用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何走出反叛期
樓主: 4cats
go

如何走出反叛期 [複製鏈接]

尋晚同女吵完大鑊,我喊左一場,今朝決定收拾心情,重新振作。

思前想後,佢除左學習態度問題外,仲有做人態度既問題,所以我決定開呢個post,整理下我自己思緒,同時希望集思廣益,希望各位家長教路,令我同女兒都能平安過度這場少女風暴。

講少少我女性格:
好勝心強,自尊極重,情緒敏感,心靈脆弱,自少已極度反叛

佢為人聰明,從小到大不用多讀書也成績不錯,最耿耿於懷做不了最top,無論學業成績同比賽都經常徘徊於排名4、5、6之間

因為經常不用付出也有不錯成績,造成僥倖心態,同時自視略高,認為自己不必花精力也有成果。年紀越長,聰穎的優勢漸減,所以近年成績下滑,但小學時也能保持在精英班內。

暫時我還未想到應對的辦法,可能會報讀一些青少年輔導或心理發展的課程,看看能否處理她的問題。
   26    0    1    0

今早我問她點解尋晚心情唔好,佢話學校有個同學成日煩住佢,我勸佢如果不喜歡這位同學的為人,在學校冇得避開,但回到家後就唔再好諗住佢,因為不停回想佢點衰,其實即係邀請對方擾亂自己的生活。

隔了一陣,佢好細聲講:「其實我有溫書,學校空堂溫左。」

目前唯有等佢安心考完試再檢討。動之以情似乎都行得通。

Daddle  吾明為甚麽你囡的爸爸在此事件中無任何角式!!!  發表於 16-1-28 12:52

Yanamami 發表於 16-1-8 13:33
用—招,鉄鎚打在軟糯米~劝説要等人家心情好時劝,—句講完就算,再多—句也就是太多~再講,要教,只能在头 ...
頭十年不是沒有教,而是我終於相信有些人是教不聽的

我用盡方法去糾正佢既態度,但佢只講左一句:我覺得做功課好無聊,我唔中意做。

Yanamami  我信你!我家都有个永蛮不靈的~唯有等佢自作自受……  發表於 16-1-8 17:25

今日放學返黎,我盡量同佢輕鬆講笑,問佢中意食咩,仲同佢約法三章,每日玩電話不能超過半小時,放假任玩,佢笑住同我勾手指話好。跟住我問今日考成點,佢話ok,咁我叫佢食完野就溫星期一考試,原來佢又冇帶書番黎

我用最大既努管住我把口,冇出聲,入書房自己做野,到而家,佢仍然坐係廳玩電話

我而家含住眼淚打字,成績唔係最重要,係佢既態度

今朝我安慰自己,人無完人,每個人都有缺點,或者我應該接受佢既缺點,放大佢既優點,但呢一刻,我冇任何方法去面對。

qkhui 發表於 16-1-8 16:04
回覆 4cats 的帖子

星期一考什麼科? 有無方法可以取回書本? 如果不能, 唯有退而求其次. 溫家有O既科目.
不想溫習,有沒有書都不會溫

我有一秒鐘諗過同佢返學拎番書返黎,但我諗深一層,迫得一次唔迫得第二次,佢要溫一定有方法,唔肯做,我做乜都冇用

今次我決定放手,等佢自己面對結果,只係擔心佢覺得考得差冇乜大不了,或者又死好彩合格

palmchristy 發表於 16-1-9 09:06
有些說話可唔可以老豆講?

有時乜都媽咪啱晒,會好無癮。
唔會啦,爸爸比我的處境更可憐,佢唔聽爸爸講的

annie40 發表於 16-1-9 09:43

妳個女仲會同妳勾「手指尾」,簡直是萌爆了,羨慕死人囉!
呢一刻,我一定答揀第三種

annie40 發表於 16-1-9 12:03
如果孩子興趣多多,有真心喜歡的事情做,電話電䐉點會留得住佢。

喜歡音樂的,忙住練習夾樂團;喜歡看書的 ...
她的興趣就係睇書,玩電話也因為看e book,我常叫佢看紙本書,電話壞眼,可能佢貪手機看書方便

不過她的興趣實在太單一,所以我現在也迫佢做運動,希望做做下培養到運動的興趣,不用下下坐係度對住個電話

little_yolky  我都打算過幾年買個kindle俾阿女。  發表於 16-1-11 13:49
annie40  用kindle 或notebook看書,會否好些?  發表於 16-1-9 13:45

annie40 發表於 16-1-9 13:43

用kindle 或notebook看書,會否好些? 發表於 前天 13:45
成日叫佢睇ebook要用ipad,但佢仍然用電話,可能貪電話細細部方便拎

raven 發表於 16-1-9 15:18
其實你女保持住4,5,6名咪由佢輕鬆吓,唔一定要下下考第一既!
這是小學的事,就係擔心中學會大退步

不過,到左呢一刻,我都要放下,做好心理準備佢成績大倒退

ANChan59 發表於 16-1-10 11:53
Why?
佢成日抱怨爸爸仲當佢係幼稚園學生

爸爸亦唔明少女心事,又唔識做,成日係小事同佢糾纏,例如換好哂衫臨出門口,望到佢著得唔順眼就叫佢換衫,所以佢地係火星撞地球

我成日叫爸爸小事唔好理佢,理得佢著成點,大事先好介入,可惜爸爸專針對細眉細眼,冷眼旁觀,有時我都覺得佢煩

周末聽了一個管教青少年的講座,聽完個心踏實左些少,亦理清了少少方向

講者話青少年腦部會第二次發育,大腦皮層開始活躍,呢個階段主要係學習行動同結果的關係,亦開始傾向成年人般計劃同分析,但始終會以即時行動為主,即係話係玩左先同考慮行動帶來的結果之間,佢地會揀玩左先。

到大腦完全發育完成,佢地就會步入成人階段,但如果呢個階段缺乏實習機會,缺乏經歷等佢地去試驗行動同結果,很大機會長大後就變成adult kid。所以講者話,在有限度的情況下俾青少年經歷失敗,對佢地既成長很重要。

聽完後,我安心左唔少,起碼我知道我女現在的表現是青少年通病,不是她一個人特別差或者特別難教。

我而家開始會嘗試多行動,少講道理,反正佢地根本明白所有道理,只不過係做唔到,所以再講都冇用。我發現女兒個性上最大的問題係缺乏耐力同毅力,現打算從呢方面入手,培養佢意志同耐力。

我打算引導佢參加一種運動或者要時常操練的制服團隊,而家留意緊邊一種岩佢玩。

bestwish 發表於 16-1-11 09:28
呀女穿衫呀爸都要管? 通常係呀媽先會理。 你老公真係好嚴wor
hahahaaa,佢唔係嚴,係煩

佢成日um um沉沉,叫個女唔好著短褲,裇衫要攝入褲頭,著牛仔褲要著波鞋.....

joefoon  現在個個少女都着短褲和短裙! 5  發表於 16-1-19 10:20
echaichai  我個c6都係咁,處女座爸爸  發表於 16-1-11 17:03
bestwish  處女座爸爸?  發表於 16-1-11 10:12

bestwish 發表於 16-1-11 09:28
處女座爸爸?
不是

echaichai 發表於 16-1-11 17:13
大女今年18歲,開始懂得體貼家人,可以相量大事,但諗番佢F.1時,真係唔係人咁品,依家到細囡進入青春期了 ...
希望我女可以似你大女,我最期望佢識得為自己前途奮鬥

echaichai  我個都要等到F.4  發表於 16-1-12 10:11
echaichai  要等佢自己開竅  發表於 16-1-12 10:10

CYWYBB 發表於 16-1-19 01:27
我囡又係反叛期,又軟皮蛇,成曰上facebook,仲自己開另一個,封鎖咗我,點知比我發現,我delete咗,而家考 ...
佢肯俾你收電話,算係好乖啦

俾著我女兒,肯定六國大封相

一段時間沒有上來,多了很多分享

前幾天病了,叫女煮碗麵給我,竟然一口拒絕,當下覺得好心淡,對她再好又有甚麼用?一直以為自己多年來沒有縱容佢,其實原來早就縱壞了,我氣得痛駡了她一大場,兩人又再冷戰。

隔天她解釋她不餓,不想那時煮,我問她為甚魔不可以多想別人,為何眼中永遠只有自己?

joetsang 發表於 16-2-21 20:56
唉!我仔由细到大同楼主個女一樣成绩,課外活動都唔駛理,態度都會一叫就轉好,中一後变到勁差,早排仲發现 ...
你呢個case真係令人好心痛,比普通反叛少年更難搞,也更令父母傷心同擔心

唯有勸你放輕鬆些,同囝囝保持朋友關係,佢地呢個階段有計傾就有得救,希望佢慢慢開竅識諗

joetsang 發表於 16-2-22 12:51
唉!今日先收到老師電話,話幾個家長都投訴亜仔影响到同学成績,老師擔心佢學壞會keep 住小息見亜仔,叫社 ...
囝囝做了些甚麼?會影響同學成績咁嚴重?

‹ 上一主題|下一主題