用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理小學 北角衛理小學正式開張
樓主: Editor
go

北角衛理小學正式開張 [複製鏈接]

Re: 北角衛理小學正式開張

broadband,

衛理暫時未聽到會轉全日制.

其實都唔駛點谷', 因為學校會有評估, 每教完幾課書, 都會一次小評或進評,學生自然要KEEP 住溫習, 到了中評,總評的時候, 就唔駛溫得咁辛苦.所以我自己就覺得評估會多些. 但學生吸收方面有好大幫助.
(是我自己的己見.)

新希望,

已覆番你啦, 請check pm!

sisima

mum,                                       

近排部電腦好慢, 好少上黎呀!剛剛先考完中評, 下星期三又有 DICT ASS,12/6 閞始總評啦, 好忙呀!我而家會 COPY 一些學校英EXCERCISES 比佢做, 自己又會出些題目比佢做, 主要係針對佢成日錯和唔小心D 題目.希望 WORK 啦!                                       
係呀! 我唔係好記得分數的% 點計法?請問成績表上,中評的成績,係唔係計剛考完的'中評'是佔 50%分數,其50% 就係計係小評, 進評, 中段評架? 你知唔知點計分?                                        
講住呢到先, 因部電腦又SHORT SHORT地!                                       

candy1215,

sisima, 想請問, 衛理小學係咪活動教學? 聽講老師很有愛心........ (不算是活動教學,跟一般小學一樣.但坐位是以一組組分開坐,老師好多都是基督徒,所以會有耐性些,如果小朋友頑皮,唔聽教, 老師一樣會寫手冊, 有時會罰無小息放.)

你地的小朋友讀得開心嗎? (同學之間相處很好,常有生日聚會等.暫時佢無投訴上學不開心.)

一二年班, 每天有多少樣功課? 多抄寫功課嗎? 幾多測/考? (p1 唔會太多評估, 上了p2才閞始多, 下學期會多些.上,下學期各一次總評=考試, 每學期各小,進,中等約5-6次=測驗,功課p.2約三,四樣, 三年班有時4-5, 有時5-6, 有時近測,考功課會少些.) 希望幫到你!

sue2moumou,

你好! 呢到好少衛理家長, 好歡迎你!

(有事想請教你, 請 check pm. thank you!)
‹ 上一主題|下一主題