用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? ...
樓主: bbq812
go

有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? [複製鏈接]

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 22:14 發表
有中文學既係主流班, 初時唔知, 所以報咗國際班, 但後來個老師同我講係冇中文學的, 如果要學埋中文就要加$返全日...之後我都轉報主流班

請問全日國際班同半日主流班所學嘅中文係用普通話定係廣東話教的呢? 同埋國際班要加幾多錢先可以學埋中文呢?

原帖由 mini_cc 於 10-1-22 12:21 發表
我想問o下有無媽咪會報metro town o個間將會開的boxhill呀??

我打算報呀. 我住維景, 貪佢夠近. 而家已經接受報名, 四月interview. 佢地話10月出世都有機會收. 我個女係12月出世就微d喇.

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 12:36 發表
詳細價錢就唔清楚, 但好似係插埋下午既主流班一齊上, 咁就有機會學寫中文字. 至於係唔係用普通話教就唔知.
當時個老師話國際班係design for 準備讀國際小學既小朋友

...

我唔打算俾個女讀國際小學, 只係想個女喺幼稚園打好英文嘅底, 唔好怕聽同講英文. 如果有普通話學就順便學埋, 俾佢接觸下, 咁係咪應該讀主流班好d呢?

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-29 12:48 發表
I've rang to Fotan Branch to get the info, the girl gave me another phone no. which is esp for the enquiries of TKO branch.  

Funny that the gal (responsbile for TKO branch) is spoke in Cantonese fir ...

我都遇到相同情況, 個女職員明明識講廣東話, 無端端轉台, 真奇怪. 唔通家長英文唔流利唔准報名?

原帖由 松鼠隊長 於 10-2-1 10:56 發表
其實點解佢唔一開始就講英文呢?

咪係. 佢一係一開始就講英文. 但佢嘅英文都唔native嘅, 一聽就知係香港人. 最搞笑係佢突然轉台, 我有我講廣東話, 佢有佢答英文.

唔知將軍澳呢邊會唔會多番D中國人呢? 呀, 可能西貢果便都好多外國人會過黎幫喎.
我都報咗佢地pg, 3月開始上, 到時了解下間學校同d老師. 如果佢地真係收我個女, 考慮時都有d根據.

原帖由 queenmiffy 於 10-2-19 09:05 發表

請問係咪eng pg?

係呀, 係由外籍老師教嘅英文pg. 6/3開始上.
‹ 上一主題|下一主題