用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想到外國讀書一問?
go

想到外國讀書一問? [複製鏈接]

小四實在太細啦! 除非你有人照顧。  我姪兒(美國出生)都是在香港完成小學才回美,剛拿scholarship進入一所有名的大學。 因為香港學校的水平比較高,在美讀中學後成績非常好,畢業時還是全校第一。 所以在香港讀高班d才去會比較好。

原帖由 winwin_chai 於 08-11-15 14:23 發表
我有兩個仔仔, 一個小一生, 一個k2生, 想安排佢地大概小四到美國讀書, 想問這個年齡是否適合? 是否太細?

有媽咪照顧就幾多歲都冇問題啦,問題只係你想佢在港學幾耐中文!  你地係咪公民?

原帖由 winwin_chai 於 08-11-16 22:58 發表
88miumiu,

謝謝你的意見. 我都知小四到外國可能係好細, 但媽咪會同埋兩個仔仔一同過去嘅! 唔知道有媽咪照顧會唔會好啲呢?

如果係公民或green card就方便又平,唔係就唔知會唔會攞到visa,而你留在美唔知可用乜身份陪佢地攞。  係公民安排入學都好簡單,佢地d學校都係分區,好似香港咁。

原帖由 winwin_chai 於 08-11-17 11:01 發表
88muimui,

唔好意思, 如果係公民嘅話, 係有啲咩特別? 因本想哥哥在小四弟弟在小二安排外國讀書, 只不過真的唔知點安排? 請比啲意見吖!

Sorry, 我唔係好識美國的學校,你可找agent問問。

原帖由 winwin_chai 於 08-11-17 19:49 發表
88muimui,

我諗要拿綠咭都幾難, 那你有無好學校介紹呢?
‹ 上一主題|下一主題