用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

hello, 我囡囡都係1F喎,佢話老師幾好,返咗幾日都好開心!! 呢幾日真係好忙,忙住睇通告,又要教佢執書包,希望下星期好D啦...仲有喎,民小網頁上已經出咗每日家課手冊內容,大家得閒上網Check下啦

原帖由 YINYIN009 於 10-9-3 06:03 PM 發表
各位媽咪好,我係1F班新人,返學幾日我個仔都好開心,所以我也放心了很多,學校的課外活動我也在考慮因怕回家太夜忙做功課,如果默書、測驗會不會不夠用,我想報童軍和武術。 ...
hoyam

我幫佢報咗女童軍,不過都唔知抽唔抽到﹗你呢?

原帖由 YINYIN009 於 10-9-5 02:08 PM 發表
我仔仔都話老師幾好,民小網頁我都有check佢家課手冊,仔仔寫手冊都OK,請問你囡囡參加什麼學校的課外活動?開學初期大家比較忙,大家都一齊努力.
hoyam

係啦,仲有d科目(如mi/IL)都唔知要帶邊本書,諗起都頭痛!!!

原帖由 oscar0517_mama 於 10-9-6 12:12 AM 發表
我仔仔都是1F的,我擔心的是書包太重了,但是書本,作業,workbook,水,點心無様少得,點解d書甘重嫁, 真是心痛.
hoyam

Thanks..唔知幾時知結果呢 。咁你呢,最後報咗乜嘢活動?

原帖由 YINYIN009 於 10-9-6 09:44 AM 發表
希望你抽中啦!大家得閒就互相交流下啦 。
hoyam

咁都幾好吖﹗佢帶d乜嘢茶點返學ka,我個囡好搞笑,初頭我預備少少食物俾佢,佢返嚟話唔夠,要我預備2個小息的食物,真係俾佢笑死,好似一定要食嘢咁...

原帖由 YINYIN009 於 10-9-6 02:27 PM 發表
我最後只報了武術,仔仔回來話有同學和他一起分享茶點很開心。
hoyam

上星期派咗本黃色小冊子,應該係最遲係6/9報喎~

原帖由 恩林 於 10-9-6 05:14 PM 發表
救命救命!! 請問係邊到選興趣班, 我一直都收唔到通告, 上網都冇報名資料, 請問你地係邊到報呢~~!???
thx.
我仔仔讀1F呀~!!
hoyam

係咪「寫字和識字」(黃色)的第一頁,有幾行字要寫的﹗

原帖由 simonslsiu 於 10-9-6 08:28 PM 發表
有無mami知道今天小一家課日誌 "寫 p.1" 點解
hoyam

haha...如果輪流做班長/行長,大家咪happy囉﹗

至於功課,暫時都ok啦,希望佢哋慢慢都handle到,另外,你哋d小朋友係咪早睡早起,朝早時會否懶床,唔肯起身?下星期開始返全日,真係有點擔心...

原帖由 YINYIN009 於 10-9-9 09:27 PM 發表
我仔仔(1F)都話選班長時個個同學都有舉手,小朋友個個都有興趣 ,真有趣

另外功課大致上都識自己做,但如果有唔理解的題目我也會解釋給他,剛剛升小學可能會不明白的比D時間啦! ...
hoyam

yinyin009︰

我囡囡6:15am起床,不過我唔俾佢懶床(因為我怕佢唔肯起身),每晚約9:30多才睡,大家都差唔多la...睇怕仲有排要努力lu...hahaha...

simonslsiu︰

恭喜你啊﹗另外,我都等緊女童軍的消息,好似話如果多人要抽籤,但佢d章程又好似要13/9面試,我都有點混亂,你知唔知點ka?
hoyam

我囡囡(P1F)都抽到女童軍呀,到時就可以一齊玩lu...

原帖由 simonslsiu 於 10-9-10 11:39 PM 發表
剛收到通知小女童軍收了囡囡了  下星期一放學後便開始.  我囡囡是1A班的.
hoyam

thanks!!!

原帖由 YINYIN009 於 10-9-12 09:25 PM 發表
yamho

恭喜你!
hoyam
‹ 上一主題|下一主題