用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ...
go

急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ? [複製鏈接]

以前升中講座時,也有家長問過BAND 1比例問題,聽講學校保守估計70名左右係BAND 1.

紅馬舊年入英中比例超過60%.

上次6年級家長會上校長公布的.
具體banding數,校長唔肯明確講,或者學校都唔係好確定.
因為60%英中係根據學校跟進去年畢業生後得出的數據,當中應該包括叩門或直資學校.
而去年有20左右學生派榜後成功叩門.
當然包括派到英中後再叩入更好英中,或中中叩中中成功.
一切數據都是根據學生實際情況得到.
今年6年級填表,學校也要求學生另交一份最終草稿比學校,方便統計.
不過校長也透露,有一個第99名學生與第40幾名學生派在同一學校.但冇講係邊間學校.
也有可能band 1尾中學,則第二組別好彩既,都可入到.

感覺上,學校都有做嘢,提供資料來幫家長考慮選校.

最緊要係考好3次呈分試,如能保持在70名前,則會比較安心.

原帖由 minijelly 於 10-5-6 17:25 發表

咁係咪即係等如BAND 1比例?咁即係100名之前都唔駛驚?請指教!

我諗學校真係冇一個明確數字.當然會有一個大概範圍吧.

我有問過阿仔,可能佢係學校比較不活躍,佢話除了同級同學,其他唔係太清楚.
原帖由 minijelly 於 10-5-6 21:55 發表

唔知係唔係教育局規定唔講得呢???好似間間學校都好神秘咁既?你小朋友係今屆P.6?唔知我囡同佢識唔識呢?

紅馬不嬲派位唔算太差.

多謝你貴言!
希望阿仔考好中學分班試,為學弟學妹明年升中創造好條件.

原帖由 minijelly 於 10-5-7 13:29 發表

hehe~~~男仔當然無咁多言,所以唔識都唔奇,係度預祝你囝囝入到心儀既學校啦

謝謝waic的經驗分享.
‹ 上一主題|下一主題