用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

大家好!! 小兒今年讀升民小P.1E. 有時間大家入黎傾吓計啦!!
   0    0    0    0

好開心有同班同學!! 我個囝係民幼直上架. 所以唔會對環境感到陌生.

校冷? 我都問左金X 幾次佢到話未有. 所以昨天買在件冷背心囉!!

原帖由 newcook 於 09-8-27 17:16 發表

咦~ 我仔都係1e呀, 你好呀!

請問你地係咪全部民幼直上架? 我仔係插班的~

仲有一樣野想問, 就係你地有冇買長袖冷外套? 我去左金x2次, 佢地都話無, 就黎開學唔知點算, 邊度仲會有得賣呢? ...

好耐都無係BK同你傾計啦! 哈哈!!

原帖由 musnis 於 09-8-27 00:12 發表
我大女今年P1A班, 請多多交流!!

梗係買啦!! 不過都唔知幾時有貨.....

原帖由 newcook 於 09-8-28 10:35 發表

背心我都買左, 但始終無袖嘛, 如果冷氣凍唔夠暖的, 你唔打算買長袖啦?

原來有咁多根德園小朋友入左民生. 希望大家可以多多交流!!

原帖由 jodiechung 於 09-9-1 10:29 發表
My son is in 1A. He spotted another boy from Kentville in his class too. I think MSC accepts more than 20 students from Kentville this year.

絕對有同感! 確實有需要改善吓.....

原帖由 newcook 於 09-9-2 08:56 發表
嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~

我今日都等左約5-10分鐘. 人多車又多. 始終都比較混亂...不過點都好過昨天啦!!

係呀, 明天開始要帶書. 希望唔會帶漏嘢.

今天派左課外活動通告, 你地會幫小朋友報啲乜呀?

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-2 15:56 發表

今日情況好好多, 大約等咗5分鐘就接到阿仔. 佢仲話明天開始要 bring books, 估吾到咁快就開始教書la.....希望佢適應到啦.

應該就無啦...

原帖由 newcook 於 09-9-17 10:15 發表
I.L. 有冇書要帶?

Hi Adrianmum,

我個囝讀E班. 本listening已在較早前交左比老師. 如果你擔心可以問吓老師.

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-16 17:44 發表

haha, it's ok. Yes I saw the seating plan last week. My son sits in the 2nd row but near the teacher's desk.

Also, does any parent know which lesson we need to bring the book "Active Listening"?
...

hi Adrian mom,

原來你幫囝囝報左畫畫? 我都係喎!! 咁明天見啦!!

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-3 12:32 發表

今日開始帶書, 中英數常共8本書 + 手冊 + 筆盒 + 水壺 + 茶點, 個書包好重, 我個仔又瘦, 唉, 幾乎仲重過個人, 遲d 再加埋其他功課/默書, 都吾知點算....

我會幫佢報 小童軍, 畫畫, & 比比和朋友. ...

hi newcook,

係想通知家長下次視藝堂要幫小朋友準備一個細袋. 裡面要有膠水(阿仔話老師吩咐唔好帶漿糊筆), 較剪... 詳細其實我都唔係幾記得. 等我今晚再睇吓然後再話過你知!

原帖由 newcook 於 09-9-22 11:11 發表
gordon, 我想問早幾日學生手冊p.31其實係d乜? 因要簽返去果日阿仔啱啱交左病假紙比miss law, 之後幾日都無見寫過任何野, 想問問你, thx!

我地E班未有這張通告喎.....

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-22 12:04 發表
Hi,

昨晚有"書法比賽" 通告, 是否一定要參加呢? 我仔成日話吾參加喎.....

by the way, 你囝囝病左呀? 無事嗎? 昨天E班有1X個無返學啦. 為免不斷傳染, 老師要佢地全班昨日起要帶口罩. 希望對佢地有幫助啦!!

Anway, take care !

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:26 發表
hi newcook,

係想通知家長下次視藝堂要幫小朋友準備一個細袋. 裡面要有膠水(阿仔話老師吩咐唔好帶漿糊筆), 較剪... 詳細其實我都唔係幾記得. 等我今晚再睇吓然後再話過你知!

...

hi newcook,

視藝堂要帶一小抽袋(視藝袋)裡面要放
1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾
6. 亦可帶圍裙及手袖保持校服整潔

**1 & 4 已由學校代購

明天有視藝堂. 唔好帶漏嘢!!

原帖由 newcook 於 09-9-22 13:36 發表

好呀唔該, 可能老師都唔記得補返了~

有同班家長响度真係好! :loveliness:

hi newcook,

視藝堂要帶一小抽袋(視藝袋)裡面要放
1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾
6. 亦可帶圍裙及手袖保持校服整潔

**1 & 4 已由學校代購

明天有視藝堂. 唔好帶漏嘢!!

原帖由 newcook 於 09-9-22 13:36 發表

好呀唔該, 可能老師都唔記得補返了~

有同班家長响度真係好! :loveliness:

封面設計比賽上星期五交左啦...係自己記得帶老師無提到架... 你叫你囝囝試吓明天交番比班主任啦!

12號果日我無去呀. 我估佢到時會再通知幾時開始因為好似有貼紙獎勵架!

By the way, 我係媽咪黎架. 你可以叫我Gordon媽. 你個仔叫什麼名呀? 睇吓幾時可以相認啦!!

原帖由 newcook 於 09-9-22 21:27 發表

我仔話今日有18個人請左病假, 不過唔知有冇作大~

係呀gordon, 我想問埋果個閱讀記錄冊封面設計比賽, 老師好似無話要交咁既, 但張紙又寫住話必須參加, 又見其他班都有寫家課日誌話要交, 所以有d r 頭~

12/9果日你 ...

哈哈, 我係自己接送的. 有機會真係要相認一吓先得!!

原帖由 newcook 於 09-9-23 10:46 發表

好難估喎, 學校門口咁多人~

話時話, 我都頭痕緊個仔唔鍾意食學校d飯, 佢今朝先話唔想返學, 因為唔想食果d飯, 唉點算好~

係呀. 有多一個袋. 我個囝重係帶飯架. 所以放學要帶2個袋. 佢又細粒,又瘦. 接佢放學時我都好驚佢太重會跌到呀

原帖由 katchow 於 09-9-23 09:57 發表
D class also has Visual Arts lesson today. My daughter has one more bag to carry...

最近真係好多小朋友病左. 大家保重!!

原帖由 newcook 於 09-9-24 09:00 發表

我仔話昨天12個~

我個仔都係寫一次咋....

原帖由 newcook 於 09-9-28 14:40 發表
寫2次? 死火我仔寫1次咋喎, 係咪我仔寫少左呀? 定唔同班有唔同呢?
‹ 上一主題|下一主題