用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資同私校... 的註冊
go

直資同私校... 的註冊 [複製鏈接]

醒目開學勳章

首先, 唔係間間私校都俾"登記"o左o既學生參加大抽獎, 因為教育局係會知道邊d人參加大抽獎同時又"登記"o左私校, 所以佢地會send信俾申請人confirm佢係咪真係會參加大抽獎, 係的話就會send佢個名去間私校. 如果間私校一早講明唔俾大抽獎的話, 咁佢就會cancel o左個已"登記"o既學位.

再解答你o既問題: 如果用你o既defination, 咁大家一直討論o既confirm offer 就係你所講o既"登記". 只有官津先可以話係"註冊", 但都只係指同時間"註冊"一間官津, 唔係一次. 至於私校同直資就冇"一間"或"一次"o既限制.

明唔明白?

醒目開學勳章

原帖由 easybring 於 10-10-13 10:22 發表
我又唔清楚...我見有人話可以註冊多間直資, hold到最後開學, 又有人話只可以註冊一間直資.  有沒有人可以解笞下?

制度上, 你可以註冊多過一間直資/私校.

醒目開學勳章

原帖由 IWAT 於 10-10-13 17:37 發表
但到底d直資學校, 知唔知道你留左幾多間位, 同會點處理...  暫時未有答案...  我自己都好疑惑...

另外, 直資同私校話就話只係登記...  咁始終都要決定,  咁幾時同邊個會同教處註冊呀...?  我唔相信同冇理由要等開學日, 見到個學生有返, 就當佢會返依...

事實係直資學校(其實私校都係)唔知o係佢o個度登記o左o既學生9月1日係咪一定會出現... 有d人真係會o係幾間學校都交哂學費, 買哂書, book哂校車, 做哂校服, 9月1日就話sick leave唔番, hold住個位幾日"試過哂"後先confirm唔讀........ 所以到9月1日後都有叩門/waiting生收到直資學校電話問你有位讀唔讀.......

我都好唔明白, 其實只要教育局set 個deadline俾所有學校交學生名單, 再compare o下個list就知道邊個hold多過一個學校啦~~ 到時再通知學校又好, 打俾個家長又好, 要即時confirm一間就係o勒!! 點解咁都唔做????
‹ 上一主題|下一主題