用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生生活時間表(要愛孩子多些)
go

小學生生活時間表(要愛孩子多些) [複製鏈接]

小兒今年P.3,每天生活如下:

6:30起床
7:00搭校車
8:00~3:30上學
4:00 校車回程
4:15~4:30 小休和吃小吃
4:30~6:30做功課(完全是一個人做,沒有人教,加上多功課,所以花兩個小時都只可完成大半)
6:30~7:20小休及洗澡
7:20~8:00 媽媽放工回家,努力煮飯7:20開餐,吃到8時正
8:15~9:30 小休一會再完成未做完的功課,温習,收拾書包等……
9:30~9:45 自由時間
10:00前,刷牙,入房準備睡覺……

這就是7歲孩子每天的生活了,完全是馬不停碲,吃,玩,睡通通都不夠,是現代學生普遍現象吧…

自己(做媽媽的),立志以後少責罵,多鼓勵,其實他們少少年紀實在很辛苦呢!

19    0    2    0

回覆:Kaki1106 的帖子

是的! 自己曾經都試過日閙夜鬧,但多咗站喺孩子角度想,感覺會很不一樣! 大家加油!  孩子好需要我哋愛和擁抱架~!

回覆:大件仔 的帖子

是的,未計課餘活動已經密麻麻,計埋更加插針都插唔入。 小兒冇學樂器,但一星期有三天球隊訓練(包括星期六日),還有一天補習中文及普通話,幸好全部佢都係佢嘅興趣,算係佢努力讀書嘅動力。 而weekend除球隊訓練就沒有再安排其他活動,只是一個上午的温習和family day。 自問都不是很催谷的家長,但都感覺時間很不夠用。 若然小朋友有投訴,就考慮是否要調節下課餘活動量了

回覆:Ocean419 的帖子

小兒讀的是津小

回覆:mimi222shi 的帖子

仔仔明顯睡眠不足,但冇法子,以前我都會不停催促佢做快啲,甚至加上責罵,因為實在想佢可以多點時間休息同自由活動,但後來細心觀察,發現佢原來一直都係認真地做功課的,冇心分,冇埋怨,就醒覺佢要做咁耐實在唔係佢嘅錯,而係功課和測考的確多(又或者佢能力真係要做咁耐呢,要學識接受現實),很內疚以前咁惡對佢,而家我會多鼓勵,比佢知道媽媽一直同佢並肩作戰,希望佢再大啲,時間會控制得好啲啦!

回覆:little_yolky 的帖子

學校P.3開始,原本一星期兩日的功課堂變了做中英加強堂(我估係操tsa),所以冇得喺學校做功課,了…… 小息拿來做功課其實我仔間中都會,但我覺得連小小的跟同學交流時間都侵佔埋的話,咁佢嘅小學生活就只有功課和功課了,我希望佢可以平衡啲,所以唔會強迫佢……現階段確實係花好長時間喺功課上,但我提自己會多欣賞佢付出嘅努力,要一個7歲嘅小朋友坐定定兩個多小時其實不易呢,現唯有寄望佢遲啲可以越做越快,早半小時都好!

回覆:licpd 的帖子

選校問題,老實講邊有得解, 自問不是催谷型的家長,在選校時只著重校風(品格方面),沒刻意選“出名”特別多或特別少功課的,而且很多時真的要入到去先知實際情況,就算一些“普遍聽聞”功課不多的學校,都會因學生差異和老師作風而有所不同…… 再者,現時的遊戲制度輪到我哋揀嗎?既然現實係解決唔到,就唯有努力克服面對,最重要不要傷感情!

冇錯係超細B. 同意由佢自己衡量如果分配時間,經歷過辛苦自然就會學精。

回覆:simonwan 的帖子

我係在職媽媽,放工前只能靠佢自己,是的,佢做得慢,但冇人問的情況下佢仍願意承擔,去盡力完成,心底裡都欣賞佢……希望佢大啲會好啲啦!

足球係佢努力讀書嘅動力,因為做好學業嘅事先可以繼續返球隊練習,所以暫時唔考慮放棄。 而補中文及普通話係上門的老師,唔算花好多時間,而且普都係佢興趣(老師教得好),所以都想keep住。 而每日温習的安排某程度係遷就球隊練習所以要每日温一些來彌補,我諗呢個安排可以調節下……

引用:回覆+yobdoog+的帖子 這個媽媽真溫柔!不

原帖由 annie40 於 15-09-17 發表
回覆 yobdoog 的帖子

這個媽媽真溫柔!
我諗每個父母都是愛孩子的,只係現實社會有時會迫得我哋連怎樣回應孩子嘅愛都忘記……

annie40  Kids grow up quickly. you will admire all the sweetest and bittest momemt with him later.  發表於 15-9-18 12:33

引用:Quote:yobdoog+發表於+15-9-18+00:28+足球

原帖由 little_yolky 於 15-09-18 發表
我都唔讚成cut足球, 因為可以做運動, 百利而一害, 既然有搵人上門補習, 有無可能搵到人上門補功課+溫習, 1- ...
一年班時請過一至四上門補習老師睇功課,但效果欠佳,會倚賴,唔諗就話唔識,加上佢又反感,我就問佢,若果唔補可否乖乖自己做功課,慳返嘅錢我帶你去旅行(其實都4千幾個月),佢拍心口答應,結果佢都真的履行承諾,只係慢。 不過我又覺得,佢咁樣都培養到佢獨立,但就影響到休息……

引用:Quote:原帖由+yobdoog+於+15-09-16+發表小

原帖由 IloveJJ 於 15-09-18 發表
睇返你個時間表,返學7點上車,8點先到,其實可以自己湊佢返學咪瞓多啲囉!

...
7點上車,7:20其實都到,只不過8點先打鐘正式上堂,佢打鐘前會喺學校食我預備嘅早餐,同同學傾下計咁。

自己帶唔到佢返學,一來我帶完趕唔切返工,二來我其實仲有個細女

引用:Quote:原帖由+yobdoog+於+15-09-18+發表7點

原帖由 IloveJJ 於 15-09-18 發表
咁原來响學校食早餐,又唔算耐。咁點解都要半個鐘先出到門口既?
朝早起身刷牙洗面換衫外,仲要做下早操(其實只是拉拉筋,但真的會精神好多!),有時又會晨讀下,同佢傾吓計咁(提佢專心上堂),預半個鐘出門其實差不多。

引用:我囡今年小三,+多左好多功課,+有學校課外活

原帖由 scyauchris 於 15-09-21 發表
我囡今年小三, 多左好多功課, 有學校課外活動那日就大鑊。除左school team那日去唔到公園, 其餘日子都會盡 ...
功課多,活動也多,今日仔仔才分享,原來今個星期開始,每個小息都有不同的崗位要站崗,所以連小息做功課嘅機會都變成沒可能(不過我唔反對佢參加呢類活動,因可以培養責任感)

說回做功課慢,今晚跟仔仔深情對話,一齊找出問題所在(我無提到功課多,因唔想佢做成借口),我哋大致上總結出佢係好怕錯,所以會花好多時間去諗然後才下筆,另外今年學校開始教英文了草,有新嘢學佢又好想寫靚啲,所以不知不覺又用多咗時間挑花。 我問佢,你想唔想你嘅人生豐富啲? (佢點頭)我話佢知,放學後其實有4個鐘係屬於你的,如果你花2個小時完成所有學業的事,咁你就有2個小時做你想做嘅事,例如踢波,捉棋,游水…… 否則,你嘅人生就只有功課和功課了…… 我知佢明白的,希望慢慢見到改善,還他該有的童年……

引用:Quote:mimi1102+發表於+15-9-18+18:59+唔好

原帖由 little_yolky 於 15-09-21 發表
安神, 瞓得好, 又係粗糧, 幫助消化拉便。日日一小碗.......但personally我覺得幾難食, 好鞋。 ...
可以溝白米煲粥的,比例可以由(舉例)6:1, 5:1,4:1……慢慢加上去,調較到自己最喜歡的比例~

引用:唉!+我嗰個唔係做功課慢,+而係缺乏去做功課

原帖由 哈利媽 於 15-09-22 發表
唉! 我嗰個唔係做功課慢, 而係缺乏去做功課嘅動力, 已經比咗時間佢休息,沖涼同食嘢, 不過日日都要拖好耐,  ...
其實對小朋友來講玩係佢哋天性,但現實令佢哋天性扭曲,每日忙到連玩同休息時間都擠唔出,小小年紀就時時把“冇時間”掛喺嘴邊,想起就覺得可悲…… 說回提高學習動機,我會多提醒仔仔努力讀書同做功課為嘅唔係分數名次或交差,而係賺咗知識。一有機會就讚佢努力和學到新知識,久而久之態度就會有改變

引用:很欣賞你兒子你態度👍👍真的

原帖由 im_cyt 於 15-09-22 發表
很欣賞你兒子你態度👍👍真的要給十萬個讚!
感恩仔仔算聽教,或者佢都感受到媽咪為佢哋的付出,所以乖乖地當孝順返我(哈哈),諗返以前因為自己心急而失控鬧佢真係好後悔……有一晚佢臨睡前同我講: 媽咪,唔知點解你每次話我做得唔好時個心都會好痛!? 聽到簡直心如刀割, 自此常提醒自己要多體諒,或者佢真的有自己的節奏,又或者佢真的需要時間適應呢,就試試放手當比啲空間佢啦…… 說回每天自由活動時間,遺憾真的一小時都冇,但昨晚可能聽完我勸,就成功提早了30分鐘完成,可以同兩兄妹在家打乒乓球,笑了一晚,我同佢哋講,媽咪好期待每晚都同你哋玩,所以要努力加油啦!

‹ 上一主題|下一主題