用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙官o既小朋友, 校園生活愉快嗎?
樓主: Geni
go

沙官o既小朋友, 校園生活愉快嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位沙官媽咪, 我想問o下你地o既小朋友學習壓力大嗎? 學校o係低年級o既時候會唔會已經好睇成績? 會唔會一年級已經成日默書測驗考試?

我自己覺得小朋友o係高年級(小四以上)當然要注重成績啦, 要上中學嘛, 但低年級o既時候我覺得令小朋友有興趣學習, 鍾意學習, 同埋懂得學習比較重要. 唔知沙官又係唔係一個適合o既選擇呢? Thanks!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-6-25 10:28 發表
oh, 忘記答 Geni 的問顕 tim....

相對其他小學, 我覺得沙官的壓力不大, 小朋友都很喜歡上學, P.4 才以成绩分班, 不過默書測驗是少不了的, 而小一是有適應期, 5駛担心.

不過, 我看沙官似乎並不是你 final ge dream  ...

asinai, 你心水好清喎~~ 話就話仲有一間終極DREAM SCHOOL, 但沙官都係我心水O既心水, 入到我想像唔到會有幾開心!!

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 09-6-25 23:04 發表
你間終極dream school 我都好like, 可惜我仔果年未能公開報考!  g不過沙官其實都係一間普通ge 學校 (我覺得 la), 不要期望太高也就讀得開心了.  gum 幾時interview lei?

btw, 其實我大女當年都是考入 lai 的. :waha ...

我今日in o左o勒! 好好彩有得見校長! 希望得啦!!

我個仔都係普通o既細佬, 咁同沙官都應該幾夾掛!

醒目開學勳章

原帖由 Geni 於 09-6-26 14:48 發表

我今日in o左o勒! 好好彩有得見校長! 希望得啦!!

我個仔都係普通o既細佬, 咁同沙官都應該幾夾掛!

沙官o岩o岩打o黎話收我個仔o勒! 好開心!!

醒目開學勳章

仲有樣o野想問, 我仲有個細仔讀緊幼稚園, 4:30先放學, 我唔想工人姐姐帶埋哥哥出九龍接細佬放學, 所以放學後有大約一個鐘頭o既時間搵地方"安置"佢, 我諗住o係火車站或聖心附近搵間補習社, 唔知有冇資料提供呢?

醒目開學勳章

原帖由 DicDic 於 09-7-1 10:32 發表
點解細仔唔take 校車呀?如果哥哥要返學校既興趣班,會遲d放學,可能唔夠時間出九龍接細佬放學喎。

細佬學校冇校車去大圍o家, 所以呢幾年一直都係自己接番放學.不過細佬學校放學時間好flexible o既, 6點前接佢就可以, 再唔係最多俾多10幾蚊留多一兩個鐘都得.

係啦! 我都想知如果有課後活動, 仲有冇得坐校車呢? 同埋通常一個星期有幾多日o家?
‹ 上一主題|下一主題