用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 註冊後退位, 退唔番校服錢?
go

註冊後退位, 退唔番校服錢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我幫個仔註冊o左間幼稚園, o岩o岩5月中先考, 5月尾註冊, 俾o左留位費, 書簿費, 雜費, 訂校服&書錢. 未俾錢之前佢話如果註o左冊之後決定唔讀, 留位費冇得退, 書簿費就睇o下訂o左書未, 如果已經訂o左就俾番d書我, 未訂就退錢.

今日(兩星期後)我打去話退個位, 問佢有乜o野手續同點退錢, 佢話書就訂o左所以會俾書我, 咁我問其他費用又點, 佢話"全部"冇得退, 校服書包都冇得退錢, 只可俾番貨我!!!

我就同佢講書簿同留位費我明白, 但我都唔o係度讀, 要d校服書包做乜??? 佢話要再問o下account先再覆我....

我想問, 連校服書包雜費生日會費都唔退得錢正唔正常? 係咪牟利學校就係咁牟利?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你話我已經拎咗貨番屋企就話嗻,貨都未收都唔退得我覺得好有問題囉!!同埋當日唔係咁講嗰喎… 好失望…

醒目開學勳章

原帖由 雪瑩媽咪 於 11-6-4 07:12 發表
等如我地買左衫,有d地方都係貨物出門,恕不退換~

問題係貨物"未"出門的~~~

醒目開學勳章

原帖由 ho_yan2406 於 11-6-4 00:39 發表
咁你之前有冇問埋 雜費, 訂校服錢有冇得退呀?d單有冇寫明冇得退?

張單冇寫冇得退, 係confirm offer O既時候個園長只同我講留位費同書費冇得退, 其他冇講.

醒目開學勳章

原帖由 iantsang 於 11-6-4 08:12 發表
Hi Geni,

Unfortunately, I guess you can only assume the money that you paid is a "commitment" to the kindergarten for reserving a seat and ordering goods from other vendors.  Whether they can arrange ...

唉,我都明白去到最後都係佢地話點就點,只係有d失望,同埋覺得自己決定唔去佢地讀係啱嘅....

醒目開學勳章

回覆 4# GAT 的文章

其實如果一早講明邊d退得邊d唔退得就最好,你請我願。如果冇寫嘅就難免會有爭辯,佢逐個逐個解釋都麻煩啦!

今日我再打去學問,佢叫我send 退學信時講埋要求退乜嘢錢,佢口頭confirm雜費校服書包費都可以退,條氣都順番d!

醒目開學勳章

原帖由 BeBe媽媽 於 11-6-8 18:46 發表
佢口頭confirm雜費校服書包費都可以退?咁你都算好彩喇!
我個人認為,所有學校都係牟利既!哈哈
校服書包--唔退,比番貨你都算正常既!
但雜費,生日會費應該一定要退嘛! ...

今日到第二個staff打俾我話收到退學信,話會退返茶點雜費,講完想收線! 坩我問佢校服書包又點, 佢又一時話冇得退,一時話個同事冇話我要退,一時又話我封退學信冇要求退, 但其實我而經喺封信度寫明, 除留位費外, 要求退回所有已交之費用同課本, 佢話寫"所有"唔等如要退番校服書包錢!!! 聽完真係火都嚟埋!!! 最後我再send 多一封列明每一項收費+receipt no., 如果佢仲打來話唔清楚我嘅"要求", 我諗我會要佢全數退錢!!! 大拿拿四千幾呀!

其實我覺得如果係有原因有理由嘅, 講明唔退得咪唔退得囉! 我都學charlotte mum 咁教我問佢攞校服公司contact自己搞, 佢又唔俾, 仲搵嘢來搞, 好失望..... 講真, 最大舊嘅書簿費已經要硬食, 依家都係為咗啖氣先同佢玩的..... 唉....
‹ 上一主題|下一主題