用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

上午班
1) jk923 -- 囡囡 -- 麗城
2) kpbb  --  囡囡 -- 荃灣
3) kwanchiu -- 囡囡
4) nganga -- 囡囡 -- 沙田
5) maggiechu -- 囡囡
6) tym327 -- 囝囝
7) bb-mameme-- 囝囝
8) sharon2005 -- 囝囝
9) ma...mi -- 囡囡
10) Nathan -- 囝囝 -- 九龍灣
11) MelanieBB -- 囡囡

下午班
1) lauhy -- 囝囝
2) angelmeiyee -- 囡囡
3) star14 -- 囝囝
4) Yatlong -- 囝囝 --- 九龍灣
5) pak -- 囝囝
6) 大板牙-- 囝囝--將軍
7) AS1210 -- 囝囝
8) carmenwong0208 -- 囡囡
9) Anitaho -- 囡囡
10)christinaman---囝囝

[ 本文章最後由 nganga 於 07-11-30 21:09 編輯 ]

請問有無家長, 會明天帶埋小朋友去ar? 因為我地諗住去完註冊後就會出街, 所以要帶埋囡囡一齊去

原文章由 vonvon 於 07-12-7 13:53 發表
上午班
1) jk923 -- 囡囡 -- 麗城
2) kpbb  --  囡囡 -- 荃灣
3) kwanchiu -- 囡囡Chloe--馬鞍山
4) nganga -- 囡囡 -- 沙田
5) maggiechu -- 囡囡--九龍城
6) tym327 -- 囝囝 -- 鑽石山
7) bb-mameme-- 囝囝
8) sha ...

我諗到時都會有地方俾小朋友玩卦? 我係2:30註冊, 明天見

原文章由 maggiechu 於 07-12-7 15:27 發表

我就無辦法唔帶我小朋友去,我是全職媽媽 ,爸爸要返工,唯有期望女女比D時間我聽:loveliness: :loveliness:

我知道的, 但我註完冊會直接去街, 所以諗住帶埋囡囡去

原文章由 vonvon 於 07-12-7 14:23 發表
封信好似寫唔駛帶細路

thxxx!

咁係咪我地唔需要自己download張form, 學校就會這幾日寄到屋企ka?

原文章由 jk923 於 08-1-21 21:47 發表
今日學卷開始派form啦!
我地學校好似會寄比我地。

我囡囡都係呀!!! 成日都話唔轉校, 要讀返而家果間, 一講俾佢聽大過女轉, 佢就唔鐘意。面試果時, 佢都話好鐘意創價ka! 唉....希望囡囡14/6果日再去創價, 佢重新再次鐘意返間學校la!

原文章由 natalielin 於 08-5-30 01:13 發表
6月14日可以同遙遙去soka,希望佢快d鍾意啦,因為佢而家都話唔要轉學校,不過而家n班,我係媽咪屋企附近返,正式k1唔想讀哩度~

我囡囡有陣時都話唔返學, 但佢都係鐘意返學居多, 好多時, 佢都會講返學校既情況俾我聽, 而且我亦都知道老師都好鍚佢。但唔知點解, 我囡囡都同你B一樣, 要自己返既COURSE, 佢都唔鐘意, 好似上次我就幫佢報左芭蕾舞班, 已經有個熟朋友仔一齊同佢上, 佢一見到我離開, 佢就已經喊哂口, 到最後, 我就要陪佢入去上堂, 仲要係每次上堂都係, 為免影響其他同學仔, 我最後都放棄。而家每次同佢報d興趣, 佢第一時間就問, 我會唔會陪佢上, 一話自己上就話唔鐘意, 真係俾佢激c! 我真係唔明, 都已經返緊學ka la! 但都係咁樣。而家教緊囡囡既老師都同我講, 囡囡係比較慢熱, 要較長既時間先適應到, 所以起初返學都係唔出聲, 靜靜係度坐, 但當囡囡熟識左人同地方後, 而家都不知幾咁投入, 主動, 仲成日舉手答問題tim! 所以老師都remind我, 如果囡囡轉左新學校後, 要同新老師講, 我囡囡係需要較長既時間適應。不過, 我相信創價既老師係好專業, 同埋有愛心, 囡囡都應該會好快就投入到新既學校生活, 同埋我希望囡囡建立到自信。

原文章由 natalielin 於 08-5-31 00:42 發表
原來大家都係同個b講大過要轉校,我都係同你地一樣,亞囡都係同一反應,
但佢有時都唔想返n班間學校,可以因為老師會鬧人,佢驚左,其實我諗囡囡唔鍾意返學,可能同佢而家n班間學校有關,今日聽返另一媽咪講,老師會大聲鬧小 ...

我都收到學校通告了! 但關於校服上有D問題想問, 係咪夏天不論男女都係著T-SHIRT, 短褲ka? 係咪日日都會著ka? 因為以我記憶, 冬季係有分男, 女校服。咁工作袍係咪亦都日日要著ka? 咁工作袍駛唔駛買多一套呢? 另外, 想問鞋係咪只係需要著白波鞋就可以la? 唔駛買黑鞋呢?

唔好意思, 太多問題了! thx!

Dear Oscar媽,

THX!!!!

明白了! 但我都想知冬天係咪女仔會著返校裙ka? 同埋我見要交既費用當中, 無包括雜費, 例如 : 茶點費, 生日會費等, 係咪唔需要交ka? 茶點係咪需要自備呢?

仲有既係, 白波鞋方面, 係咪只可以純白色, 唔可以有任何圖案?

謝謝你既解答!!!

原文章由 Oscar媽 於 08-6-2 20:47 發表
夏天小王子 & 小公主都係著運動服白波鞋返學,
只於工作袍日日返學都需要著架!!

這是我的個人意見,
因為運動服同工作袍日日都要著可以買 3 套替換,
大家要預小朋友大汗 & 落雨天洗唔切...

...

我而家幫囡囡報左兩班暑假班, 全部都要佢自己上。我諗住到時工人姐姐帶佢返, 佢應該會好d, 起碼佢無咁痴姐姐, 希望佢到時肯上堂la!

原文章由 natalielin 於 08-6-3 00:56 發表

咁樣真係好頭痛,唔知幾時先可以好d,我而家比佢返話劇,24堂親子之後,就要佢自己上,希望佢會習慣啦,ballet之前去過王仁曼試堂,不過冇入到去,佢唔肯自己入,冇計~ ...

係丫....有齊書單ka! 你可以係學校買或者出去買都得, 但我覺得d書簿費都幾貴下, 要成千八蚊

原文章由 natalielin 於 08-6-3 00:59 發表

我未收到信呀,有埋書單tim架~

YES!!! 連埋簿費的

原文章由 Oscar媽 於 08-6-3 10:21 發表
千八蚊係咪連埋簿費呀!!

謝謝你!!!

原文章由 Oscar媽 於 08-6-3 10:20 發表
nganga,

創價係冇任何雜費架!!
只是收每月學費, 茶點 & 生日會食物唔需要自備,
不過小朋友生日月份家長可以同老師講自己買一個蛋糕回校

冬天校服小公主係著返校裙架!!
不過 k1 等 2 天著, 其餘係著冬季運動服

白 ...

我幫囡囡報左英文pg, 同埋畫畫班呀!!!

原文章由 natalielin 於 08-6-4 00:34 發表

我聽日都出去交YMCA PG,日日返2.5hrs,等佢好似返學咁,我預左佢喊,喊幾日就ok架啦,最緊要佢喊住都比佢入去就ok,入左去可能就唔喊架喇,因為開心嘛~

你報左咩比囡囡玩呀? ...

係wor! 我都帶埋去睇下間學校先, 等佢知道間學校有幾好先, 都成日問我地點解要囡囡去咁遠讀書, 間學校有乜好?

我都好期待星期六快d來臨呀!!! 唔知點解囡囡讀nursery果陣時都無咁緊張興奮。

原文章由 jk923 於 08-6-10 15:07 發表

其實數學概念對小朋友黎講真係好難明嫁。但係你教得咁上下佢就會一下子開'hill'。好似我個女咁佢數數量1對1咁數可以數到1X,但佢數完問佢總數係幾多佢就唔明 ,不過佢總會有明白的一日。
呢個星期對我黎 ...

好實在呀!!! 囡囡去完學校後, 重新再話過鐘意間學校! 希望囡囡好快可以適應搭校車返學既生涯la!

原文章由 jk923 於 08-6-15 13:38 發表
HI~
尋日同阿女返學校,佢識校服時著左上去唔肯除返出黎,要話比佢聽今日未係返學先肯。

我張書單係屋企呢! 如果你仍需要既話, 我聽日帶返公司, scan完再e俾你呀!

原文章由 fatty418 於 08-6-16 14:04 發表

各位創價家長,

我尋日收到電話, 話收我囝囝下午班呀, 好開心
原本俾哂錢讀另一間幼稚園, 而家要放棄了
呢個星期六辦註冊手續,請問你地註冊時是否已有書單?
如有的話, 可否post上來?
因為我已俾左order書既錢(原來 ...

係呀.....囡囡果日好開心咁去試校服, 尋晚仲拎套洗完未乾既校服俾我睇, 話返學著, 相信佢一定好鐘意間學校了!

希望大家既小朋友都可以快d適應新既學校生活la!

原文章由 natalielin 於 08-6-17 00:37 發表

Kylie本身話唔轉校架,不過再去學校,佢又鍾意喇,因為佢好鍾意課室個洗手盤,佢係都要洗左手先走,冇話唔返學lu,希望keep住鍾意啦~

我囡囡都係一樣呀!!! 唔知到時會唔會喊到七彩呢? 好擔心

原文章由 natalielin 於 08-6-18 11:23 發表

真係好,我而家都擔心佢唔肯上校車呀,而家都有同佢講下,不過佢話唔得,我要一齊架,希望佢到時唔會喊啦~

hi~我係3月媽咪會見過你, 你囝囝同我囡囡同一個月出世ka!

原文章由 天藍 於 08-6-17 22:22 發表
all mama,

星期日我收都創幼通知收咗我仔仔真係好開心,
可以加入創幼既大家庭~
想問問o黎到有無住青衣既媽咪, 因我住青衣,
想知下如返下午班青衣城附近會幾點上車, 太
約幾點落車, 因今個星期六先去註冊, 但我好
心 ...
‹ 上一主題|下一主題