用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

我細仔今日回家好多功課要做包括Monday嗰D! 做到死死吓 好彩佢都好合作同明白事理之前兩日在家hea左咁開心, 今日自然要還番出來!

另外睇見今日D中文worksheet 都幾多字要寫, 各位家長日後大家一齊同小朋友努力啦!

係呀! Assessment同考試都係用這個型式, 作文工作紙都要睇下因為可能都有作句架! 雖然我大仔在SFA無讀P1,但應該每級差不多.
原帖由 wynma 於 09-9-28 00:14 發表
應該要温埋D工作紙喎! 我諗Assessment的題目類似工作紙果D.

chrwan:

我大仔沒有帶大file返學校, 佢D畫次次都摺住攞返屋企, 有無俾科老師投訴就唔知喇不過過去P2全年都係咁做, 叫極佢要卷唔好摺都唔聽就放棄算了!

另外細佬仔個大file都未見佢攞返嚟, 係唔係未派呢?

原帖由 chrwan 於 09-9-28 13:22 發表
yinsinmama :

請問Visual Art 是否不使用bring the big file?
就是否只是bring幅圖畫? Pls advice.

Wynma,

收CASH, maybe for admin convenience.
你報which category?

你可以入去e-class內->handbook ->calender->22/09/09->click G.S. e-hw -> view result -> 再次下載檔案便可看見

希望幫到您!
原帖由 kling0629 於 09-9-28 17:28 發表
有無1C班家長列印或儲存了(22/09/09)General Studies 的網上功課??
可否Fax/ e-mail 給我做record ??? Please PM me.

my e-mail is : [email protected]

CCW,
但係我細佬話90幾有十幾個, 全部有瑩光棒做禮物,佢都有攞返屋企, 我問有無100分佢話有幾個! 有時佢地回答我的學校情況問題都唔知真定假!!信唔信得過!
原帖由 CCW 於 09-9-29 21:46 發表
1C

唔知真唔真呀......阿女話數學評估有十幾個100分喎, 我話你點知, 佢話老師叫有100分o既舉手~~
另外, 3次默書都有大半班係100分, 利害~~

去年大仔P.2都有字揀, 不過一定要識解先可以識揀囉!!
原帖由 Moon2468 於 09-10-5 17:10 發表
我諗串字可能太深,應該似選擇題,有否識得二年級,可以問一下?

功課紙?? 工作紙?? 請問指什麽錯誤?
原帖由 sky_walk 於 09-10-6 14:16 發表
各位1c家長,
請問有沒有發覺1c班(其他班不知)所派發之功課紙, 很多時都有錯誤?

ic... 我諗係負責校對的出錯啫!
原帖由 sky_walk 於 09-10-6 15:21 發表
如數學 速算 第一題 出錯題目,
數學網上功課 (cycle 5) (二) 第2題都有錯誤, (魚是一條條的, 不是一尾尾的)

請問各家長您地同小朋友温中文是否比温英文辛苦好多呢???
我就係喇! 用嘅時間又多好多都可以唔熟... 英文都話可以按拼音去記點串但中文要死記個字形... 好在唔計分咋! 唔係真係讀嗰個唔C我C ..

係呢..請問有否1C家長唔係在職媽呢?.

Hi CCW,

我都係全職媽(去年開始), 得閒可通電話  Check pm!

如無記錯大約考試前3-4星期左右有範圍出, 可以早D幫佢地準備一些温習用的補充練習或自己出題目worksheet!

另外, 中文科、GS就教不重複做, 數學科就一定會cover之前學過的, 英文就學過的grammer都有機會問.  
原帖由 CCW 於 09-10-6 22:07 發表
yinsinmama : 我係全職媽, 你呢?

我都覺得溫中文難過英文, 佢地睇中文好似睇幅圖畫咁, 好難記, 呢頭寫完o個頭又唔記得~~

另外, 我想請問你呢, 學校幾時先俾個考試範圍黎呢? 真係驚溫唔曬d 野~~ 第二同第三次考試 ...

1C

當然會去啦...

每個charpter要明白D內容講乜! 好似睇故事咁温就易記, 邊有小朋友唔記得D故事內容架! 最緊要温"Reading Corner"
原帖由 CCW 於 09-10-8 16:50 發表
下星期GS Assessment, 都唔知點溫.....

全對! 等於summary囉!!
原帖由 wynma 於 09-10-8 18:29 發表
點解最緊要温Reading Corner呀? 它是課文的主旨嗎?

第4句是 "I go out with my family."
原帖由 CCW 於 09-10-9 16:59 發表
1C

請問Penmanship 中要抄的第4句是什麼?

有無1C-Michael 胡之家長, 我細仔唔覺意把佢本數學家課A簿帶左返屋企, sorry! 通知一聲等佢唔洗驚!

請問數學家課A簿共要做幾多題呀???

應該係由開學至現在所有做過的不同種類的worksheet、GP及WB都要睇下教過乜就同佢地温下囉~~
型式(應該吓)同做worksheet差不多...
原帖由 CCW 於 09-10-14 10:34 發表
QQ2003 : 真係唔知.....老師話教O羊就考O羊, MUG都要溫~~

阿仔話今日GS D時事題好多係估估吓喎~~ 死緊喇!

都係嗰句...好在唔計分啫..

Hi! 1C家長,

因星期六茶聚時不太容易"大家相認", 現list如下:

yinsinmama - Rameo Fok  (Student #16)

以後請多多指教!
‹ 上一主題|下一主題