用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
go

再戰小一? [複製鏈接]

呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真係考到,牛高馬大 REPEAT小一,會唔會比同學仔笑,又或令佢自卑,本來有稔過遲 D考插班,但位少,又要學業成績好 TOP,怕機會渺茫。大家點睇,可唔可以俾 D意見。
   1    0    0    0

多謝各位嘅意見,其實呀仔學術能力都OK,但性格比較慢熱怕醜被動,所以舊年考左幾間直資私小全軍覆歿,派位派左間區內不錯的小學,最近有朋友叫我再戰小一,佢話佢身邊有朋友咁做,我話呀仔唔算細B,好似吾係幾好,佢話冇問題,試下冇壞,吾收就算,我開始有D心郁郁,其實我都好怕升中派位,因為眼見身邊朋友為左仔女考呈分試好大壓力,升中果關似乎比考小一更難過,所以先至想入一條龍,成績平平穩穩就可以順利升中,免除一連串考試壓力。但始終擔心REPEAT小一對細路嘅自信唔知有冇負面影響,所以先上來問下。另外,我估插班都唔係易事,有人退學先有位插,有位插都唔一定成功。

阿仔8月出世,喺班裡面係屬於細果班,佢D同學仔好多都大過佢,部份係早一年10至12月出世添,大家都知,男仔遲開竅嘛,我個仔都唔例外,佢細個時,有語言遲緩,做左兩年言語治療先追得番。ANYWAY, 睇完大家嘅意見,我都應該唔再戰喇,好好支援佢小學嘅生涯,希望考好D成績再試下插班啦.
‹ 上一主題|下一主題