用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

回覆 2# JKTL 的文章

校監o係7/3簡介會話教育局管唔到幼稚園, 投訴奇實得唔得, 大家比d意見。

校監真係咁講, 我老公都聽到, 唔會兩個人都錯掛?

各位, 我打咗電話去教育局, 佢哋都係話有咁多投訴先知聖公會要搬, 話校長係唔應該有d咁o既錯誤, 因為佢在幼稚園介日子唔淺。

回覆 1# howhowb 的文章

係咪有d針唔拮到肉唔知痛咁呢! 你估我哋真係想攪事? 對你無問題, 唔等如對我無, 好似我咁, 小朋友唔止一個, 又有老人家要照顧, 錢又唔係多, 人就得一個, 咁點呀?  我知你一定叫我唔好讀, 係屋企附近求其搵間學校囉。

我哋唔係無聊搵事做, 如果真係什麼十大機建, 政府係咪咁無計劃, 咁大個project前兩個月先知, 係咪咁無人情味, 唔比我哋d小朋友完成埋k3, 係咪大人有就業機會, 小朋友就可以山長水遠去番學, 如果係咁, 奇實政府係咪都應該同我哋解釋。

仲有成日話巳經早講比我哋知, 係唔係下個月搬先通知大家先係正確時間。最離譜就係成日話校車25分鍾可以係寶翠園去到畢拉山, 你咪落街問吓的士司機囉, 睇吓邊個講大話。

其實我哋唔係想阻止學校d咩, 我哋只不過想原校畢業, 既然學校去年巳經收生, 唔係應該對我哋附上一定o既責任咩?

贊成! 贊成!

原帖由 ma90a31 於 09-7-19 20:53 發表
咁我想請問這位自稱不是聖公會幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e的家長.妳又有什麼資格係度批評中環真真正正的聖公會家長?????

係我們先有資格對你講

"請 ...

原校畢業!   原校畢業!

各位, 你哋睇唔睇到藍田靈糧堂搬校事件, 同我哋有d似。

今年我哋既成績真係非常好, 無論考直資同派位大家都好滿意。

但係除咗成績好外, 大家知唔知道學校入面所有o既工作人員, 包括主任, 老師, 姐姐, 寫字樓所有人, 佢哋個個都記得所有小朋友o既名, 邊個媽咪係咩太, 我真係覺得好難得, 呢個都係我比細仔繼續係聖公會既原因。

今次竟然會o係搬校事件上發生問題, 我真係覺得好意外, 個感覺就真係新人事新作風, 無晒人情味!

唔知幾時我哋學校先會好似以前一樣。

其實小朋友考唔考到學校真係要靠小朋友自己, 好似聖保羅男女, 有關係有分數既人多到不得了, 有人專誠信教希望多d分, 有人補習月月過萬都未必考到, 相反無補習, 無背景亦都真係有人考到, 呢d例子今年全部都有, 最重要相信係小朋友面試時表現。

至於老師, 以我自己為例, 我個女係一個唔太特出既學生, 普普通通, 我又唔覺得老師對我個女唔好, 兼且如果小朋友有d咩問題, 其實係唔係父母應該會係最清楚既呢?

小女都係由星期一補習補到星期六, 我都考咗五間學校, 咪又係得一間收, 但都係怪自己個女唔夠好, 無話可說, 惟有希望小學可以進步。

原帖由 EGma 於 09-7-23 12:19 發表

八卦問下那位考到9間學校的小朋友有沒有補習的呢?

我個女係今年畢業生, o個24位入到聖保羅男女o既同學, 有好多唔同類型, 有爸爸媽媽舊生, 有兄弟姊姊讀緊, 有一d關係都無既, 樣樣都有, 總之小朋友面試時表現係最重要。

重有好似而家梁校長, 佢就好贊成小朋友番小一面試班, 係今年仲向來年k3家長提供了一些資訊, 但我哋呢一年就好認同以前謝校長o個套, 唔贊成參加小一面試班, 最重要係家長平時比d咩小朋友, 因為面試時既答案, 相信老師們一定可以辨別出道邊d小朋友係自己答, 邊d係番小一面試學既。

原帖由 bobo_wong2006 於 09-7-24 10:16 發表
Tungb,

So, your girl was graduated from SKH (Central) K3 this year. Out of 24 SKH (CEntral) kids entering SPCC, are most of them having special background like SPCC alumini, teachers or having siblin ...
‹ 上一主題|下一主題