用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1 下午班一齊傾
go

08/09 K1 下午班一齊傾 [複製鏈接]

我都黎報到先!!!

08/09 K1 下午班一齊傾

1) 鍾晴(囡囡) -下幼望 - 熊貓組 - 荃灣
2) 樂晴(囡囡) - 下幼信 - 蘋果組 - 沙田

鍾晴媽咪,

樂晴要坐校車ka! 佢就12:35上車, 放學就4:50落車, d時間算係咁la!

我想問鍾晴有無調到組呀? 尋晚樂晴話俾我聽, 佢轉左蘋果組, 調左位, 而家坐近門口; 但之前開學, 佢係香蕉組, 坐位近窗口果邊, 我問佢係咪只係調你一個, 佢又話係成班調, 都唔知佢講真定講假?

熙熙媽咪,

我都係煩緊課外活動問題

佢地返下午班, 就只得安排佢地星期6返課外活動, 星期日係family day, 如果安排係平日早上, 又驚佢會影響下午上堂既精神, 但星期6又唔可以安排得太多course, 都幾煩下

而家樂晴星期6返緊音樂班, 再過多一個月就可以升班, 我就諗緊俾唔俾佢繼續, 因為我想樂晴學英文多d, 同埋佢又鐘意學畫畫, 又想俾佢學, 所以都唔知點樣安排

原帖由 qooqoofans 於 08-9-11 11:14 發表
我又黎報到呀:

3) 熙熙 (囝囝) - 下幼光 - 蘋果組 - 將軍澳

题外話你地有無同小朋友安排課外活動呀?
返下午班好頭痛吓, 好多cours ...

我又黎報到呀:
4) Wang Hei (囝囝) - 下幼望 - 熊貓組 -沙田
5) 子衡(囝囝) - 下幼望 - 葵涌 K11 - 唔知咩組,每次問 他一時一樣又話紅組、又話藍組、又話熊貓組.......
6) 昊昊(囝囝) - 下幼光 - 西瓜組 - 坐K15校車

鍾晴媽咪,

唉....小朋友坐咁耐車都好慘!!!

我今日再問返樂晴, 佢又話自己係香蕉組, 我再問佢係咪即係第一日返學果位, 佢又話係, 我開始越黎越混亂la!

而家我決定同樂晴報ymca既英文班同埋音樂班, 同一日逢星期六上, 我諗都唔會好辛苦卦

原帖由 TANGWANNEI 於 08-9-11 14:46 發表
樂晴媽咪,

你就好啦, 我地要12:00上車, 放學就5:20落車, 初初嗰兩日塞車仲5:45添呀!

至於調位, 佢呢幾日成日喊, 我地一提學校, 佢就話"我聽日唔返學!" 所以我都唔知......

我報咗星期六學游水(學校嗰個), 諗住試 ...

wang hei媽咪,

我之前都同你傾過ka! 我記得你住係沙田邊區, 樂晴都算好彩, 唔駛黐住大圍果邊既校車, 如果唔係, 我相信都要同你一差唔多時間返學放學la! 而家樂晴係搭k20校車ka! 係馬鞍山出, 所以黎到我地果區算係尾站

樂晴由第一日返學開始, 已經好鐘意返學, 又話鐘意間學校, 所以我都唔駛擔心佢。而家都係開學無幾耐jar! 始終轉新環境需要時間適應, 相信wang hei會好快開開心心地上學ka la! 你唔駛咁擔心la!

原帖由 Samay 於 08-9-11 20:33 發表
我又黎報到呀:

4) Wang Hei (囝囝) - 下幼望 - 熊貓組 -沙田

樂晴媽媽,
My son tak ...

各位媽咪,

樂晴前日話俾我聽, 老師話如果第二日(即係尋日)乖既話就可以上4樓活動室玩, 仲講到好開心tim!

之後, 我尋日問佢有無上到4樓玩呀? 佢答我話無, 仲話只係得3個小朋友有得去玩。我問佢點解唔可以上4樓玩, 佢又唔肯答我, 都唔知係咪真既。

鍾晴媽咪,

你有無鍾晴點解唔鐘意搭車呀? 咁鍾晴有無熟識既朋友仔一齊搭校車呀? 我家樂晴就好鐘意搭校車, 因為佢話俾我聽個校車姨姨成日笑, 好nice, 仲送左貼紙俾佢, 所以樂晴好鐘意搭校車, 再加上開學既時候, 同一個站識到一個又係剛剛讀k1既同學仔, 咁所以係互相照應下, 佢都無咁驚。其實我當初都諗過要姐姐帶樂晴返學, 但諗諗下姐姐帶我仲唔放心, 搭完火車出旺角後, 都需要經過一段頗長既路, 無直接車到, 日曬雨淋, 都好辛苦, 所以都係校車到門口, 我地會安心d

原帖由 TANGWANNEI 於 08-9-16 10:26 發表
各位媽咪,

你地小朋友鍾唔鍾意坐校車呀? 我個囡好抗拒坐校車, 尋晚已經喊定話今日唔想坐校車, 臨瞓仲同我講 : 媽咪, 我其實都好鍾意返學架, 淨係唔鍾意搭校車之ma....攪到我個心都實埋, 因為要一個咁細嘅小朋友自己 ...

其實我都想樂晴學游水ka! 不過, 實在無時間學la! 我諗樂晴都係要出年先有時間學la!

原帖由 TANGWANNEI 於 08-9-16 10:40 發表
樂晴媽咪,

我地啱啱個星期六開始咗學游水啦, 暫時都ok, total 有5個小朋友, 2個老師, 不過我個囡見我响樓上窗口望佢, 就會喊住要搵我, 望唔到又冇事, 繼續玩.

鍾晴媽咪

...

喬喬媽咪,

多謝你話俾我聽呀! 樂晴而家講既野一時一樣, 攪到我都唔信唔信佢好。不過, 佢星期五晚都有話俾我聽, 今日上左4樓玩, 仲玩左"sir"滑梯同平衡木tim! 仲有就係我見老師派左一份工作紙, 唔記得老師已經寫左只係做頭兩頁, 仲話乜有咁多頁要做ka! 樂晴聽到後就即刻同我講, 話老師只係要我地做第一頁同第二頁jar!

話時話, 喬喬好熟口面呀! 係咪我地已經見過ka? 係咪第一日家長日食早餐既時候, 我地已經打過招呼ka?

原帖由 norchan 於 08-9-13 16:44 發表
我又報到呀:
5) 子衡(囝囝) - 下幼望 -  ...

鍾晴媽咪,

咁...其實真係幾悶下, 樂晴好就好在搭車已經有個伴陪佢, 加上校車姨姨安排左佢地兩個小朋友坐係姨姨隔離, 所以佢唔會覺得悶。咁校車姨姨可唔可安排一個小朋友坐在鍾晴隔離呀? 等佢有個伴可以傾下計嘛!

原帖由 TANGWANNEI 於 08-9-16 14:04 發表
樂晴媽咪,

我有問過鍾晴點解唔鍾意搭校車, 佢話自己一個搭好驚, 又冇小朋友一齊玩, 所以想我地陪佢....

鍾晴係第2個上車, 全車只有4個k1嘅小朋友, 而且係分開4個窗口位坐, 校車姨姨話佢會用比較多嘅時間照顧呢4個 ...

all mami,

今日樂晴放學返黎, 話俾我地聽, 下星期一要帶一個廁紙筒返學, 話要做隻狗仔, 唔知係真唔係呢? 不過, 我諗樂晴都唔會話識得作掛號

鍾晴媽咪,

其實我都唔知可以點樣幫到你

班主任有無打過電話俾你? 不如你試下通知班主任叫佢覆過電話俾你呀! 問下鍾晴上堂情況, 睇下老師有乜suggestion可以俾到你la!

原帖由 TANGWANNEI 於 08-9-23 09:15 發表
樂晴mami,

我仲係咩都唔係幾知呀, 仲喊緊, 夜晚就喊定第二日, 真係好長氣....點算??? 仲好chi身, 好似BB仔咁, 响屋企都chi到實一實, 又唔俾我地出門口返工, 好似驚我地會出咗去唔返黎咁....真係好頭痛....

...

鍾晴媽咪,

今日趁住唔駛返學, 應該老師都返左學校, 你試下打過電話搵班主任傾一傾la!

all mami,

聽日就係家長會la! 你地會唔會去呀? 我同hubby都會一齊好呀!

仲有就係學校義工, 我雖然係working mami, 但我都報左兩日幫手, 順便可以大概知道下樂晴返學既情況ma! 你地會唔會參加呀?

等我更正返先!

2) 樂晴(囡囡) - 下幼信 - 香蕉組 - 沙田
5) 子衡(囝囝) - 下幼望 - 葵涌 K11 - 唔知咩組,每次問 他一時一樣又話紅組、又話藍組、又話熊貓組.......
6) 昊昊(囝囝) - 下幼光 - 西瓜組 - 坐K15校車
7) 諾妍 (囡囡) - 下幼信 - 提子組 - 旺角K12
8) 喬喬 (囡囡) - 下幼信 - 提子組 - 觀塘K17
9)君陶(囝囝)-下幼愛-麵包組-搭私人保姆車,屯門
10) lok yiu (囡囡) - 下幼愛 - cheeze 組 - 觀塘 K17
11) 彥均 (囝囝)-下幼望-熊貓組-旺角
12) 峻賢 (囝囝) - 下幼信 - 提子組 - 九龍灣K17
13) 翔翔 (囝囝) - 下幼信 - 香蕉組 - 美孚 K13

翔翔媽咪,

樂晴都係下幼信, 香蕉組ka! 唔知翔翔會唔會坐係樂晴隔離呢? 佢尋日話俾我聽, 佢識左個同學仔叫ching ching, 男仔黎ka! 唔知係咪=翔翔呢?

原帖由 qooqoofans 於 08-10-3 10:04 發表
請問幼班是否已於30/9 派圖書做閱讀報告?
另30/9派的小禮物 (好似係圓形銀包仔), 有無媽咪可以send photo 比我?

因囝囝的銀包仔, 唔見咗. 呢兩日成日提著, 好想買番個, 但我又未見過? ...

我地無收到圖書wor! 只係收到粉紅色面既親子圖書報告冊。

另外銀包仔, 係咪班班唔同ka? 我囡囡果個係長型熊公仔既銀包

翔翔daddy,

原來你係daddy黎, 唔好意思呀!!! 真係要大家互通消息先得, 因為樂晴所講既野, 都唔知真定假, 有時都會俾佢攪到好混亂。不過, 上次聽完家長會後, 學校情況而家就清晰左d!!!

翔翔而家習慣學校生活未呀? 樂晴而家返學都好開心, 好鐘意返學, 果次學校派佢做組長, 佢開心左幾日tim!!!

原帖由 bigden 於 08-10-5 02:15 發表
樂晴媽咪,

我其實係翔翔爹哋,翔翔媽咪應該仲未register這面。我啱啱upload咗翔翔張相做頭像,你試下問樂晴識唔識佢。我都試下問翔翔識唔識得樂晴,不過佢仲係唔太識講返學校啲嘢,所以我都係睇呢度啲貼先知道關於學校嘅嘢  ...

鍾晴媽咪,

而家鍾晴返學返成點呀? 係咪已經無再喊la!
‹ 上一主題|下一主題