用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

Royston 1B 囝囝
多多指教

我幫仔仔報了名參加二胡班呀, 在星期六進行, 我每天都會送仔仔到校園, 到現時為止, 我都覺得學校安排得唔錯, 最起碼有大哥哥大姐姐幫手帶小朋友, 仲幫手拿書包呢!!唔錯唔錯

我估佢地怕試題外泄有以下的原因, (我都係估下),不知是否正確,
第一, 佢哋可能年年出卷的老師會"反抄" 舊卷, 所以派完卷後, 佢哋要再想一些新題目咪好辛苦囉!
第二, 佢哋可能怕試題的質素會給外界質疑, 不過若果佢出份卷是有質素的話, 就應該唔會怕的!
第三, 佢哋可能改卷時會有造馬成份, 咁咪唔派卷囉!

以上是本人的個人意見!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-19 09:56 發表
Dear all,

昨天問過老師了, 原來考試卷是不會發還給學生的, 原因是不想試題外泄!  如果家長想了解子女試卷的錯處, 可直接打電話聯絡該科的老師!   如要看試卷就要以書面申請了!

我聽完都O曬嘴, 我猜校 ...

原帖由 karen_karen 於 08-12-16 07:42 發表
昨日的數學卷有約6條思考題, 好攪笑, 阿囡話有一條題目係地上有六粒冰, 明日仲會有幾多粒? 阿囡話好驚, 佢認為應有0粒, 但明明係數學卷冇理由出iq題, 差d唔敢寫下去, 仲有一條數字排序阿囡係唔識, 你們的小朋友有冇 ...

係呀, 我個仔考完後話我知錯了這一題, 但佢就話唔到整條問題給我知, 我真係想問一下這些是什麼種類的題目, 在數學考試中有一些生活化的問題是希望學生懂得應用日常所學的, 我好想問下老師這條數學題的算式是怎樣? 是否6-0等如0, 再者, 若是在北極的話今天有六粒冰, 明日一樣有六粒冰喎! 真令人費解, 這也許是不派卷的其中一個原因呀! 下次可能會問其他更 "有趣"的iq題!!

測驗考試的目的是想看小朋友學到多少, 我不反對有iq題,但希望會出得好些, 要"扇"學生都有很多方法的!

原帖由 Rabbitlolo 於 09-1-6 12:02 發表
karen,

寫明就"扇"唔到班大帝啦
‹ 上一主題|下一主題