用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少? ...
go

多倫多讀中學或大學的生活費(不計學費)要多少? [複製鏈接]

原帖由 Planet 於 10-11-2 23:30 發表
如果係去加拿大,我會揀多倫多, 唔會揀溫哥華, 一來前者多大學揀, 後者入大學競爭好大, 而且覺得溫哥華太方便, 成個小香港咁, 生活指數又高, 又多引 誘, 除非去北/西溫或埠仔, 千奇唔好揀列治文.

...

我同意!.. 吾好去大埠, 但去埠仔都要小心.因好多x南人.. 可以好壞的. 放左呀仔去. 真係都要小心睇住架!
去埠仔, 少d中國人. 易dd溶入社區.可能會好d. 但去之前你要衡量呀仔既性格囉. 吾係送佢去就送佢去. 我留學咁耐, 睇到好多好壞既case, 當然好既都好多. 真要睇你群咩人囉.

如果你要去, 我建議你讀完f.5, 打好個低先, +上個人成熟d. 無咁易壞. 如果一心想入大學.  咁你可以入hk既加拿大國際學校, 考夠分. 直接係hk 申請入加拿大大學. 咁做同你係加拿大入high school無分別.
入college . 我吾建議.. 通常呢d係讀好耐都入吾到u.. 又吾想repeat g12/g13既人轉讀既..
如果係vancouver colleage 既分.. 可轉入大學既分.. 咁你係大學就可以讀少d學分.

boarding 方面, homestay 會好d. 但要小心簡咩家庭.. 老人家個d吾好.. 因老人家都難相處.+ 好悶的..
簡homestay 要考慮該家庭既背景.  我當年好彩入左個2個都教書既,有2個小朋友既.. 我有咩事佢都可以教到我..  背景吾複習.. 過時過時帶我join family function.. 學到好多野.. 識到好多人.. 好難能可貴的...
住dorm.. d 人好嘈..friday nit 會飲酒..hum.. 到大學高年班d先..再考慮... 初初我吾建議囉.

sorry 離左題.
學費: 各間大學都收費吾同, 有d平d 有d貴小小. 但都省的.. 差別吾大. 當然吾同科又有吾同啦.  bc省我記得係貴小小. 安省平d.
細既省就好平. 例如沙省, mi省咁.. 我當年都有d清貧同事去讀架..  
住dorm睇大學收費啦.. 但d位都迫吾係話住就有/ homestay 貴d 架,因為通常都包3餐食. 租房/basement 有平有貴囉..
但要留意..去到.無車係好吾方便的. 尤其東岸既多倫多.. 冬天係bus stop 等車.. 死人架.. 又等得耐又凍..  所以一定耍住郊學枚or subway.
‹ 上一主題|下一主題