用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

囝囝都係 K1C ar, 多多指教
課室通課室就一向都知的,但實際地方真係幾細吓,我都覺得一班32人真係多咗 d
原帖由 June05_Mami 於 08-8-29 21:56 發表
Hello,

My son also in K1C. Did you go to Orientation today? Do you feel strange of the class room? According to Ms Chong, they have 32 childs in this class and seems the classroom is quite small and  ...

ha ha, 我記唔起 miss chong 外果位 miss 姓乜,原來係 Miss Au,真係唔該晒
Miss Chong 講嘢真係幾詳細 ar
原帖由 keroro_him 於 08-8-30 15:31 發表
係就就大班D,不過師生比例符合教育局要求。 仲有係聽上年K1C家長講,開學初期有多一個老師幫手,所以都可以放心。另外莊老師比我的印象很有經驗及做事仔細,我坐在一邊聽到歐老師及另外三位老師對話,說莊老師簡介課程有點超 ...

係呀,囝囝尋日都係同我講在學校睇電視及老師講故事 woo, 今日冇問

子謙的表達能力好強 woo, 叻叻!
我個囝問佢今日在學校做乜,佢答到唔清唔楚 ga
好在有子謙報料 jar
原帖由 keroro_him 於 08-9-4 21:58 發表
今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事 ...

咁學禮話佢自己係士多啤梨組,應該冇講錯 woo
事實真係3張長枱 ga, 星期二我跟埋囝囝入課室所以親眼見倒

好煩惱,學禮開學後咁多日都唔肯午睡,到我放工返到去屋企,佢已經玩到好攰好攰了,我擔心到佢有功課/習作時,我番屋企先同佢睇功課會太遲,因為佢已經好眼訓及不在狀態, 點算好ar
早知佢唔肯午睡就選下午班好過 la

希望佢過多一排會乖乖哋午睡 la
囝囝以前返開全日 N1,at school 日日都會訓架, 依家下午番咗屋企就掛住玩唔肯訓 lor
值得安慰的係佢每一日都一早起身好開心咁返學,佢真係好中意根德園,總算搵啱咗學校   
原帖由 wasyinyin 於 08-9-10 16:22 發表
唔好煩惱住. 可能學禮暫時時間上未適應. 而且下星期開始正式時間. 可能會攰過依家. 或者到時肯瞓都唔定呢.

咁啱"學禮"又係叫 Ryan 又係士多啤梨組 woo, ha ha
學禮尋日有 d 唔舒服冇返學, 唔知尋日教咗乜呢?
原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 00:25 發表
Ryan 都係Strawberry Group , 坐學禮對面,又認得子謙。多謝各位平日的分享。

本書係星期二先派架, 因為學禮只係星期二冇返學,可能 Miss Chong 今日會派番俾學禮呱
原帖由 keroro_him 於 08-9-17 13:13 發表
Hi ! 大家好。 子謙上星期病咗,今個星期二才返學,想問吓本圖書是否已教完

經我一番追問學禮,本書應該是教了四頁,去到遊樂場果頁
原帖由 keroro_him 於 08-9-17 13:13 發表
Hi ! 大家好。 子謙上星期病咗,今個星期二才返學,想問吓本圖書是否已教完

係呀, 但上星期都未派書 woo, miss chong 講過開始教果日就會派果本書俾小朋友帶回家架,當然我個仔講嘢都仲係唔清唔楚 ga
原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 22:58 發表
Ryan上星期已提過森林幼稚園及當中的動物,這是莊老師說的故事。我猜想已到第8頁,因他認得“課室”這個字,但“活動角”就不知道。
他突然又唱:手指公 手指公 送比K One C(以上內容純屬是但噏) ...

我想問吓個"名牌"是否一定要掛住架?
真係好唔中意個名牌又長又難扣,仲鉤到d校務走晒線,囝囝都成日唔肯掛住個牌 ar

係 lu,一個星期內教完一本,真係好快
原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 22:08 發表
第一本"兒童樂園"已蓋印"我學會了". 咁快完成一本?

學禮尋日又請咗病假,未見倒本新書!

佢呢排早上好似唔多想返學咁,又話自己唔舒服要放假,又話要返房訓,但佢明明好精神,係講緊大話,點算好 ar
原帖由 keroro_him 於 08-9-22 23:19 發表
上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

佢係 weekend 之後,第一日返學就會話唔想返,本來星期二見佢無乜燒,想同佢 ba ba 一齊威逼利誘佢返學,點知又打風停課,仲一停就兩日,都唔知佢聽日肯唔肯返 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-9-23 14:25 發表
可能學禮有d情緒. 或者有無問佢返學開唔開心, 鐘唔鐘意d老師? 有時佢地都有想逃避咁. 如果多幾日係咁, 或者可以留個note o係手冊度問問Miss Chong學禮o係學校d情況. Miss Chong都好樂意打番電話比家長回答架.

...

Hi wasyinyin, crystalso,

多謝大家關心 ,學禮今日真係有返學,其實尋晚已經同佢講好咗聽日要返學 la, 佢都 say yes ga, 點知起身之後又話唔返學 woo,結果都係要"氹"吓佢先肯返 lor, 如果佢日日都係咁要人"氹"就真係頭痛 la

係呀,中文字應該教咗6個, 我同佢玩字卡,學禮都認得出果6個字la

嘩!你哋小朋友都好叻 ar
學禮唔會主動唱歌我聽 ga, 有時係我會叫佢唱,但係完全估唔倒佢唱緊乜
問佢你在邊度讀書 ar? 佢就答 KIC wor, 連"根德園"都講唔出,真係激死我 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 17:14 發表
我今日見其他班有媽咪傾domino問題. 上禮拜左右. Brandon見圓點有講係domino. 佢見屋企有d圓形攝石. 就將d攝石一邊放好時一邊講.....

上一個係1
上一個下一個係2
上一個下一個中間一個係3

如果排成唔係一行直線.  ...

我就係教佢講過 N 次 la, 都仲未識答, 所以先激 c 咗 lor
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:04 發表
咁學禮答K1C又真係無答錯 . 你可以教佢係讀"根德園K1C"

你就好 la 11:00 , 我哋係 8:30 am ar, 真你太早晨 la
學禮尋晚發燒今日又冇返學了,唔知呢排係咪好多同學都病咗呢?我尋日見校巴上幾個小朋友都帶住 mask ar...
原帖由 keroro_him 於 08-10-8 23:55 發表
謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

好主意 ar, 不過 Sat. pm 學禮要去上 music 堂, so that for our family , sunday 會好 d  
原帖由 keroro_him 於 08-10-22 12:58 發表
學校的確有辦法令學生愉快學習,而且效能亦很高,還將學習氣氛帶返屋企,主動要求玩字咭配詞,又讀及唱英文詩,教英文也不要單一詞語,例如: an apple, an aeroplane, an egg, etc。到現在我都好滿意學校。

另外有無興趣一班 K1C ...

‹ 上一主題|下一主題