用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀!
go

F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀! [複製鏈接]

小朋友上到初中時初初接送下佢返學放學都ok, 但時間一久小朋友都會想自己去闖, 同學亦會間中講下"你又等你呀媽呀", "咁唔駛等你同你行law", 之類的說話, 小朋友聽左之後思維上會有一定的衝擊, 但你千祈唔好以為 "初時都試過佢話有同學話佢阿媽黎接佢放學,我話阿媽想搵佢去街街,人地阿媽唔係咁,所以佢地覺得你幸福,所以咪咁講,仲話佢聽呢d咪損友囉...仲咩要排斥阿媽...."之類的說話, 因為這樣係批評緊佢d同學, 而且可能已成為佢的best friends了, 最可行方法都係打人情牌, 同佢講 "你大個女/仔了, 呀媽對你自己去入都好有信心, 但是, 呀媽只係擔心你安全, 所以有時(如果你放得晚)都會來接你的".

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-31 16:26 編輯 ]

Sindy

完全明白你和女女相處之道, 亦知道你是一位有祈望而又盡責的母親, 只不過你個女是否剛升中一 如果是的話, 我想提出一點: 最初你都可以用那堆說話教小朋友去接納見到別人母親時不用閃閃縮縮, 也不用以煩躁態度對待自己父母, 但試想想, 小朋友見別人的母親始終有無形的壓力, 不是她們見不得別人的母親, 又或是別人的母親不好, 不時髦, 不玩得, 而係佢地始終覺得佢地係大人, 這也不同於老公和老婆社交方面的事, 雖然你都好努力去溶入佢地個世界, 亦都好好地幫其他同學仔的母親說好話, 可是, 小朋友升中後思維上真係有好多衝擊, 這包括生理和心理, 兒童心理在發育的這幾年會以時大時細自居, 即一時覺得自己已經大個, 可以做/承擔很多決定, 但一時又覺得需要嗲父母, 要佢地比多些關懷自己. 這, 就是成長中的子女.

原文章由 Sindy 於 07-7-31 23:20 發表
so far都ok呀,我女會問我係咪等佢,咁唔駛約黎約去咁麻煩.....佢d同學都會主動叫埋我一齊去行街街/放學跟埋我一齊去街街(當然佢阿媽都比啦)

有時我覺得,佢身邊多朋友係唔想阿媽一齊,佢就會則左一邊,有時佢都會 ...

多謝你, 你過長啦, 我只係一個一邊學一邊做的媽媽來的, 在現階段我和女兒的關係很好很好, 多少都因為大家付出的關係, 其實子女無論幾大都係我們父母心目中的孩子來的, 所以無論何時, 只要我們不過份入侵她們的空間, 她們是一定樂意和我們分享她們的快樂與支持的.:) :)

原文章由 EVA222 於 07-8-1 10:26 發表

你好明白孩子心態,我相信你是個開明媽媽,要做個開明媽媽,子女才願意和你說心底話,否則便陽奉陰違.
你說的不止是中學生,就算踏出社會都是,我個女廿幾歲算獨立有主見,由中學至大學選科全權自己話事,又出去留學 ...

Sindy

原來妳女女讀高中拿, 真係好, 你教導到佢明白媽媽接送放學不是甚麼見不得的事, 只要大家清楚大家各自的立場, 咁樣大家都會相處得舒服, 爭執都會少d, 希望今年升讀初中的BK媽媽都一樣與子女愉快地渡過中學生活 :D

原文章由 Sindy 於 07-8-1 10:37 發表
可能我表達唔係咁好,我女高中啦,初時佢都係被灌輸有阿媽係度相當唔自在既/阿媽接放學好瘀既思想,我好努力將呢種唔係咁好思想扭過黎,小朋友係張白紙,升中時,佢地既不耐煩態度,對阿媽既反叛,呢d都要好留心,並話比 ...
‹ 上一主題|下一主題