用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基n1收到信未呀?
樓主: JCarCar
go

樂基n1收到信未呀? [複製鏈接]

原帖由 Happy_JT 於 09-12-31 22:09 發表
我今天剛收到信,Ascot收阿女入下晝班。我同老公都仲未決定入啟思(帝堡城)定樂基。

火炭樂基同啟思(帝堡城)兩者的口碑相差甚遠. 火炭樂基好的評語多不勝數, 相反啟思(帝堡城)的comment亦很一般. 個人認為係沙田區同類嘅KG很難比美, 除非九龍塘較HEAT嘅嗰幾間N1.

您喜歡啟思是否因為陸趙鈞鴻的教育理念, 但聽聞佢老人家唔係間間都有時間去. 真正好口碑嘅係九龍塘嗰兩間的其中一間.

原帖由 Happy_JT 於 09-12-31 22:47 發表
多謝回覆!

其實我覺得啟思o係呢個時勢仍堅持「母語教學」的確有guts,再者我同我老公都好怕果d做到課程懶深,又要家長陪讀兼辛苦既學校,所以常標榜「愉快學習」的啟思似乎好似有d保證。

我住沙田,都係聽到唔少人讚樂基好 ...

其實讀KG都係為將來升小一打好基礎啫, 只要間KG幫得到您實在無可厚非. 我建議可以Check多D資料, 如帝堡城啟思的小一出路如何, 佢的整體配套同九龍塘嗰間有咩唔同. 我見佢哋有好大的poster以陸趙鈞鴻做賣點, 但學校有咩嘅政策使其得以完善進行, 監管又如何呢! 我見網上對其評語一般...可能佢都唔錯, 若非, 放棄火炭樂基實在太可惜啦!

據您所講, 樂基好的評語您都聽得唔少. 而我所重視嘅係佢係教得深, 但教得活, 因為教得生動, 所以令小朋友對其所教的知識感興趣, 但係...佢卻考的淺, 對小朋友不會構成壓力. 佢哋嘅老師好有愛心, 對小朋友照顧好. 佢嘅學校歷史不短, 穩固有效的教學方針及零負面嘅評語, 都可以話係一個credit.
‹ 上一主題|下一主題