用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區幾間中學 banding?
go

官塘區幾間中學 banding? [複製鏈接]

原帖由 beauty-wife 於 08-12-11 17:24 發表
我仔仔今次呈分試成績如下:
小學:藍循
中 68, 英 90, 數 84, 常 76 操行 A
我想選基督教中學
1) 羅陳楚思
2) 梁季彝
3) 呂郭碧鳳
4) 基考
5) 五邑
以上幾間邊間較好, OR 有冇其他中學可以選呢? ...

按照你囝囝的成績,應該屬於band 1中至尾,而且英文科成績亦唔錯,可以嘗試進取,選擇英文中學,不過如果你一定要選基督教中學,就無喇!因為觀塘區band 1英中,除觀塘官立(無宗教)外,男仔讀全部都係天主教。
或者考慮基督教蒙民偉書院,須然係中中,但係就100% band 1學生,成績及校風會好過你列出的五間學校

原帖由 beauty-wife 於 08-12-13 12:02 發表
以我個仔的成績, 係未好難入呂郭碧鳳?
因聽其他家長講總分均分90都好難入,
我個仔只得 80分.
另外聖公會梁季彝中學    band 2 (頭,中,尾)?

:idea: 如果呂郭碧鳳真的,總平均分有90分都難入的話,佢可能係觀塘區好高程度嘅學校喇,因為五年級以後的平均分成績計算,係包括所有科目,例如音樂、視覺藝術、資訊科技都要計入總分,(一般小學在小一至小四時,只會將普通學科,中、英、數、常)作考試總分,有時攪到好多家長會覺得升上小五後,仔、女啲平均分好似差咗,所以有總平均90分係好勁呀!咁都唔收?唔係掛?不過已近兩年在自行收生時,呂郭碧鳳真係觀塘區首三名內最多人報嘅學校。但到目前,佢重未收得到100% band 1學生,亦還未稱得上band 1學校。
至於你話在聽講座時覺得蒙民偉個校長大口氣,其實我認為間學校屬band 1邊緣,(因為觀塘區的英中位,實在僧多粥少,區內英中係收唔晒band 1學生),已band 1學校計始終輸在中文中學,為咗爭取自行收生時,多啲band 1學生報名,想盡辦法 show quality,所以作出過激嘅表現,我都見過好多校長級人馬,在這樣的場合講嘢都會語無倫次。
:( 如果已經派咗六年級上學期的成績表,學校無理由重未講個學生大約係band 幾,因為啲家長要部署考中學,名次在六十至八十之間,有啲學校可能係band 2,有啲學校會係band1至 band 2,估估吓!點攪呀!
‹ 上一主題|下一主題