用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡
樓主: (K^K)
go

聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡 [複製鏈接]

引用:直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔

原帖由 ext211 於 16-04-04 發表
直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔知呢個答案會唔會幫到樓主。Wyk. 有朋友讀緊,聽講比教hea , Spc ...
WYK入面好多超班馬, 學校只係模式上比其他學校自由,如果係叻仔, 根本唔需要比學校鋏到實, 大把人成績一樣好

雖然校舍在旺角, wyk校風都好好, 學生唔會去mk玩, 或群啲咩人咁囉, 始終華仁仔係讀書人, 大家都唔同類

我都識人spc讀, 比我兩間學校感覺,兩間都係自由男校,但比較下, spc係比較貴族, 中產或以上家庭 (可能直資關係), wyk就平民化, 中產專業人仕有錢人家庭又有, 普羅大眾打工仔家庭又大把

引用:直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔

原帖由 ext211 於 16-04-04 發表
直資資源應該好過津校,呢個係最大分別,唔知呢個答案會唔會幫到樓主。Wyk. 有朋友讀緊,聽講比教hea , Spc ...
我仔話地鐵出黎到學校大約7分鐘, 九華有另一堂樓梯上去, 在楊震隔離, 近地鐵多過正門

引用:有SPC+offer我會take左先,放榜後再叩九華

原帖由 YuYuMother 於 16-04-04 發表
有SPC offer我會take左先,放榜後再叩九華。

我有同事囝囝喺九華讀,佢話老師真係hea教,所以黎緊會過英國 ...
你朋友中幾?

九華如果精英班, 係自由啲架, 因為果班超班馬, 本身已經over晒學校課程, 所以學校唔會夾得太緊

如果普通班, 一定會教足書, 仲教得好好, 我仔讀普通班, 完全無補習, 剩係靠學校教, 成績都ok呀

成績唔好學校仲會迫你讀補底

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-04-04+發表我

原帖由 mymflove 於 16-04-04 發表
我朋友仔係入面讀,或者唔該用hea教,佢地普遍比較鬆,提你一二次都唔交,個科直接肥佬。可能咁樣大家會形 ...
九華唔交功課會迫你去homework guidance class, 仲會留堂

平時分都佔考試若干比數, 唔交功課好大鑊

我仔初入九華, 係好hea (可能form 1鬆啲), 但慢慢佢發覺唔對路, 佢會自己調節番, 依家form 2,  學校教書教得好足, 佢考試啲分一次進步過一次, 你叫叻仔去默書, 佢地會覺得當佢白痴咩, 打下機好過

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+16-04-04+發

原帖由 YuYuMother 於 16-04-04 發表
唔記得中四定中五,都係佢講開幫囝搵學校去英國時提過,我無詳細問佢detail。

先唔討論呢點,樓主個case我 ...
我仔未讀到高中, 真係唔知

果時家長會上校長話學校會盡量貼緊DSE, 學生唔洗出去補天皇, 學校盡量做到同天皇一樣

堅唔堅讀到先知

SPC同九華分別係, SPC有自主收生權, 收好多叻仔, 九華靠派位, 老實講,有唔少唔達標嘅學生派咗入去, 所以兩間去比較DSE成績, 大家學生背境都唔同, 冇得比較

引用:樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男

原帖由 Daddle 於 16-04-04 發表
樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男女,而 SPB是聖保羅男校,兩校除學費相差不遠外,其他方面,尤其 ...
SPC = St Paul's College 聖保羅書院

SPCC = St Paul's Co-educational College 聖保羅男女中學

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

我諗樓主主要考慮4樣野, 學術上大家都係傳統英中, 分別唔太大

1. 地點, 返學需要嘅時間, 邊間番得早啲
2. 同學質素, 例如想清一色中產就SPC, 如果想平民啲有普羅大眾就WYK
3. 唔想煩一了百了SPC, WYK要等到7月
4. 學費雖則唔係問題, 但慳了呢筆錢係咪可以用落其他更有價值嘅地方就WYK, 如果無關係SPC

引用:Quote:fion6406+發表於+16-4-10+02:25+今日

原帖由 奥脫福 於 16-04-10 發表
計我話九華的老師更加值得俾!
ching媽咪,你地有咩家長會?

‹ 上一主題|下一主題