用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: EHKKW
go

瑪神是好学校嗎? [複製鏈接]

回覆 wishwong 的帖子

wishw我朋友係瑪神家長,唔會每樣都多, 但都要預個半至兩個鐘做功課,一星期兩次默書,所以要額外預時間温書,仲有網上功課每星期至少完成3篇同埋每週剪報, 仲有不定期的專題研習及美勞

maggielmy 發表於 14-11-26 23:19
請問统一派位放第一志願機會大唔大?
瑪神向來大熱,幾佰人放第一志願,但上年得返38個位for抽獎,今年都係自行已經超收,拎咗部分統一位,所以多人抽又少位,瑪神可以話成功機會率最低的,如果有私立收咗,可以搏吓,否則揀第二間安全啲

仲有,瑪神而家想轉直資,係校長講的,如果有細佬妹,將來係要考入去,無話一定收!同埋我朋友話佢識啲瑪神家長都對子女要求高,自己都會谷自己小朋友,會在出面再學野,所以如果自己唔夠時間/金錢比人教,真係會被比下去,老師見你小朋友跟唔到其他小朋友,的確會建議你去補習,因為瑪神無按學習能力分班,如果大部分學生都識哂,無可能因為個別同學阻礙進度

wishwong 發表於 14-11-27 07:05
Thx Chris....可以講吓瑪小大熱原因嗎?因為我係誇區申請,想了解多些。。 謝謝。 ...
因為瑪神歷史悠久,而家又大校舍,仲有直繫中學

wishwong 發表於 14-11-27 07:06
請問有冇提期望幾時轉直資?
未有確實時間

popcorn11202001 發表於 14-11-27 11:42
下,但係我地自己係度讀冇聽過校長話想轉喎!幾時講呢?
校長係無向所有家長講,只係我朋友同校長傾開計提到,但未有確實時間,不過就算轉,都係新入學先要比錢

hkpapa852 發表於 14-11-27 17:49
任何官津學校要轉直資,係唔可能收收埋埋唔話俾家長知。係睇早2年聖保祿中學想轉直資因家長等人反對而要 ...
你地可以唔信,但我知道不是單單一兩個家長有聽過瑪神想轉直資,我講的是事實,問心無愧,唔好成日小人之心度君子之腹,如果係咁,只會越黎越無人願意分享資訊

如果40網,入去facebook揾吓小一40校網專頁啦,有好多家長傾咗好多不同小學資料,其中一個post就係啲家長收到風瑪神想轉直資,問有無聽過,我係見到有其他家長都聽過先問我朋友的

☆~Chris~☆ 發表於 14-11-27 18:55
如果40網,入去facebook揾吓小一40校網專頁啦,有好多家長傾咗好多不同小學資料,其中一個post就係啲家長收 ...
如果揾唔到個專頁pm我,我加你入去,去睇吓其他家長點講,睇吓係咪我散佈假消息,定覺得其他家長一齊放假消息吧

cmlam12 發表於 14-11-27 19:20
如果將來真會轉直資,
瑪神仍然是一所好學校,
大家認為是嗎?
我同意,我一直都無話瑪神唔好,況且我覺得轉直資都不會係壞事

JLV 發表於 14-11-28 11:11
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2955144&extra=page%3D1

請問係同一個人嘛? ...

係,咁又點?我幫侄女問下年都唔得,你去旅港開平睇吓啦,我問得仲多,我係報旅港開平,有個主題講自行幾多人報,我講埋自己自行係幾多號籌添

JLhttp://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2949070&extra=page%3D1V 發表於 14-11-28 14:50
今年派小一的,有無係15分/第二志願入? [複製鏈接]

☆~Chris~☆

無錯,我係like 瑪神、協和、荔天,但我15分根本無報呢幾間,所以報咗旅港開平囉,我係會叩門時叩返呢3間,但我唔覺我去叩門,有需要比人話我放假消息以減低競爭對手囉,叩門講面試表現的,況且我有在其他post講過,荔天同瑪神都係好學校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2949070&extra=page%3D1

JLV 發表於 14-11-28 14:50
今年派小一的,有無係15分/第二志願入? [複製鏈接]

☆~Chris~☆

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2911024&extra=page%3D1

係呢個,我今年係報旅港開平的

wishwong 發表於 14-11-2埋 16:24
其實深水埗校網好似唔多利男仔。除非一心諗住直上瑪中。

係呀,深水埗中學男仔真係好不利,我諗住自己叩埋油尖旺同九龍城某幾間小學門,叩唔到咪遲多幾年搬去油尖旺,不過人地話可能跌band

cmlam2 發表於 14-11-28 17:35
或許這就是學校想轉直資的誘因之一?
形成學校取回自主權篩選學生
避免學校慢慢跌BANDING?!
因為考得頭嗰啲會揀更好的band 1學校,淨返大部分band2-band3直升瑪神中學
我之前睇過人地話瑪神中學已跌咗bandind,由英中跌落中中了,不過我唔sure架,你地自己睇,費事又比人話我散佈假消息
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2177142

http://m.getjetso.com/?action=thread&tid=345161

sissysze 發表於 14-11-28 21:44
借問声創校幾多年?
嘩!真係唔知,幾十年一定有

bearcat2003 發表於 14-1-28 21:56
連結的第二項資料已是錯的,裡面有些是英中,冇降為中中。
我頭先再搜尋吓資料,發覺瑪神係落車加開中文班,即係有啲班用英文教,有啲用中文教,所以有家長覺得降為中中

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2377889

wishwong 發表於 14-11-28 22:29
回覆 wishwong 的帖子

No...但都冇關係喇。唔要既位都落大抽獎先有人受惠。就算而家註冊咗,只要大抽獎前 ...
如果你放位,學校應該會call後備生吧,我見人地話教育署有抽定後備生名單比學校的

wishwong 發表於 14-11-29 11:40
學校有權揀call或者唔call留位去大抽獎。
我寧願佢留返做叩門位,在學校立場亦可揀學生
‹ 上一主題|下一主題