用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區報喜區
樓主: TIGERBAMA
go

灣仔區報喜區 [複製鏈接]

回覆:灣仔區報喜區

小朋友直上華中。  

王家爸爸  華仁係潛力股   發表於 16-7-7 10:13

回覆:sunnygirl 的帖子

我都想知, 因聽聞有一些B2生也入不到, 當然佢哋乙一揀華中。

如果屬實, 咁有可能收哂直屬位, 而且唔夠分。

回覆:fatpigfatpig 的帖子

以往都收唔哂直屬位, 仲有幾個位放返出來。

如果同學仔真係B2而入唔到, 我唯一諗到嘅理由就係太多B1/B2生, 多過直屬位, 所以有B2而入唔到。

當然, 以上太多如果, 所以我都想知今年收咗幾多直屬生。  如果一如以往直屬位有剩, 咁傳聞自破。

引用:WH+has+4+classes+in+S1,+so+not+all+band+

原帖由 daisy17772 於 16-07-12 發表
WH has 4 classes in S1, so not all band 2 of its primary can be admitted to WH college.
之前聽華中校長講, B3一定唔收。

B2的話, 報直屬位, 有位就一定入到。

過往直屬位用唔哂, 即係話報得直屬位的B2生全部上了華中。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+16-07-14+發

原帖由 daisy17772 於 16-07-14 發表
直屬位幾多?
79個, 給華小上下午校。

亞仔果班31人, 上下午共4班, 當每班都係31人, 粗略估計124人左右。  2/3人算B1+B2, 即83人。

B1生應該有唔少轉咗去其他中學, 因為過去二年都只係收了70個直屬生。 所以B2生報得都有位入。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+16-07-14+發

原帖由 daisy17772 於 16-07-15 發表
this is good then. sorry 但如根據你estimation, 華小band 3 比例有成1/3,直屬同區裏算不少。其實我以為b ...
對於B2比例, 我也有疑問, 直屬位收B2生, 究竟說的是華小的B2生, 還是灣仔區的B2生?

我是假設只計華小的banding, 又假設是平均分三去計。

按你所說, 是計灣仔區的B2生。  人數的而且確會有分別。

引用:Quote:boscochengsh+發表於+16-7-15+12:45+

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
直屬位係有指定數額....當乙1 華小B1生派晒...就到乙1 華小B2生去抽
當直屬位派完俾華小 B1+2生...仲有剩既 ...
如你所指, 咁即係直屬位是按華小自己的banding去分。  只要是校內B3, 唔理是否區內B2, 都派唔到直屬位?

引用:Quote:boscochengsh+發表於+16-7-15+14:59+

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
咁我理解有誤了。   

‹ 上一主題|下一主題