用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ..........
樓主: kiwi2007
go

.......... [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 19-7-14 11:22
家庭會議:爸:我官校出生,男女校平衡D,少D辦學團體干預及影響
媽:我教會女校出生,齋校好D,專心D,至怕官校 ...

我是讀西營盤男官校的,官僚係一般官校的通病,鐵飯碗,以前和現在縱有做又36,唔做又36的老師,但相信盡心為學生的也會有的,問題係你是否遇到。不過,由於老師是公務員,始終定時定候會調走(轉做督學、升職等),他們不像津貼或直私的可以做足一世似的。

另一方面,政府若帶頭試行新嘢時,官校就通常會做先,這視乎新嘢係啲乜,有好有不好,例如當年推展電腦科,我間官校率先有得讀,同學們會十分興奮,但若果係推行乜乜國民教育之類,有機會又係搵官校做試點,因為冇得 say no。

自己讀男校,會知道讀男女校的好處(早日學習與異性相處,我認為對家中只有一子的尤其重要);但若果係個女,讀男女校又可能不同考慮,始終男、女童成長期有大差異,女仔又早熟,家長會担心。

當年預科有外校生慕名而來,他們都有不錯的會考成績,男生包括不少地區名校,甚至DB仔,而女的更包羅萬有,例如DG、 St Mary、GH、坑真、英華女、Maryknoll、 Marymount 等,現在取消了會考,很難再有呢支歌仔唱了。

資源放在拔尖定補底?當年我中四讀 A Maths班(全級得一班),分配的老師都算理想,起碼大部分是用心教書的;補底方面就唔太覺,不知現在情況如何,但就編班安排來推算,官校人手編制沒有直資或某些津校的彈性,像小兒中一至三都可以在四科主科安排小組上堂(約20、21人),其他科則與自己班的同學上(約31、32人),教學效能應該較為理想。

taiyeung 發表於 19-8-6 19:32
當年表妹由女校考進貴校做男校女生,真係萬千寵愛在一身,大讚貴校男生高質gentleman,亦比無女生既男校生 ...

多謝讚賞

講真,讀得官校的男仔有唔少係薯頭薯腦,老老土土,不過經女伴執一執會馬上升 level ,在此恭喜你表妹嫁得如意郎君,並祝師弟妹百年好合,永結同心

kiwi2007 發表於 19-8-6 21:50
那些年,做得男校嘅女生,會考成績肯定好亮麗。除左女洗手間少d而有些不便之外,呢班女性新同學的校園生活 ...

當年外校生入得嚟讀一般會考唔太差,以我班為例,女仔攞6個A係等閒事,當中有個後來Kong U攞埋 first hon。但高質一般只限學業成績上,要顏值同樣高質,不是沒有,而只屬少數,她們亦自然引來大量狂蜂浪蝶 ,其中我記得有個師姐短暫做過DJ和主持,後來嫁咗做濶太。

有冇同 SPC爭客就唔清楚,反正當時真的不當 SPC為對手,因為當年我們的成績比QC還要好,不過時移世易,我都冇畀阿仔讀自己母校了,反而自二選擇了QC
‹ 上一主題|下一主題