用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

我同樓主,gigiwin888的想法差不多,請容我分享下自己的想法:
除左有間附近屋村幼稚園做back up之外,我同個仔報既都係d英文/冇學劵的幼稚園(因為之前o係度問人話有學劵既就少d英文,可能一星期一堂,可能幾堂,我覺得唔夠),但我冇諗過國際學校,因為我唔想個仔d中文唔得(我有學生讀國際幼稚園,小學轉英文小學,到而家中學,d中文都係差過人,係佢mama講,佢mama本身係中學中文教師...
我好貪心,想個仔2樣都ok,同埋我揀學校前會睇左佢收費先,負擔到先報...
我自己o係佢課餘時間因要返工,唔會得閒帶佢去上英文班,而我又計過一星期上幾堂都千幾2千,仲要計埋時間,車錢(我老公成日話時間=金錢)......咁加埋加埋,去有學劵的幼稚園+出去學英文,可能仲貴過我報英文幼稚園,同埋我唔想佢咁細個就日日都要去返學...
我想佢可以多d接觸英文(而家上緊playgroup都係NET教),由細開始接觸,至少唔會怕左英文,唔覺得學英文係件難事~(我有學生話好怕英文,佢d英文唔好架,當然唔會人人都係咁)
我知一日3個鐘係唔夠,(但點都好過一星期得3堂吧?)我都唔係乜都靠晒學校既人,我自己會教佢野,佢由細到大我都主要同佢講廣東話,因我自己d英文唔叻,唔可以用全英同佢溝通~
我知除左英文,普通話都好重要,所以亦諗過英普班,但有2間都要pm先有英普,我又想個仔讀am我可以湊佢返放學,有一間又要interview時用普通話,老公又唔會得閒陪個仔去in,我又唔識既,所以冇報,又問過老公意見,佢話普通話屋企有人教,咁所以呢樣野唔太擔心~
我唔係話屋村幼稚園唔好,其實好多都有好好既口碑,只係...如果咁少英文堂,我個人覺得唔夠~
所以揀邊d幼稚園...我覺得都係睇你想點既者,如果你覺得$方面有問題,就唔好勉強,頂多自己帶多d佢去圖書館借多d英文書睇,我唔認為屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差,好多野都講個人既,就算我而家俾個仔讀到英文幼稚園,我都唔會肯定佢第時英文叻,只係我想盡我能力,俾好d既野佢者~
我同細佬就係屋村幼稚園+粵語父母既環境下成長,我自己係冇心向學,所以成績不嬲都麻麻,但我細佬由三年級開始就考頭三名,年年都上台拎獎學金,唔駛補習,HKU畢業做幾年儲錢去英國讀master,而家返左黎一邊做野一邊o係CU讀多個master(佢最想讀埋博士).....大家都o係同一個家庭成長,點解佢叻我咁多呢?我得大專畢業咋~haha~~~所以好多野都係睇個人架~~~我地做父母既,最緊要量力而為俾最好既俾子女啦~~
以上純粹我個人意見,不喜請勿插....

原帖由 cherryird 於 10-11-23 09:44 發表
我覺得父母英文叻的, 就會覺得中文緊要過英文, 因為父母可以在家用英語和小朋友溝通
反而自己英文差(中文肯定好過英文)的, 就會想仔女讀英文幼稚園, 我就係呢種人 ...

yes..我都係咁呀~haha~~我覺得中文易過英文好多架,由細到大d中文都高分過英文...

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 09:39 發表
"屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差"

呢個其實又真係超錯, 做父母只可以俾能力范圍內認為最好的嘢俾小朋友, 但小朋友一心作對唔想學都無用. 先天不足就要後天培養同努力啦! ...

agree~我發覺我同你越來越岩key
‹ 上一主題|下一主題