用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 kc 於 09-3-1 16:56 發表
我女早前都係唔見咗本英文reader,老師話比多一星期時間我地搵吓,如果搵唔到就要買翻比學校,最後都搵不到,點知我買咗唔夠兩日,嗰本書無啦啦出現在她放學校課本個櫃到,但係嗰度我地已經找過很多次的了??? ...

我都試過喎,當過晒唔使找的時候,但又無端端出現,激死!!

回覆 # 的文章

阿囡話運動會很悶!!

回覆 # 的文章

今日中文8寶箱,開唔到聽故事條link,大家是否一樣?

回覆 # 的文章

電腦、音樂和體育測驗是計平時分。

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-3-9 22:16 發表
講起中文8寶箱, 尋日大碼都上唔到, but 今日開, 竟然話佢做左, 仲錯晒...... 激 c 人呀.
仲有呀, 記得下星期一測作文, 下星期二測聖經呀......大家努力! ...

當日中文8寶箱出咗問題,在『最新消息』話當日全體學生都是滿分!!Pls see below
由於3月8日中文8寶箱的練習連結出現故障,以致較多用戶無法閱讀該天的教學部分文章,影響了大家的答題。8寶箱謹此致歉,敬請見諒!
最新安排如下:
系統故障已迅速修復,同學已可查看教學內容,而基於當天是補做的最後一天,很多同學無法及時補做,有見及此,全體同學均可獲得該天的滿分,同學可到個人記錄查看最新成績。不便之處,敬請原諒﹗

回覆 # 的文章

測驗沒有放早,同平時放學時間,好似考試咁放早就好啲,多好多時間用。

回覆 # 的文章

連我囡普通話補習老師都話測驗範圍那張工作紙很多。:

回覆 # 的文章

終於考完,yeah!!

回覆 # 的文章

阿囡都是記得座頭鯨和AIG那條,還有一條連圈什麼答案都不記得。

回覆 # 的文章

乜還有一條問風暴?近期乜有關風暴的新聞?仲要答幾多級添,呢條很冷門

回覆 # 的文章

反而大女(小五),三條都熱門(1. 獸首銅像拍賣;2. 東亞吉祥物;3. 電影【一百萬零一夜】講述那個固國家的小孩 ,所以都貼中,反而小一細囡衹貼中"座頭鯨",佢估中AIG!

回覆 # 的文章

我囡果班普通話卷只在堂上派,即時改正並收回,唔使家長簽名,唔知其它班是否一樣不可帶回家?

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-6-10 22:50 發表
st pual 已經停左課, 唔知會唔會全港停課, 我自己覺得都會, 只係唔知星期五即刻停, 定係等星期一先...不過最好星期一先啦, 考埋科常識先好喎.

同意,考埋常識,完晒考試,安安樂樂!又打亂晒,激死人!

小五復課,即26/9考報分試,學生需於8:40 a.m. 回校,10:10 a.m. 放學,咁小一至小四是否不須返學???

特別安排:

小一至小四年級常識科考試取消,下學期期考成績以過往三次(上學期常考,上學期期考及下學期常考)之平均成績計算。

小五年級常識報分試安排如下:

如教育局於23/6宣布26/6復課,報分試則安排在26/6舉行。學生需於8:40 a.m. 回校,10:10 a.m. 放學,凡乘搭校車之學生,有校車接送服務。

如教育局於23/6宣布學校繼續停課,報分試之安排則容後公布。

回覆 1# kathy79214 的文章

通告欄成為大名星,咁多人同相機

應該比番阿仔阿囡睇,她們那班邊個係叻仔叻女。又或者自己仔囡榜上有名,留念吓!

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-12 23:11 發表
我想問下大家有冇學公文式, 我想比大碼試下學英文班. 有冇經驗分享.

大碼媽

我大囡在k3學過,我自已本人不太喜歡公文式,返得半小時,派新功課,改正,收功課,最少去了四份一時間,又不是一對一,價錢又貴。

暑假咁長,大碼學緊什麼?

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-14 23:02 發表

大碼呢  week 開始, 就返 3 個 weeks 崇真小學嘅 summer course, 食埋 lunch 先返, 之後就 join 左一間教會4個weeks summer course, 有小組活動, 功課輔導同一星期一次戶外活動. 呢個都係半晝 course. 下晝佢仲有 ...

大碼暑假好充實喎,奧數好咩,有人話冇用??恩恩近期很喜歡打羽毛球,日日都要同佢落街打,大碼係邊度學,可否介紹吓。

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-15 22:07 發表

學奧數係想比大碼仔多用腦筋, 並不期望對學校嘅數學有咩幫助. 至於羽毛球, 我幫大碼報左個私人教練嘅小組班, 係返青衣學囉.

大碼媽,知不知那位私人教練有沒有係沙田教,可否幫我問吓!!
‹ 上一主題|下一主題