用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 有無小朋友係2010年入讀小一架??
樓主: mimosa
go

有無小朋友係2010年入讀小一架?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家好,我家仔仔今年都會係小一生呀,我同佢揀左普教中,我都有問過佢,佢話好...需然佢普通話麻麻得很,我亦都也也wo,不過都想比佢試一試,如果入到佢又讀到就最好啦,如果佢入到讀唔到,得唯有陪太子讀,自己都去學埋一份,因為本身佢英文唔好,我想佢有一種語言學得好,第時唔睇得都講得呀麻...hehe係唔係好傻呢。

7月8號就會去學校交書薄費同其他費用,書費要一千五百幾都幾貴吓,我地重唔係住荃灣,要日日送個仔,而家都未知返學時間可唔可以停車係門口睇到公子入學校,真係好似好多野要諗咁,咁多位交個朋友仔,或者會同一班添wo, my name is fish(我家公子成日都叫我'濃豬豬'即係朦豬咁解)我家小寶人稱小魔怪又名唔訓教......

醒目開學勳章

我無記錯頭個個星期係好似12:00定12:30呀

醒目開學勳章

mandy 我真要勁多謝你講到比我知可以係門口落,因為我好辛苦先求到我老公肯比我揸車送個仔唔使佢搭校車,之不過佢早2日問我:唔~你送佢,咁佢係邊落車呀,返學時間一定唔比停正係門口啦,搞到我......個心....十五十六咁,因為我個仔比較坐唔定,我平時都揸得車多,成日係街見到校車上面小朋友行黎行去,又或者係"重吓重吓"咁訓教,所以我勁唔想個仔搭校車,就算自己返通宵都要爭住送公子返學。

醒目開學勳章

我係一個在職媽媽,之不過好多人初初識我一係就估我無做野,一係就諗到傻都估唔到我份工,因為我係每一晚都係人地訓哂教教豬先返工,通常個個返工返學我就放工訓教 亦都因為咁樣樣,我就可以自己湊返公子。

醒目開學勳章

我係一個邊青社工,唔~講真而家就真係唔辛苦啦,夜晚多數係7點返工,第日收7點,一個月有3個星期都係咁,收工同仔返學,再接佢放學,送佢去補習,再返工,重有一個星期就由我老公湊佢返學,放學我接再送佢補習之後接返佢,食晚飯同埋陪佢訓到12點幾我老公收工我就返工,星期6日就慘dd,我一早收工佢訓到8點幾起身,咁我就無我訓啦,第日佢返小學就知死,一假期比而家幼兒園多左,2功課又多左,重有就係會多左好多親子家課...

不過我都唔介意嘅,而家都好過佢細過未入學個陣,初初就帶埋佢返工,到左佢6個月識行佢都唔肯係我返工個中心訓係房等我,我個陣想唔做份工,不過我個陣有個個案嘅家長拍心口同我湊佢,咁我返工就送上佢屋企,但係到左佢就黎2歲ee都頂唔住啦,因為佢成日都搞破壞人地屋企,又好彩樓下救世軍幼兒園收佢,咁又比我做做到而家啦。

而家佢幼兒園搞小一適應班,我都同人一樣學緊做小一媽媽,要求佢自己收拾書包同自己洗頭沖涼等等,希望佢係開心愉快環境下去過渡小一生活啦。

醒目開學勳章

咁多位多口問句,請問有無人係住大窩口又讀石小呢,因為我買書個日好似唔見有我個仔幼兒園同學入到呢間,但係之前聽老師講之前好多人都想入。

醒目開學勳章

今日去見完個普教中面試,唉~~我真係無用law,無啦啦會痛痌都有,好彩我去完之後都未到者,不過我估都係唔得多,因為老師同我講,普通話同廣東話教都唔係大問題,只要平時睇多d書,咁樣對寫作會好大幫助,同埋佢問左我屋企有無人同小朋友講普通話,我話無架,重有就係我個仔..哈哈....真係唔係好識,重加埋緊張,平時佢識個d都唔識,笑住咁話唔明人地講乜野......唔~凍過水law,不過當比佢一個經驗啦,如果小朋友係一定要有咁上下水平先入到,我唔想勉強佢入,我估老師都有佢地一套去教嘅。

醒目開學勳章

咁又無wo,第一佢而家係出面都學緊,第二8月16佢學校有結業禮呀

醒目開學勳章

我公子分到1a呀

醒目開學勳章

Yammie706,mimosa
請問你地住邊頭呀,我住大窩口架,因為聽講話小一好多時都會搞出好多笑話,小嘅就唔見野,大嘅就會放左學先話唔記得帶功課,所以我搵定街"方"先,hehe

醒目開學勳章

Yammie706
我無比佢坐校車呀,自己送佢返學咋,我有聽過有媽媽講話如果自己車返學可以比架車入一入學校,不過都唔知係唔係真。
mimosa
好近boo.....行過對面就返學,如果住個邊向住學校操場,真係可以一路晾衫一路睇住個女呀。

醒目開學勳章

慘,聽日開學我而家已經好緊張啦,點算..........,有本牙牙語同另一本書我都唔見我有,打過返學校話無可以唔帶住,睇吓聽日返左點先...我要努力學習去適應我係一個小一生家長先得,大家....努力呀,一齊放鬆放鬆
‹ 上一主題|下一主題