用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為言語發展遲緩o既小朋友選小學
go

為言語發展遲緩o既小朋友選小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個細仔有speech delay, 下年入小一. 佢哥哥依家讀緊小學, 最安全就係揀番o個間, 但又怕學校對佢呢類小朋友支援唔知夠唔夠, 咁我應該留意d乜o野而決定揀唔揀佢好呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 olima 於 10-9-10 15:10 發表
你可以先了解哥哥所讀學校對有特殊需要小朋友的支援,才作出選擇。

如果曾在cac進行評估,又有服務跟進(如e位、i位),相關中心/學校可以 send小朋友的file去學校,但大前提是家長填表時剔了小朋友有特殊需要。教署有額外撥 ...

我冇o係政府做過評估, 不過填表o既時候我唔介意剔小朋友有特殊需要, 因為我唔擔心學校會因為咁標籤o左佢, 我反而怕就算學校知道佢有額外需要但都幫唔到佢.

因為我之前有帶個仔去協康上堂, 所以佢地安排o左個小一選校講座俾我去聽, 我想o係聽之前知道多少少要注意o既地方, 等到時識得問.

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-10 16:30 發表
小學已經無所謂e位i位, 只有融合課程, 但學校按"有需要支援"既學生人數申請左津貼後, 點用d錢係無規定的

我仔亦係i位畢業, 果時i位老師已經提醒我:
1. 有支援需要, 唔等於優先派間融合學校俾你, 抽獎機會同一般學生 ...

無錯~~ 所以我唔介意俾學校知小朋友有特殊需要, 反而你怕佢得個知字, 但乜都做唔到~~~

但問題係, 依家哥哥讀緊o個間, 大把人揀第一志願都入唔到, 反而同區有幾間做融合教育做得幾好o既學校, 年年收生不足.... 而且哥哥依家都讀得幾輕鬆, 功課又唔多, 之不過o岩哥哥又唔等如o岩細佬.... 都唔知揀唔揀佢好....

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 10-9-13 15:00 發表

same here. 大仔讀緊一間ok既學校,問題係是否適合細仔,我細懷疑係讀障,應該係marginal case,但要等一年級先有得評估,我都15/16...但傾向跟左阿哥先,一來讀障未confirm,二來到時學校真係配合唔到,我諗轉返出黎會易過到時發 ...

轉出O黎容易過轉入去 <-- 我都係咁諗. 例者等今個星期聽埋協康個講座, 多D資料就作決定.

醒目開學勳章

要交表了!特殊教育編號係咪應該填"7" (言語障礙) 呀? 成份表填好哂,係淨番呢格未填!上一次幫哥哥填就最難填個學校名,今次就到呢個no.,三心兩意,唔知填唔填好......

‹ 上一主題|下一主題