用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

原帖由 bkman 於 09-3-2 09:00 PM 發表
你真係唔要優才?

Tomorrow is better

其實我之所以考優才係因為網上同朋友話優才好, 但係考到優才後, 小兒個班主任極力反對, 話校風唔好, 與此同時, 我既一個朋友係街上見到一班學生講粗口,我朋友刻意睇佢地個校章, 睇到係優才…….
我其實都念咗好耐先決定放棄, 因為有朋友話優才好, 亦有朋友話佢唔好….. 我想講我絕對唔係唱需優才, 只係將我個人點解唔讀優才既原因同大家分享….

原帖由 ytpeople 於 09-3-2 11:23 PM 發表
請問你兒子讀哪間小學?小女的教務主任說優才是一所好學校。我曾(不只一次)親身去過將軍澳校舍及附近的商場睇過優才(中學部)學生放學,我眼見的全部儀容整齊、斯斯文文架喎!

仲有o係BK應該你係第一個話優才校風唔好!(如果 ...

據我所知, 優才既課程比其他中學教快一年, 所以佢地中一既bridging course已經係二月開始咗, 如果宜家先入讀, 唔知優才收唔收 ?
原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 08:34 AM 發表

建議多寫信比校長,如有新獎項或成績表亦可一同遞交,但最重要一點係 ── 誠意。

我之前都有考慮聖道迦南, 但最後冇去interview, 因為網上對此校既評價麻麻地, 小兒既班主任都話校風唔好, 建議可到學校實地視察先作決定

原帖由 veronna 於 09-3-4 07:48 PM 發表
朋友個囝囝上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇. 終於鬆一口氣. 仲有兩個好朋友未有著落. 希望都快d有消息啦.

So far, I heard many bad comments on this school, especially the bad conduct.  Suggest you can observe the student's behaviuor after school to see if it is ok.  Hope you can share with us what you see afterwards.

As per my understanding, all private schools have their own right to make the decision for the teaching language.

原帖由 SearchSchool 於 09-3-10 11:30 PM 發表
Hello Cecwun,

Thanks for your comments.  

I didn't give up but I think you are quite right.  The chance for entering a good school through the big lucky draw is indeed rare.

I'll go to the school o ...

Actually, I am not familiar with DSS.  But I could share my experience with you, I have applied 10 private schools this year.  I only attended the interview for 4 shcools only since found some bad comment from internet, friends and school teachers after submitted the applications....

Most of private schools wants to upgrade their academic performance and will accept band 1 students and reject band 2 and band 3 students at the first round interview.

Private school might have seat avaialbe after success applicants failed to reguster before deadline.  For band 2 stuends like my son, we have to wait to see if we can 執死雞 (I guess mid of Apr)

原帖由 longtingchun 於 09-3-11 09:54 AM 發表
Good morning Elona,

I am not familar with the situation of all DSS in kowloon side.  
My younger son is in P. 5 with band 2 result.  I want to apply the Engish DSS next year for him(as I don't want h ...

I have applied the following schools:

• Ngan Po Ling - waiting list
  • GT College - Accepted
  • Fukien - still waiting for the result
  • United Christian - Rejected

原帖由 longtingchun 於 09-3-14 01:57 PM 發表
Thanks Elona !

Please kindly advise which 4 DSS schools you were selecting for attending the interview ?  Which is your 1st, 2nd, 3rd and 4th priority ?

情況未至於太差, 至少你未被 REJECT
我朋友已經於2月收到 REJECTED LETTER

原帖由 bkman 於 09-3-17 04:13 PM 發表
仲未有消息, 睇來都係。。。。。。。。。

唔使咁愁, 福建都唔收小兒, 但我計過佢地有220個學位, 第一皆段只收了132個學生, 仲有唔少位剩, 況且唔係所有學生都會去註冊, 我相信我地仲有 chance , 不過要等

原帖由 beauty-wife 於 09-3-18 09:51 AM 發表
HI,睇到這個post, 入來傾下.....
我小朋友現正考緊呈分試, (一至四)
我昨日上網睇了, 福建唔收佢.
另外我報呂郭碧鳳都冇得面試,
好慘..............
我返開的教會牧師以前係教呂郭碧鳳的,
我叫佢幫我寫了封推薦信,  ...

你基本上只可選一間直資因為當你去直資註冊留位既時候, 大部份直資都要學生交出”學生資料表”正本 – 教育部發出的, 既代表學生會放棄大抽獎, 而每個學生只有一份學生資料表, 所以唔可以同一時間註冊多過一間直資, 但係學生有權向已註冊既直資取回學生資料表, 之後再向其它直資註冊

原帖由 ymcat 於 09-3-18 11:35 AM 發表
各位好!
我都係正在等候直資的結果,但依我理解,一般都會在四月前知道去向,否則便要等到七月了。所以我正鼓勵仔仔加緊努力,唔到最後也不要放棄(雖然我的心情也有起伏)。所以大家都要努力呀!

另外,我想問一個問題,是有關非派 ...

以我個人見解, 無論學校既收生標準不同, 基本上所有學校都係首要成績好, 之後再睇學生運動音樂成就....

原帖由 emmi801 於 09-3-18 06:38 PM 發表
Dear Elona,
想請教一下,福建中學的面試是用甚麽形式,
會不會特別注重學科成績?好似NPL咁!
Thanks!

HI Bkman,

你好似都有申請咗福中, 有冇好消息?

原帖由 bkman 於 09-3-18 11:29 PM 發表
HI

謝謝你的鼓勵。
不過現在好似乜都做唔到。

但係為咗聖道迦南而放棄大搞珠, 好似唔值得喎 !

原帖由 tinetinew 於 09-3-19 06:06 PM 發表
hi,

好耐冇上嚟同大家傾計,今天我一次過嚐咗先苦後甜!我個仔今天收到三封信,第一封係滙基東reject咗,第二封係自行第一志願叫interview,第三封係聖道迦南叫交留位費!!

yuk hei mum

...

我個人就十分鍾意顏保玲, 學生質素好 (大部分係band 1學生),校長好醒目, 校園新....學校亦在進步中

原帖由 cecwun 於 09-3-20 12:09 AM 發表
我都同你差唔不多, 小一派位時都是派到第八志願, 後來先轉到依家呢間小學, 所以中學就更加唔想信命運 , 黃大仙區BAND 1英中唔夠, BAND 1 生都會揀BAND 2中中, 何蔭棠就有好多 BAND 1生放第三志願, 我哋BAND 2生點同 ...

想了解一下, 你個仔仔點解唔係原校直升  ? 反而鍾意去滙基 ?

原帖由 veronna 於 09-5-6 09:32 AM 發表

阿仔其實原校升近d架, 唔駛搭車, 行落去就可以. 不過佢自己選擇左要搭兩程車既uccke.
‹ 上一主題|下一主題