例

...

我想, 我會比小朋友直上Delia (如果Delia收小朋友的話). 我會報多一間直資小學St. Margaret.
DSS, 英華正研究中.
我想報報多一間直資小學St. Margaret是因為有多一科外語. 希望小朋友大個時周圍闖一闖. 另一原因是小朋友有日本親戚, 和日本朋友仔.
DSS, 英華是很好的學校, 但我仍考慮報唔報是因為我覺得這2間學校比較傳統. (Compare to Delia).
我接受過本土, 美式教育, 我覺得2者各有好處, 但我prefer 美式教育. 最少我覺得美國Professor好玩d, 思維比較全面d, 肯和學生交流/交換意見...D Professor nice 到一齐去bar飲嘢...再者, D Professor 來自不同大學如Harvard, Columbia, University of New York, 佢地肯share experience的話, 就算不是終生受用, 但絕對有益.

原帖由 sumsumyauyau 於 11-11-15 11:18 發表
Could you mind to give more information:
Your children is K2 now st Delia so which primary school you will choose?
And what is the pass result of Delia.
I had asked the teacher how many children can g ...

Thank you for your link!
其實考唔考直資小學, 要睇小朋友進展如何. 欲速則不達.
我唔介意小朋友考唔到直資小學, 亦唔介意校內成績不理想.
最重要是小朋友肯看書, 肯學, 肯問, 向自己興趣學習, 有個人/一技之長!
我以前都是讀區內Band 1中學, 日日唸書, 考試, 測驗, 可以用"折磨"來形容. 中三見家長, 因全級考尾五, comment 是活潑有餘, 勤力不足. 最後要應付學校, 媽打, 考好會考...這是我學習中最唔開心, 最難頂的日子. 雖然已經Master(9科A grade)畢業, 又如何? 沒有什麼大不了?
與其要小朋友考名校, 會考9A/10A, 不如等小朋友開心成長, 自己走自己的路.
純粹有感而發..

其實, 我覺得小朋友好大機會繼續上, 最多星期六/日去學日文.

原帖由 manabcd 於 11-11-16 11:09 發表

我問過地幼老師, 佢話直上OK, 冇話要考,老師話 因為學校會了解自己的學生

妳個大女好叻呀, 考到DSS.
希望妳的細女都入埋DSS啦.
邊間學校都好, 現在任何事物轉變好快, 小朋友未來會更多姿多彩. 佢地會有自己一套思維.

原帖由 sumsumyauyau 於 11-11-16 11:33 發表
Wow! You are so great to get the 9科 A grade result.
As same as you, I really agree that I wish our children can get a happy life for learning.That is
why I'll not choose the traditional school.
The c ...

其實, 我希望小朋友學日文和西班牙文.
學日文是因為小朋友有日本朋友仔和親戚. 見面時, 可以溝通.
西班牙文是世界第3語文, 除歐洲, 南美都流通. 巴西(Portuguese), 阿根廷(Spanish)等南美國家, 潛力好大,但佢地英文就普通. 小朋友大在, 可以去南美闖闖. 我都叫去過做嘢, 他們很熱情, 小朋友到時學埋Tango, 森巴都不錯.

我對法國印象不太好, 我試過問路, 唔理我

徳國, 我去過約10次, mechanical engineering 好強.要學mechanical engineering 是不錯選擇. 但我試過比徳國仔挑釁. 唔止一次. 當然, 我有徳國朋友.

所以法文和徳文我沒有很大意欲比小朋友學.

題外話, 我系柏林, 差不多同一條街有2間LV店.
我曾經系西班牙Madrid問路, LV店點去, 居然唔知LV個品牌. 有部份 LV 是made in spain 啊.

Anyway, St. Margaret有日文, 西班牙文, 所以我會報埋.

題外話, 我上次上網申請St. Margaret聽入學講座, 居然完全無消息.

明年我會系Delia留位...可惜只有法文, 沒有日文, 西班牙文. 所以會另外出去學.

小朋友K1沒有寫字. K2寫字"A-S"

中文好多, K1會先認字, 有D字筆劃幾多下.
一, 口, 田, 媽, 爸, 日, 手, 人.....小朋友還能將中文, 用英文說. 如婆婆. Grandma / Grandmother...爸...Father...  田 系 field...

Maths...數字. Counting, 分類等...

返學流程, 我不太了解.
我有時見小朋友早上, Do exercise, Music, Watch TV program, 茶點; 下午就午休, 做功課為主.

原帖由 subrina 於 11-11-17 01:06 發表
chris /manabcd:

我想報報多一間直資小學St. Margaret是因為有多一科外語. -------------------

St. Margaret今年多左一科德文, 外語一共有日文, 法文, 西班牙文 同德文,  
學校由小一開始學外語, 一年會分學期教 ...

其實我沒有比較其它學校的中文程度. 系香港接觸中文好容易. 我不太擔心.

事實上, 中文系香港一直都唔受重視.

e.g 我們以前會考就算中文肥老, 升預科, 升大學沒有問題. 最多唔修中文.

但英文就不可以肥老, 否則不能升預科, 升大學.

進修方面, 沒有大學(除了內地院校)會考你中文. 只會用英文interview/考.

在現實中, 識英文同識中文, 邊個人工平均會高d? 容易找工d?

中文系好難學, 高深, 但一直不太受重視.

說老實話, 我prefer小朋友英文好D. 當然中, 英文都好就perfect.

還有的是, 有繁, 簡體字, 好似深淵...
學繁體定簡體...???
學倉頡, 定學五筆輸入法 ???
內地工作, 進修, 點算?

系內地, 海歸派受重視, 歡迎. 這是殘酷事實.

我系A Level 年代...
Really no offence...
我家姐個仔會考全部肥老, 踢佢去澳州讀pre-u, 讀返英文班, 考返英文, 再上大學. 不用中文合格.
我另外家姐個女會考好多肥老, 中文肥老, 跟住讀IVY定副學士, 再上都好似無問題.

話時話, 點解香港唔系學簡體字?
星加玻不是中國一部份, 都用簡體字.
香港是中國一部份, 反而不用簡體字...

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-11-18 09:40 發表
幾時試過話中文肥左都可以升預科大學架, 你咩年代架.

繁體字系好好, 我都無異議.

但香港已是中國一部份.
簡體字始終是中國官方文字, 內地通用文字.

香港新一代會經常接觸國內, 沒有原因唔用簡體字, 反而繁體字就不太重要了.

如果我們期望下一代會跟內地零接觸, 那就不學吧.

我們是否應該與時并進?

小朋友已經好多嘢要學, 點解中文一定要學繁體, 而不是簡體呢?

新加坡以前都是用繁體字, 但現在已是簡體. 他們比香港更了解內地, 和新加坡人自己的發展. 走快我們好多!

台灣人開始學簡體字, 外國人都學簡體字...香港仲系繁體字

我的新加坡和台灣朋友, 經常來深圳, (有d長住)他們認識簡體字比我更多. 身為中國香港人, 我有點慚愧.

謝謝妳的提議, 我下次會再早D報名, 打去學校問.
小朋友返全日班, 但下午主要是小休, 溫習/做功課.
小朋友仍未學其他外語.
我仍未想清楚, 學日文還是西班牙文.
最重要原因是Mastering one is better than engaged in ten!
我想小朋友操好D英文, 根基打得好d. 然後再學新的外語. 現在只比小朋友學"Speech/演講".
我想小朋友小學才學日文/西班牙文 , 看進展如何.

我本身是書蟲, 仔仔未出世已經看不同教育法, 記憶法, 6 Hat Thinking, 6 Sigma, 科學雜誌等. 希望自己學好後/吸收後, 隨時引導, 潛移默化小朋友...仲有幾本微積分未睇...

我曾經看好多兒童書, 居然唔知買邊本好. 只買了Pictionary, 幾本故事書, 點讀筆.

其實, 我prefer小朋友自己找書看, 有時候去圖書館看. 如果小朋友大一點, 我會同佢去深圳書城, 好多小朋友打書釘, 比小朋友接觸書卷氣. 操國語.

話時話, 深圳書城D書比香港書局多, 出d書快d. 平d.

原帖由 subrina 於 11-11-18 00:22 發表
入學講座時時都full, 係可以打去學校問下.

你小朋友係味返全日班? 如果係普通話堂既時間會吾會多返些?
咁以家你有無同小朋友出面學日文?

我都有打算遲下,個仔大少少會帶佢出去學外語,親仲係幼稚園, 時間比小學生多 ...

其實, 就算有幾多理由要學簡體字, 簡體字對新一代幾重要,我相信好多香港人好難接受...

就算有幾多理由中文(繁體字) 不再重要,
我亦相信好多香港人好難接受...

anyway, 我看不出教育界會改變 (以簡體代繁體字).

我只會自求多福. 我不是要大家接受我的想法.

如引起誤會, 抱歉.

如果妳仍未能夠決定讀邊間, 不如試下以下方法?

如果妳覺得York是最合適(for example) , 那麼妳就要証明York唔適合妳的孩子!

如果妳覺得地利亞是最合適(for example) , 那麼妳就讀要証明地利亞唔適合妳的孩子!

最後,
如果妳找不到York唔適合妳的孩子的原因, 那麼York很可能最適合妳的孩子!

同樣, 如果妳找不到地利亞唔適合妳的孩子的原因, 那麼地利亞很可能最適合妳的孩子!

這是科學家們的思維, 這樣可避免主觀決定.

2 King, 好少見妳留言了.  
小朋友會讀邊間小學呀? 會否直上地小?

請問地小有沒有分 local 學生一班, 外藉一班?

我個小朋友明年要報小一了...
我都不是住美孚, 同樣沒有報朗思和宣美.

Thanks, 2 King
Hope your kids enjoy the primary school life and make more new friends!
‹ 上一主題|下一主題