用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
   42    0    0    0

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:37
會,even b1a(1st choice), b1a(2nd choice), b1b/b1c(3rd choice),但要考慮多方面。

b2a 就一定無甘快出 ...

謝覆,其實我都想好似你咁排,但心儀的乙二都幾熱門,怕派唔到去到好後
要再仔細考慮吓

2jkidsfather 發表於 19-4-5 16:52
以你子女級名次,問番學校過往數年派位情況。
這個是很大的參考指引。

老師唔肯透露名次,我只能根據佢之前成績估計
不過都會問下學校b1學生舊年派位中籤率有幾高

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

你又講得啱喎
咁即是我應該放多d b1學校響頭?橫掂我就算點遲派,也一定早過b2學生入b2a學校?我理解有冇錯?

gigayan 發表於 19-4-5 17:28
但如果個區嘅b1位唔夠俾b1生,還可以用此推算嗎?

咦,你有啱喎

咁請問邊度可以得知b1位夠唔夠分?

YmOra 發表於 19-4-5 17:38
咁即是我應該放多d b1學校響頭?個人認為可以盡填

la5711 發表於 19-4-5 17:35
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。

但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我我,但因為我是b1生,所以都會派左我去第十一志願?所以就算我填唔填曬十間b1其實都冇乜關係?!

gigayan 發表於 19-4-5 18:04
即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係 ...

我也是這樣理解

大貓媽媽 發表於 19-4-5 18:18
我唔知有冇理解錯啦,有錯請指正。

爬舊貼已有前輩話大抽獎唔再計BAND 1ABC㗎喇,所以唔似會Band1A生大抽 ...

你啱呀,呢個我也明白

而家我想知b1學生(不論什麼ABC)會唔會放曬b1學校在頭會太進取,但聽完樓上jm講又好似唔會

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生依次序排.第一輪: 首志願(全部b1生按隨機編號) 派位
第二輪: 第二志願(  ...

係明白

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位  ...

「通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.」

我係b1生,咁其實如果我唔搏,乙三已經揀b2a(而唔揀b1),咁可能我一早就會派左去乙三(假設我number後,到我時乙一乙二已無位)

但如果我乙三都係揀b1,而排到我時又無位,之後打後乙四五六七八九十也是b1學校但也無位,到時咪會派我乙十一b2a學校咯?因為我是b1學生一定會早過b2學生揀?除非b2a個間學校都好多b1生放響前面(做「止蝕位」)?

gigi1227 發表於 19-4-5 20:33
大抽獎己經無分ABC了, 大家都是第一組別,

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是b1尾,就不會咁揀了(不會首三志願也揀b1,可能第二志願就應該選b2學校了)

但多謝你意見呀,值得參考

ivyscyip 發表於 19-4-5 20:42
我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友 ...

明白!我而家理解清楚了
我覺得你講得啱
除非好多b1人好早已經放b2a學校響頭幾個志願(即是佢地保守d,個stop loss位放好前)
否則最壞也可以派到第一間b2a學校

不過亦明白有時d嘢不是絕對

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能d位已經一早派曬俾嗰批b1學生了

mcl203 發表於 19-4-5 21:14
你理解無錯~~~

但要考慮多一些就係:

Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
但放b2a太後又怕出現你講的情況

cherry0131 發表於 19-4-5 21:22
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以b ...

多謝你意見

la5711 發表於 19-4-5 21:32
我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...

明白,而家清楚了!

la5711 發表於 19-4-5 21:45
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學 ...

明,謝謝意見

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。
...

我要再向老師了解下我嗰區學位情況,因求先有jm話我嗰區(屯門)唔夠b1位

la5711 發表於 19-4-5 22:54
我擺冷門b1乙3做止蝕, 對B1係好保守的做法.

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」
‹ 上一主題|下一主題