用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考完試啦。。大家戰績如何?
樓主: Vinyny
go

考完試啦。。大家戰績如何? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-21 22:41 發表
最大幫助係最老土果句:上堂留心,佔左90%
之後10%你可以同佢重溫一次,多睇書(課外)
另外一些興趣班都可以輔助到佢,例如phonics(有讀,串作用)
你囝囝P.1可以學珠心算打底,(計算快而準)
不過最重要都係上堂一定要留心, ...

我都覺得最緊要係上堂留心, 再加上平時俾心機做功課, 咁就算到考試都唔會溫得好辛苦~~ 我個仔有兩科平時已經冇乜問題, 到考試用O左最少時間溫, 但成績就最好, 反而另外O個兩科就用O左2個weekend 去溫, 溫足成日先至叫做OK, 但相比起好O個兩科都仲有一段距離....

醒目開學勳章

原帖由 grace_xian 於 10-6-22 15:21 發表
改正一下~

呢d就係考試技巧~~ 呢樣o野係好重要! 我成日同個仔講, 讀書考試想高分, 第一係要明白課程內容, 第二就係要小心~~ 考試o既時候唔小心, 唔覆卷, 又或者唔好好安排答題時間(即係唔識就由得佢先), 你讀得幾熟都冇用. 呢d技巧學校老師未必會教, 但做學生o既一定要識!!

醒目開學勳章

仲有一樣o野好緊要, 考試前一定要早睡~~ 特別係考數學之前o個日, 最好早過平時訓, 等第二日精神d, 頭腦靈活d!

醒目開學勳章

原帖由 happyla 於 10-6-22 16:45 發表

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 !  ...

我個係咪又係, 重組句子唔見咁幾隻字..... 中文已經夠屎, 仲要唔見多幾分, 合格都算係咁~~~~
‹ 上一主題|下一主題