用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

Happy kindergarten 唔緊要, 你有冇培養佢的閱讀習慣? 有閱讀習慣的根底應該唔會跟唔到.

回覆樓主:

我都知有個小一的轉校了, 不過佢的情況有啲特别,因幼稚園轉校有阻滯,基本上冇讀K3,所以上小一後跟得辛苦而失去信心。據了解其實仲有人成績差過佢,不過可能父母寜願小朋友轉換環境試試。其實個小朋友好聰明的,作為佢的同學家長我都有啲失落。

其實去年我都跟樓主一樣有點不安,亦出個post問前輩,樓主都可以search番,不過上了大半年覺得還可以的。重要的是真的要有閱讀習慣,啲能力係會慢慢發揮出嚟。

其實谷係用外力去學習,唔可以長用,始終都係要自主學習先係王道,我們家長都係希望小朋友自動波,唔使吓吓chur先讀。

點樣可以令學生會自主學習? 自己之前的認知的方法,一係利用孩子天生的好奇心,配合探索的方法,引發孩子的求知慾,進而自發學習;或者培養孩子對事物的興趣,將興趣轉化為學習動力。

但囡囡入咗天神後有另一個體驗(其實都係老生常談,不過之前自己冇諗過),就係朋輩的影響令自主學習內化,即係話當所有的同學都係度閲讀,你就自自然然一齊,唔會問點解,好似刷牙洗面咁。

唔係話天神冇探索或者培養興趣的課程內容,只係佢真係有好深厚的學習文化,入到去自然就會受熏陶,就倒咗個天神模出嚟(包括埋佢個孖辮女形象)。

以上只是我小一家長的感覺,再上去我就唔知喇。 

最後,我覺得呢個<小一選校>版係"公海",歡迎所有人發表意見,又唔一定要用家先可以發表嘅。
‹ 上一主題|下一主題