用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

好可惜呀!:cry:
我那天一早去拿書和校服後, 要趕返教會呀.  
下次有機會再預我啦.

Mankind.
Hello to you!

應該唔會共用操場等, 但係小息同放學時間都有機會接觸. 我都有担心......

根據基榮下午既家長講, 兩間學校係獨立運作既, 只不過係鄰居罷了. 聖多馬我唔識, 但係就識基榮下午既家長, 佢地就覺得學校老師好着緊學生既操守德行, 其實真係好睇學校點處理. 的確係一個風險.

基榮係net32都算唔錯, 係校舍非常之舊...如果同呢間中學有聯繫, 我諗佢地家長第一時間有意見. 不過, 如果快d有家長會等我地可以更加了解學校各方面既運作就好啦.

Mankind.,
插班生家長會中, 校長有沒有提及升中安排呢?
我去年在基福開放日, 就聽過基福的校長說: 5年級以上的同學會以他們的舊校成績組別派位, 而其他學生就會以教統局最新的升中安排. 基福是由聖紀文下午和基愛下午合併的.
而現在教統局不是想以師兄師姐的中一?"分班試"來決定學校的組別嗎?

Mankind.
原來如此. 你也說得對, 真不知道升中機制何時才能落實.
這對你的孩子更重要.
最近我去大角咀天主教小學(海帆道)參觀, 該校老師被問及升中情況時, 就認為過往成績組別已不太重要, 因為她相信將來中學校長可能會有30%收生權, 跨區選校增至2間, 而中學校網亦可能有變, 到時學生差不多可以選任何一間心儀的中學. 這是她給我們的回應.

lamsuetwai,
多謝你報料呀. 咁你係kts有無留位呀?
我都有再諗下好唔好去私校交錢, 但係老公同阿仔都反對
阿仔話: 鍾意咗呢間就唔轉啦, 讀下睇下好唔好lor, 唔好就轉校lor.
老公話: 睇個勢, 中學肯定係想咁, 邊個唔想吸納d好學生? 但係就好睇小學校長點諗同處理. 聖公會係想救呢間中學架, 又雙班主任制, 又新校舍, 又擺咁多資源. 不過, 一切都係未知之數, 點知6年後會點? 短線來說, 唔讀私校, 慳番d錢俾阿仔上興趣班, 新校長和小學口碑亦好, 咩試下先lor. 真係唔掂, 我地都仲有能力去作其他選擇.
give it a chance咁話.
其實呢間學校既好處
又新又大的校舍
聖公會學校---資源好
新校長往績好
兩所小學是有質素的band1小學
隱憂:
要兩間學校合併是極高難度的事
有可能與中學有更密切的合作(怕對孩子有不好的影響)

lamsuetwai,
咁你有無去津小叩門呀?
我無去呀, 一心一意俾阿仔讀聖安德烈啦. 俾錢嗰個同埋讀書嗰個都決定咗係聖安德烈, 而我又無真憑實據話s.a.唔好, 唯有見步行步. 如果無其他選擇, 不如就讀住先, 留番d彈藥, 唔對路就即走啦.

Mankind. 寫道:
誰把自己的子送去做實驗呢,要是結龍,小學已經有逃亡潮了,要是BAND1的中中,選英中(等於全級前60名也會走出去)的都會走,所以我以為不會的,再說,深水保的英中在19區內,是前三位多位的

哈哈, 對呀, 結龍暫時只是我們一等的疑慮, 若果成真, 我可能第一個"逃亡"

揚莉煒媽咪,
断估都唔會係呢1,2年發生啦, 又新校, 又合併, 總要結龍? 玩咩! keep住有好成績既, 去邊都得啦, 成績好差既... 唯有叫阿仔自求多福lor.

俾心機讀書最實際

lamsuetwai, Jack&Jill,
呢度未被證實係"火坑"呀, 擺在眼前既仍然有一些好處, 仍然係好學校. 只是有變"火坑"之慮.
況且, 如果真的毫無信心, 仍可轉變策略的呀.

lamsuetwai,
我老公作主呀, 我問佢如果真係結龍咁點? 佢話呢樣野未發生, 要give the school a chance, 同時將憂慮交託天父......
你而家問, 係無位架, 等到8,9月啦, 到時大家坐定咗就會有. 我聽人講, 英華以前小一下學期都試過俾人插班, 因為有學生離港, 轉去直資小學等等. 同埋我相信仍有人會等到開學最後一刻先決定去邊間讀.

lamsuetwai 寫道:
zimba,

你再問問基榮下午既家長, 有沒有新消息.[quote]

我會呀, 今日遇唔到佢. 再諗諗辦法.

Jack&Jill 寫道:
你老公d態度好似我老公,我同佢講過幾日去某私小註冊,俾佢訓示左一輪

我老公對小學so far 都仲有信心, 佢認為係充滿危機, 但係仍要看新校長點樣帶領學校. 就算中學有意結龍, 我地都可以say no, 一切都要學新校開始運作, 先有得再講.

lamsuetwai,
check pm pls

法子, lamsuetwai, mankind.,
check pm pls

法子, 真係好主意!

開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
飯壺/盒(lunch用)
餐具+紙巾/濕紙巾/濕毛巾
便利雨衣
可以用個公文膠袋裝功課同通告

lamsuetwai,
多謝你報料呀!
係基榮嗰網址度, 好似話23/6有全日制家長會, 講解有關膳食安排, 唔知有無我地新生家長的份呢?
還有, 他們出了最新的升中安排呀.

法子 寫道:
zimba,
依個升中新機制早年已會佈,今年開始實施了

咁即係話新學既graduates唔會硬性分1/3band1, 1/3band2, 1/3band3啦. 升中成績唔會因係新校而大受影響
‹ 上一主題|下一主題