用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔讀遲一年做大仔, 有冇問題?
go

細仔讀遲一年做大仔, 有冇問題? [複製鏈接]

對對對. 我女都係細女.. 而家k1要上色, 畫線.佢手隻根本未夠力... 而表現明顯同大b有分別.

我會轉佢做大女.

angeemama..你個都係細女? 我女剛上k1, 執筆填色都好似未用到力咁, 所以擔心. 而家用緊好粗既三角筆比佢用.

原帖由 angeemama 於 11-9-20 19:51 發表
yup.  She was almost the smallest in her class when she started K1 in 2009 Sept.  She also used that kind of pencil in school but she didn't like it.  She only used for about 3 months and switched bac ...

我女學野無問題, 但性格好BB, 超慢熱..有時覺得佢同B大玩吾黎咁.  @_@ 人就高, 但對手超細, 而家我要比佢用JUMBO PEN先搓到..唉.

我本身係一個大女, 點知屋企提早趕我入學, 變左超超細女.
當時學野都係無問題, 只係礙於個人性格吾夠同班小朋友成熟, 好多時人地玩既野, 講既野我都未明..所以呢好多時都係跟人隊尾咁....所以轉呀女做大女既感受更深...

但呢... 吾係間間都收大女... 細女真係煩d.

認同dolphin mama. 轉吾轉大仔除左睇學習能力, 仲要睇小朋友本身性格係點.  個個小朋友都吾同的.
‹ 上一主題|下一主題