用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

揚莉煒媽咪, 法子,
我仔仔都係第一志願入咗啦. 我地既小朋友好大機會會做同學呀!   

Jack&Jill ,
你真係好啦, 我都即刻睇咗d通告, 有最新update:
1) School Time Table : 8:30 - 3:35
2) 9 sessions/ day最後1堂係功課輔導
3) 35 mins / session
4) Lunch time : 12:35 - 1:35
5) $14.5/lunch box
6) Misc Fee : $150/semester
7) Fee for School bus. forget the price cos I live closely to the school校車收費約由250 元至380 元,褓姆車收費約400至900

新校會係4年級開始有2班精英班.

我估新校應該暫時唔會全部用普通話教中文la, 因為新校長而家嗰間青衣主恩都未係咁做, 而我睇過呢位校長寫過話想等老師能力配合先推行云云.

我知道基榮下午校係傳統教學, 每年4測4考, 不過合併之後唔知會點la.

各位,

我仔仔今朝真係開心到不得了! 我星期二應該會去註冊la. confirmed 一切事宜之後, 大家要多交流, 互通消息, keep in touch呀     

法子,
你地第一輪既學生開咗家長會未呀?
我仔仔既同學係第二間學校已經開咗第一輪家長會, 仲分埋班tim.
我都聽聞聖公會係聖安德烈小學隔離買咗/準備買地起泳池, 最近我去實地睇過, 又好似真係圍咗d地咁, 但係仲係施工其間, 睇唔清楚.
不過, 有d失望既係, 小學真係貼近公路嗰邊呀 咁睇學校都好難參加無冷氣日啦, 咁嘈點教書? 希望新起既公路會有隔音屏啦.
原來佢地基榮下午校果邊已經去過參觀新校?!聽人講仲話好靚tim. 唔知我地呢班新生幾時會有家長會呢?

法子, 揚莉煒媽咪,
原來註冊日可以訂校服, 但豈不是要帶小朋友去? 唉, 這可麻煩了

揚莉煒媽咪,
我可能要星期三才去註冊, 因為還未預備照片呀. 不過, 不知道註冊後, 是否又要再於另一日交書簿費......

法子,
你住青衣, 會否坐校車?

法子, 揚莉煒媽咪, BEAUTYYENYEN,

我都係一心一意選聖安德烈的呀, 填表時我亦只是填了2間學校, 因為仔仔已有一間私小收了, 如果抽不中, 也不會去扣門. 如今抽中亦安心了, 因為不用交學費   其實我都是從法子口中得知新校長是誰, 然後又留意到青衣主恩確實辦得好, 加上我聽幾位基榮下午校的家長說, 這位校長給他們的impression是幾開明, 對新校是樂觀的. 如果只看聖安德烈作為一所新校, 真的是很冒險啊. 但根據基榮下午校的家長所說, 基榮下午是不錯的, 至於聖多馬下午, 聽他們說似乎比基榮下午教學較活動, 而且英文程度亦高一點. 所以作為一所津小, 雖不是名校, 亦算是中上吧!

為了保護孩子, 我不想在網上公開他的名子呀. 但我亦很想跟你們認識, 不如我pm給你們, 好嗎? pls check pm

法子,
"我的朋友"是甚麼來的?

woodylam,
好似係聖多馬下午校舊生先有分. 不過你可以打電話問下學校既.

lamsuetwai,
我估計註冊在聖多馬, 是方便net40的家長, 較近呢. 相信行政等還看新校長. 我其實未接觸過兩所學校的員工, 但老實說, 我對津小的員工期望不高, 如終不能與私校比較(自己俾錢)......不過, 我明天便有機會見識見識. 希望不會差過我的底線
其實我都有點明白你的心情, 如果財政充裕的話, 我就會選擇一所質素較有保證的學校......

揚莉煒媽咪,
多謝你報料呀! 咁我聽日會帶埋仔仔去註冊啦, 順便訂埋校服 你會唔會帶埋仔仔呀?

揚莉煒媽咪 寫道:
帶呀
你都帶呀
幾多點呀
haha
我應該2點左右去到架喇

我要等阿仔放學先去, 佢返全日, 所以要成4點幾呀.

揚莉煒媽咪 寫道:
我add左你喇
但都仲未見你開msn播[quote]
法子 寫道:
各位:
我msn 係:
[email protected]
你地知la~bk成日"shot shot"地嫁麻,  
如果bk down左,我地可以用msn傾la!     
[/quote]
e, 點add呀, 係唔係要有hotmail戶口先得架?

揚莉煒媽咪 ,
唔該哂, 等我一陣試下先, 而家我要去參觀阿仔係屋企開既"畫展"先啦.

法子,
我斗先add咗你, 你見唔見我呀?

叮噹,
我點add你呀?

法子,
我斗先add咗你, 你見唔見我呀?

叮噹,
我點add你呀?
‹ 上一主題|下一主題