用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 2nd in 面試信
樓主: cowkingb
go

英華 2nd in 面試信   [複製鏈接]

奇奇媽媽 發表於 19-2-21 14:34

其實好簡單,學校選擇學生不單單睇成績;因些人覺得學校唔 ...

有些人真係超級無聊,喺度話間學校係"水泡、面試練習場",個waiting list係"拍案叫絕","收生策略咁爆","能為明年收表量種下超級種子"等等。除非佢或佢小朋友都想讀,否則間學校多唔多人報,關佢差事咩
(我喺EK咁耐都未試過用啲咁強烈字眼去話人,等我冷靜吓,回復一向暖和嘅我先)

奇奇媽媽 發表於 19-2-21 15:09
唔知點解,佢小朋友都讀神校,唔知點解對一間佢所謂咁唔掂既學校咁在意,個鋪沉完又插
...

乜原來個小朋友讀神校?真係想知有幾神

神校多幾個咁嘅家長都真係多得佢唔少

IloveJJ 發表於 19-2-21 16:25
那人正是有得inQC而yw無2nd in,所以深深不忿囉!  佢最後都入咗QC啦!雖然唔知係咪抽入既 :nosepic ...
原來係咁,但唔駛咁話間學校吓嘛?而且咁耐都未能夠釋懷,佢做人好痛苦啫!

IloveJJ 發表於 19-3-14 21:45
收到了

恭喜你!雖然唔識你,但從以前看你的分享印象中,及其他會員給你的建議,為你感恩啊!

知道你一直想入KC,現在YW收了大仔,心裏起碼定少少及對阿囝有番信心。兩間都是不錯的好學校,前者是我母校,後者是我哥哥母校,同時也是你老公母校,所以你應該更清楚YWC的特色,乃培養僕人領袖而非學術精英(註:話雖如此,好多英華小學升上的其實能力不差)。現在也許主要看看兩者在高中選科之差異再算。

回覆樓主:

Deleted

IloveJJ 發表於 19-3-15 09:38

英華的高中選科我也留意了,合我意,有我仔喜歡既科目,而 ...

我熟悉YWC因為小兒是英小畢業的,小五時已聽過鄭校長的升中簡介,所以對書院有一定認識。只因自己讀男校,看到兒子性格和情況,似乎讀男女校更適合,所以選擇升讀了另一中學。

若果住得近KC,其實由西營盤站去南昌只需21分鐘,此外現正興建行人天橋,相信好快可以從南昌站不經馬路就可直達書院了,其實也算方便,此外學校飯堂出名好味道,好多同學寧願留校食飯,經濟實惠,哈哈!

其實「近水樓台」那種心理關口我明的,但自行和抽獎始終要搏,並要等到7月才知曉(況且未知成功與否),所以我同意網友說先取YWC,若對KC仍較有好感,那就考好餘下所有的試,作好叩門準備。

tylan5889 發表於 19-3-15 11:40
請問點樣性格的男仔比較適合讀男校?我個仔比較靜,唔多合群,唔知咁樣的性格適合男校還是男女校多D?
...
Pls check PM

IloveJJ 發表於 19-3-15 11:36
謝謝!仔已決定英華了!
Congratulations!  可以好好安排暑期節目

5tgb    發表於 19-3-15 21:41
‹ 上一主題|下一主題