用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Disney or English Time
go

Disney or English Time [複製鏈接]

大家好, 我囝囝現在4個半月, 想買一套有系統的英文教材給他. 但我一直煩惱應該買Disney or English Time. 以下係我個人的分析. 希望用過這兩套教材的媽咪可以分享她們的經驗. 多謝!!

Disney

Good:
1. Card Machine & Talk Along Card, 因為它發音好準, 字又夠大隻, 仲可以問問題同錄音.

Bad:
1. 它的主課文好似好悶, 好似只着重教單字
2. Mickey教英文睇唔到咀形
3. 好似睇陳年cartoon

English Time

Good:
1. 內容全面, 課程較深, 可以用到6歲
2. 畫面新

Bad:
1. 部發聲機的咭同時有兩個英文字, 仲要在前面加A,B,C... 我怕bb會混亂, 以為F Fish係一個字.
2. 五隻泥膠公仔, Green Family & Uncle Simon完全唔掂, 唔明Uncle Simon咁老都仲穿燈色工人褲.
3. 本書好花, 怕囝囝會無心機睇.
   0    0    0    0

請問你們覺得bb用咗教材後, 英文有幾好? 可唔可以用full sentences, 會唔會主動講英文?

我已經睇晒兩套教材, 真係頭都暈. 我好鐘意disney部咭機, 不過個main program就好悶, 主要係cartoon, 又無英文字幕. 最正係play along同sing along.  english time的內容就深啲, 部咭機好唔得.

我想知你囝囝幾大開始睇disney, 幾大個再買english time? 咩原因要買埋english time?

原帖由 SweetieBaby 於 09-6-10 01:41 發表
你自已睇過晒2套教材內容、實物未ga??我e兩套都有, 我係先買Disney, 過左一段時間再買English Time. 我個人意見, BB細時太深、太花確實唔太好, 我覺得if你係針對"而家"用, Disney比較適合.  我觀察到我個仔透過Disne ...

如果以我個case, 囝囝而家就嚟5個月, 平日我會同佢玩閃咭. 我買套教材比佢學標準英文發音, 喜歡英文, 喜歡睇書, 唔怕講英文. 應該買Disney or English Time?

我唔鐘意et個baby pack, 啲書出面好容易搵到, 所以我唔會考慮baby pack. 我想買hurray english 1.

原帖由 SweetieBaby 於 09-6-11 23:45 發表

我大仔一出世我就買Disney, 之後佢地一出新product我都有upgrade, 後尾細仔出細, 2個一齊用, 抵番晒
真實我買English Time係貪佢啱大dd ge小朋友用, 我想俾我大仔玩, 我唔止買e兩套ga, 我仲有買your BB ca ...
‹ 上一主題|下一主題