用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
樓主: yk0108
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

上年一年班升二年班係原班升. 唔知你們今年仲係唔係.

shirley,hochingman,

俾d英文默書攪到頭暈咩?

中文默書的方法真是好怪誕離奇, 好似不斷咁打撀你的自信心.  莫名奇妙是要記一些部首有些什麼字, 整個少字給你配有什麼字.... 配一些詞語都正常些呀!還是我老了, 只要些方法和以前的不同我覺得難以接受.
默埋第11課就沒了, 我記得上年係之後的課文再默就沒有正式用簿默.當係溫習準備考試.
英文上年新書都係教三課, 今年就教四課,咁都即係教晒. 以後落黎的日子, 會唔會日日quiz , 今個星期真係日日都quiz.

好似昨日要交.....
原帖由 shirley1509 於 09-5-11 12:23 發表
我又收到呀囡啲美勞工作喇,唉﹗要測驗呀大佬,仲要花心思去諗點做啲美勞﹐攞住啲木紋紙都無從入手,都唔知整乜。

中文考試改了考11-13課, 還是11-15課, 阿囡本手冊寫到唔知係3定係5字?

Win,

你囡囡情況是怎樣? 我跟有些p.1的媽咪傾過, 好多都係英文跟唔上, 你有無同老師傾過? 一定要轉校嗎? 可否在暑假追返? 既然你囡囡都在進步中, 你轉校又要重新再適應過新環境, 而且小朋友下年又大了些, 好多嘢會唔同晒.

Win,

你囡囡有無補習呀? 科科也不合格是包括聖經和常識嗎? 不知你小朋友的確實情況如何, 所以不知說什麼好..............

我囡的年級有幾個是留班, 但留班後的情況只是好少少. 也認識一些聖母轉了校後讀得幾開心, 也有些還是跟不上.

Shirley,

你囡囡現在學芭蕾舞有否分兩堂? 阿囡下年要在星期二學, 真係好擔心做唔晒d功課.

Shirley,
終於渡過了這幾天吵吵鬧鬧的日子, 張成績表得返來真係有血有淚! 星期五果日真係攞膽, 通知考試但係又無作業, 又唔齊工作紙......唉!
同hochingman傾起去海洋公園, 你有無興趣? 開咗個亞洲新天地都未去過.
(常識問東亞運動會係邊度開.)

Win,

有無考慮請返個私人補習? 你之前的補習社係咪會教額外嘢, 可能小朋友連學校d嘢都未記得晒. 搵學校搵成點?

回覆 98# shirley1509 的文章

喂! 阿邊個, 阿邊邊個!!

數學科沒有講呀! 你擔心?

Win,

祝你囡囡升新的小學順順利利! 你得閑都返來lee個topic嗲吓.

..............................................................................
急急如律令, hochingman你快d現形!!!!!

Win,

囡囡現在心情如何? 要重新適應新的老師和同學都有d壓力, 你俾多d心理準備她呀!
我發個筆小財轉頭買個書包洗突晒.
...........................................................................

我是組長呀?! 咁喬媽就是臀長, Shirley就是兩巴長,欽此!

今日早會的議題:-
1) 擇定個良辰吉日去海洋公園.
2) 書展是幾時? 是否需要買d"錬"習補補身.

臀長, 你決定咗返大陸未?

臀長, 去長隆視察完返來交報告.
1)選一日打風落雨去海洋公園!!!
2)去那個灘玩?c6好鍾意去大浪西, 因可以捉魚仔,蟹仔, 但要行一些路.  康文署個d泳池有無開?
4)你選邊日?

原帖由 Hochingman 於 09-7-13 00:37 發表
組長我18號起行去長隆視察

1)今日同何靜怡媽咪傾過去海洋公園會唔會好熱呀!
2)不如去沙灘玩?
3)停課既時候我已買左好多練習補身
4)搵日你黎我屋企或者我去你屋企, 等班囡玩返日叫埋   何靜怡 ...

有無返d暑期活動?無咁悶! 雖然都有d驚H1N1, 但是都照周街去.

原帖由 Win 於 09-7-13 13:20 發表
書展係7月22-28, 又買作業? 我download 左好多人地學校的功課比佢做, 中英數, 每日都有,阿囡仲話點解的中文同算術咁淺, 攪到我要即係比返的2年班中文同算術比佢做。 阿囡話好悶, 想早的返學。

而家又話的外傭有H1N1, ...

Shirley,

係呀!你榮升了做兩巴長,有無異議?

Jeffery,

你去長聾果日好似8號風球, 咪好刺激?

今個星期日或下個星期六去沙灘,好嗎?

今個星期日兩巴長唔得閑, 暫定8月9日個星期日去大清水.

暑假功課係咪以下四樣?(今日才發現有張my journal)

1) 暑假作業
2)英文暑假作業
3) worksheet兩張
4)my journal

另外英文暑假作業p.27 (C) crossword puzzle 係 s???r
‹ 上一主題|下一主題