用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? ...
go

好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? [複製鏈接]

- 精人唔駛教, 蠢人教唔精。
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- 愛恩斯坦肯定fail
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是什麼9A、 10A、港大、中大出來的。好幾個反宜係從poly出來的或會考不太好,然後到了外國升學;
- 不過最重要是出來工作後發現EQ緊要過IQ;你會發覺很多A's students 係幫C's students 打工!
- Conclusion: 什麼學校都不太重要、學好愛看書和自學自理能力;EQ too.

以上純為個人觀感, 不喜可當bullshxt!
個人申報: 畢業於HK一間非常非常非常的傳統中學, 大學有幸到海外升學。

原帖由 YoungKY 於 10-10-27 16:21 發表
Very disappointed on the interview result!
Very down!! How can we cheer up?
Any suggestion?

"早熟"我係指心智、唔你體型呀。"和" 即係同時要外向presentable.
我記得德國寶馬車廠有個非常高級的設計師係香港女仔, 中大、港大不收, poly畢業的。Vivian Tam too!
原帖由 MySweetBB 於 10-10-28 10:32 發表
"應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來" : 唔一定, 我個女超大個, 像2,3年級的學生, 但無比揀中, 反而有D細細粒, 細女就被揀.

"愛恩斯坦肯定fail" : 呢句我又同意, 因為愛恩斯坦雖然好聰明, 但IQ高, 就SHORT SHO ...

‹ 上一主題|下一主題