用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Jovywong824
go

SJC   [複製鏈接]

請教各位 SJC 家長,
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%

張記近幾年英文 5或以上都不過40%,   

1) 是不是由中一開始, 除中文外, 所有科都是全英語教學 ?

2) 中間哪個足球場, 是不是鋪地毯 ?

3) 全校成千個學生, 除中間哪個場外, 學生會去哪踢球?

4) SJC 有沒話劇玩?

5) 多不多聯校活動 ? 如有, 多跟哪家一起玩?

6) 不是SJPS 上來的, 是不是會編在一班?

謝謝賜教
   8    0    0    0

DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔讀男校 , 不過個仔唔介意, 可能有幾個同學一起報SJC

但SJC 跟張都系10/3 IN, 自行要了SJC就不敢要張 , 所以想了解多點SJC

想問問, SJC 是否由中一開始, 己是全英語上課, 不會說廣東話?

謝謝王家爸爸 , 清楚了

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:48
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好 , 特別系英語環境及地點, 基本上都沒"飛仔", 等放學

自行有54位, 算好多, 不過SJPS 可能己佔一半, 加上聖方濟各小學佔10個, 及外籍學生, 其實剩下來的, 又不是想像中多位給外人

回覆 b3410 的帖子

中一才玩足球確係遲, 不過如喜歡跑, 好快就適應

王家爸爸 發表於 17-12-22 23:55
SJPS 點可能佔一半?
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?

SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
聖方濟        16
陳守仁         3
田灣始南     4

以上都152 個,

剩下180 - 152 = 28 個位

這 28個位,

不知大抽獎甲部佔幾多個位

又不知分多少給精英足球員及游水叻的人

聖方濟有16人去SJC , 估計SJC應好積極招好學生,

不知 APS 及KTS 又被SJC吸走多少, .....

所以自行SJC雖然有54個位, 但感覺難度比想像中更高

b3410    發表於 17-12-24 17:01

王家爸爸 發表於 17-12-24 17:07
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。 ...
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西區,聖彼德開到6班嘅小學都系入3個去SJC,基恩3班入4人,聖安多尼3班入1人
反而唔同區既九龍聖方濟收16人,給人感覺在某些目標小學不低調

其實又唔收錢,又成績好,又運動好,男校中只有LS跟SJC有得比,亦感受到SJC及LS在找好學生上所花的心思

Band5 發表於 17-12-25 16:26
中西區B1生乙一絕大多數揀KC,乙二抽到SJC一啲都唔出奇!

灣仔區乙部得3個位,更少人會用乙一嚟抽,乙二 ...
請問中西區Band1男 , 大抽獎系咪最差都有st louis?

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 15:40
真人真事,我仔同學係灣仔區乙7入SJC嘅。
請教ballballmama
2016-17 SJC 班F1 有10個法國仔, 10個九龍SJ小, 18個SFA

哪 2017-18 班Form1, 系咪都係有10個法國仔及10個九龍SJ小? 上網看SFA 有16人,

即自行得54-10-10-16 = 18 人, 都未計運動叻哪些........

昨天交FORM, 號碼己350打后了
‹ 上一主題|下一主題