用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

在過去既一年, 我同唔少家長係”升中派位”度交流選校心得, 策略, 當中真是獲益良多, 而家派位結果無論是喜是愁, 都塵埃落定, 下一步我地又要為仔女適應初中, 青春期反叛既問題而煩惱, 特別係現今既教育制度下, 未來要面對既挑戰都真係唔少, 希望可以借BK 呢個地方大家交流一吓, 算係升中派位既延續篇, 希望大家可以支持支持, 多參與討論

仔仔會入讀顏寶玲書院, 11號上咗orientation, 上完仔仔就好鍾意, 我個心都定D, 之後7月尾要上2星期既language bridging program  , 真係好充實

0    0    0    0
Tomorrow is better

旭曦媽咪,

你個仔仔考咗福中, 佢地有冇bridging program 呀 ?

原帖由 tinetinew 於 09-7-14 04:47 PM 發表
hi,

!大家一齊努力!

yuk hei mum

我幫仔仔報咗升中預備班, 中學又有bridging program, 另外仲買咗英文每日excercise比佢做

原帖由 bkman 於 09-7-14 05:14 PM 發表
派位確定了。 注冊了。 中一學前試考完了。 放暑假了。 回想兩年前開始收集資料, 參與有關中學的OPEN DAY。 做PROFILE。 同女女一齊去面試。一起面對成功與失敗。 雖然這些都已經成為過去式了。 不過將會是我們作為家 ...

仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心

Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

原帖由 motherlau 於 09-7-14 11:19 PM 發表
羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍 ...

我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

原帖由 veronna 於 09-7-15 09:39 AM 發表
講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係. ...

好開心, 見噃咁多老朋友

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦

六年時間好快就過, 無幾耐我地要再為334選科而忙碌, 跟著大學.....

原帖由 tinetinew 於 09-7-15 01:38 PM 發表
hi,

你諗到咁遠架!我都唔咁奢望咁多,只要佢正正常常開開心心就得la!

yuk hei mum

你地就好啦, 有同道中人, 我一個都未遇到

原帖由 shingmami 於 09-7-15 01:57 PM 發表
旭曦媽咪,
我仔仔今年又是9月入讀福中中一, 8月又報入了交通安全銀樂隊樂器試玩班, 可能大家有機會碰面.

veronna,

你個仔仔好勁呀 , 有冇噃補習班 ?

原帖由 veronna 於 09-7-15 01:15 PM 發表

阿仔話三科都超easy喎, 不過佢都有話maths有一條mc唔太sure. 不過我都係聽住先, 佢有前科話惦, 結果成績出黎就

我都有D擔心 , 希望仔仔生性自動波
原帖由 tinetinew 於 09-7-15 02:38 PM 發表
hi,

我朋友嘅姨'生'仔話呢間學校好多活動及功課,每天都好忙及好充實!你要做好準備呀!

yuk hei mum

Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:40 AM 發表
me 3!!
不過應該冇fd la.

想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ?

Goo d Morning ! 兩位靚媽咪 !

我自己平時就係用lesportsac既手袋, 我覺比較女性化, 男仔未必鐘意, 同埋裝中學D超重書本用背(狼)似乎啱D喎 !

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:15 AM 發表
hi,

我就想買個 lesportsau 俾亞仔做書包,不過好似幾貴,我以前用過好襟用同輕!

yuk hei mum

我八到有D中學生會用Air Nike 既背蘘, 話咩重物會舒服D, 放工去睇睇先

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間

我八到有D中學生會用Air Nike既背攮, 貪佢咩重件會舒服D, 放工去睇睇先 !

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間

Yuk Hei Mum,

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母覺得呢個學生好曳, 但係你個仔有唔同既睇法, 例如仔仔覺得壞同學好聰明, 反應快...我而家改變策略, 接受佢同學, 請埋佢嚟屋企玩, 等仔仔知道我好接受佢所有朋友, 咁升中後, 仔仔先會肯比你識佢D朋友

講真升中後我肯定佢地唔會咁, 事關大家既學校都唔同一樣, 冇共同話題, 好快散

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 03:14 PM 發表
hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家 ...

係BK真係比較少見呢間學校既家長 !  唔緊要, 有咩大家交流吓!

原帖由 motherlau 於 09-7-16 03:50 PM 發表
九龍塘香島呀.

唔緊要, 只要用對既方法就可以培養仔仔既責任感同自我管理能力, 多D欣賞自己仔仔既優點, tomorrow is better

原帖由 Seoul 於 09-7-16 02:41 PM 發表

個囝升中一, 派得唔好. 
但無計, 佢讀書一向一般, 
份人有無責任感同沒自我管理能力.

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補 ...
‹ 上一主題|下一主題